Slika je simbolična.
Plačevanja s kartico je vedno več, ob tem pa od sedaj tudi možnosti napitnin ob plačilu z njimi.

V Sloveniji do nedavnega še ni bilo veliko obratov, ki bi omogočali doplačilo napitnine pri plačilu s kartico, danes sisteme s to funkcijo čedalje bolj uvajamo, predvsem v prestolnici.

Razlog: Lokalom, ki gostom omogočajo priročen način, da pustijo napitnino z želenim digitalnim plačilnim sredstvom, se običajno povečata tako število kot tudi višina napitnin. 

Digitalne napitnine se od klasičnih razlikujejo le v načinu plačevanja. Plača se jih z digitalnim plačilnim sredstvom, kot je na primer plačilna kartica, in ne standarno -  z gotovino.

Digitalne napitnine v Ljubljani

Ker je v času digitalizacije, ko vedno redkeje plačujemo z gotovino, puščanja napitnine vse manj so se tudi mnogi znani ljubljanski lokali odločili ponujati možnost plačila napitnine pri kartičnem plačilu.

Tako boste v primeri, da ste bili s postrežbo zadovoljni lahko v lokalih, kot so Pritličje, Kavarna SEM, Caffee Romeo in celo na ljubljanskem Rožniku že pustili digitalno napitnino.

Pri omenjenih lokali imate gostje pri plačilu računa možnost izbrati od možnosti, s katero sami določite, koliko napitnine želite pustiti - pet, deset, 15 ali 20 odstotkov. Lahko se tudi odločite, da napitnine ne boste dali.

Neodobravanja »amerikanizacije«

Kljub temu da digitalne napitnine, ravno tako kot navadne, niso obvezne, so mnogi gostje mnenja, da je uvedba digitalnih napitnin nesprejemljiva.

Večino gostov zmoti predvsem občutek, da naj bi napitnina čedalje bolj postajala nekaj obveznega, in čedalje manj služila svojemu prvotnem namenu -  kot neka nagrada in nekaj neobveznega.

Ob obisku lokala ali restavracije je v Združenih državah Amerike je za razliko od Evrope zelo pričakovano, da gostje pri plačilu svojega računa pustijo še napitnino, ki znaša od 15 do 25 odstotkov celotne vrednosti računa. 

Kljub temu da začenja praktično celotna Evropa uvajati sistem digitalnih napitnih, pa te vseeno vsaj pri nas še niso obvezne ali pričakovane. Gre zgolj za opcijo, saj stranke lahko še vedno na zaslonu izberejo možnost, da napitnine ne želijo pustiti.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eed (nepreverjen)

Nej! Zato ka jo te vsiljujejo! Tak kak to delajo v Avstriji!! Napitnino si morejo zasluzete, nej ka jo avtomatsko cakajo!!!

. (nepreverjen)

nejde se mi za izsiljevanje ampak se mi bole za delavce ide . Rajsi dan KElnare/Kelnarci ci me je dobro postregel z dobro energijo vedno dam napitnino . KAk pa ka de se sef vido klko stoj dobij.

quala (nepreverjen)

čemu napitnina? saj pa zato dela in ima plačo. drugi imajo komaj kako plačo in to BREZ napitnine, kar nikakor ni pošteno, lepo vas prosim!

Lejpo (nepreverjen)

LEPO SAMO NE RAZUMEM
"Tako boste v primeri, da ste bili s POSTREŽBO zadovoljni lahko v lokalih, kot so Pritličje, Kavarna SEM, Caffee Romeo in celo na ljubljanskem Rožniku že pustili digitalno napitnino."
KAJ PA OSTALO OSEBJE LOKALA NAPRIMER ŽE ČISTILKA, KI SKRBI DA JE WC ČIST DA ŠE OSTALEGA OSEBJA NE OMENJAM KI SE ENAKO TRUDI IN SE JIH NE VIDI.

Landini

Napitnine (tudi digitalne) v ljubljanskih lokalih se delijo med osebjem.

In reply to by Lejpo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Cilj digitalne diktature je ukinitev gotovine. Tako bo oblast imela popoln nadzor nad tem kako digitalni suženj troši. Po potrebi lahko oblast izklopi kartico in tako disciplinira neposlušne.

Landini

Meni je to kul. Bolj je problem, ker moras določit procent. Kar je nekako vpeljano iz tujine, kjer je normalno, da napitnina pomeni 10%. Morala bi biti tudi opcija do polne cene in bi bilo napitnin še več.

Starejše novice