*Fotogragija je simbolična (Joe Thomissen - Wikipedia)
V torek se je nad Pomurjem razbesnelo neurje s točo, ki je na delu Goričkega za sabo pustilo pravo razdejanje. Neurje z grmljenjem in bliskanjem pa se je nadaljevalo tudi v noč.

Več bralcev Sobotainfo poroča, da so v sredo ponoči med drugo in tretjo uro videli ognjeno kroglo, ki se je z močnim pokom razletela nad Trgom kulture.

Podatki kažejo, da je najverjetneje šlo za redek pojav, pravzaprav naravni fenomen imenovan ‘kroglasta strela’. Glede na zapisano na spletni strani Kvarkadabre, časopisa za tolmačenje znanosti, kroglasta strela običajno traja le od nekaj sekund do nekaj minut, potem pa ali ugasne ali pa eksplodira.

Kroglasta strela nastane iz neobičajnih okoliščin

Pojav kroglaste strele so poskušale razložiti že mnoge teorije, vendar naj bi najbolj uprabna bila tista, ki pravi, da kroglasta strela nastane iz neobičajnih okoliščin, ki se včasih pojavijo v čisto običajni nevihti, ko švigajo strele in grmi.

V nevihti močno električno polje med pozitivno nabitimi tlemi in negativnim nabojem na oblaku vzbudi molekule v zraku, jim iztrga nekaj elektronov in jih spremeni v nabite ione. Strela te ione še bolj vzbudi do te mere, da izgubijo vse elektrone in postanejo plazma – juha vročih ioniziranih molekul in elektronov. Nekateri raziskovalci domnevajo, da bi lahko električno ali pa magnetno polje te gruče plazme ujelo v obliko krogle, je še zapisano na spletni strani Kvarkadabre.

Mini leteči kemijski reaktor

Vsi do zedaj znani opisi kroglaste strele se lepo skladajo s teorijo, ki jo je po pisanju Kvarkadabre razvil kemik iz University of Bristol, David Turner. V njegovem modelu je kroglasta strela opisana kot mini leteči kemijski reaktor, v katerem določene kemične reakcije med plazmo v sredini in zrakom v okolici sproščajo energijo, druge pa jo sočasno porabljajo. Rezultat tega je, da se energija središčne plazme, namesto, da bi le uhajala in se sproščala v okolico, vrača nazaj v peklensko notranjost krogle, medtem, ko ostaja zunanja površina prijetno hladna.

V spodnjem videu si poglejte več različnih posnetkov kroglaste strele.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
en (nepreverjen)

To je bilo negi ob 3:15 nej pa ob dveh. Glih san na terasi bil. Pok je bil rejsan močen, samo nej se je čulo kak strela, ampak bole kak pok kakšne zelo močne pirotehnike.

aaaw (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in kaj delas ob 3.15 na terasi? a to vsako noc ali slucajno prav sedaj?

In reply to by en (nepreverjen)

Strijc. (nepreverjen)

Sprudla vendar na tvojo zeno, ona pa na njega, poleg taksnoga magarca kak si tij.
Ka te pa briga ka clovik dela vni. Svasta.

In reply to by aaaw (nepreverjen)

nescepacne (nepreverjen)

A tau je mene zbujdilo ka san vred z postelo v lufte skočila 🙄

mrko (nepreverjen)

hvala enako :D

In reply to by nescepacne (nepreverjen)

Gejza (nepreverjen)

To je oddajnik razneslo ka so ga preveč navile

Dule1973 (nepreverjen)

Ge san jo tudi vido ka san se glih pelal z avtojon. Samo nej je bilo nad trgon kulture nego bole proti Rakičani.

janez j (nepreverjen)

Nikola Tesla je ustbarjal kroglaste strele brez kakega koli problema. Pa ga niti omenili niste. Adijo pamet.

Starejše novice