Že deseta jubilejna dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov v 15 krajih po Sloveniji, tudi na Trgu kulture v Murski Soboti.

Bliža se prvi november, ki za seboj žal velikokrat zapusti grde prizore kupov odslužene plastike. Med 27. oktobrom in 1. novembrom 2018 bo zato po več krajih po Sloveniji potekala že deseta ekološko humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov

Njen namen je, da namesto pretiranega okraševanja grobov s svečami in plastičnim cvetjem, kar predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje, sredstva raje namenimo za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih. 

Tudi letos imamo možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS s ključno besedo SVECKA za 1 evro ali SVECKA5 za 5 evrov na 1919. 

Moči združilo več kot štiristo prostovoljcev 

V projektu sodeluje 120 organizacij iz vse Slovenije in preko 400 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa na stojnicah in prek sporočil SMS zbrana sredstva namenila vnaprej znanim prejemnikom. 

Akcija s stojnicami bo letos potekala v Celju, Mariboru, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Novem mestu, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Grosuplju, Domžalah, Logatcu, Velenju, Šmartnem ob Paki in Savi, pa tudi pri nas.

V Murski Soboti smo stojnico, na kateri akcija poteka že danes in jutri, našli na Trgu kulture. Darovati bo sicer mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, objavljeni na uradni spletni strani in družbenih omrežjih.

V Murski Soboti na pomoč otrokom s posebnimi potrebami

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica v Murski soboti in v Mariboru bodo zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. 

Zbrati želijo vsaj 3500 evrov, da bi tako vsakemu od njihovih otrok omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

V zameno za prostovoljni dar bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Na ta način je bilo v preteklih letih skupaj zbranih že skoraj 250.000 evrov

Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, ki je organizator projekta se spominja začetkov pred desetimi leti: »Takrat je skupaj stopilo nekaj mladih Zagorjanov. Želeli smo opozoriti na pretiravanje ob dnevu spomina na naše pokojne, ne le s svečami in cvetjem tudi z načinom oblačenja, ki je mnogokrat spominjal na kakšen modni dogodek. Danes je v organizaciji preko 400 aktivnih prostovoljcev in 120 organizacij, s katerimi sodelujemo vsako leto, še več pa je tistih, ki so idejo povzeli in jo razvijajo na svoj način. Veseli smo, da so ljudje dobrodelno akcijo posvojili, da lahko v svojih lokalnih okoljih pomagajo drug drugemu.«

Drugod po Sloveniji bodo sredstva sicer namenili za pomoč družinam v stiski in različnim društvom, zdravljenje obolelih, nakup profesionalnih defibratorjev in druge opreme, ki rešuje življenja, različne pripomočke za novorojenčke ter opremo za pomoč gibalno oviranim.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne svečkam (nepreverjen)

Darovalci lahko dobijo poljubno število zastavic, tako da lahko vsako nekupljeno svečo nadomestijo z zastavico.

Domi (nepreverjen)

Kaksen naslov!
Pa ka ste normalni !
Rajsi sveco manj nej pa....
Spostovanje do mrtvih pa tudi more biti !
San pa nikak nej proti darovanju za otroke

qwasyx (nepreverjen)

Spoštovanja do mrtvih ne izkazujemo s tonami plastičnih sveč, se da tudi drugače. Ampak itak je vse bob ob steno - grem v trgovino in vidim v nakupovalnih vozičkih toliko tega, da me vse mine. Res bomo krepnili v plastiki!

In reply to by Domi (nepreverjen)

All (nepreverjen)

Spostovanje do mrtvih ne izkazujemo s glupimi zastavicami, se da drugace. A bo slo?

In reply to by qwasyx (nepreverjen)

Zgvv (nepreverjen)

Kda naslov presten''manj sveck za manj grobov'' mi ide na bruhanje.
Ka za budale so tau ka iden vcasih 10 svejc kupin in jin vrzen v te transparent.

Bar naslov si spremejnite!

Po drugi strani pa naj te humanitarce rajsi malo v vlado in po obcinaj idejo in tan pitajo za trejzno glavo...aja tau nesmijo ka je nej tak zgucano.

pepič (nepreverjen)

Naslov pove vse "manj sveč za manj grobov",če ti to ni jasno potem ne vem kaj je steboj narobe?

In reply to by Zgvv (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

mo prižgale menje svejč otrokon mo pa davali z naših rok zato ka van ne zavupamo!

Al (nepreverjen)

Namesto za noveletne okraske in lucke ter pirotehniko, denar otrokom.
A bodo prostovoljci tudi tam?

tujska legija (nepreverjen)

Ma veste kaj nehajte že enkrat za vsaki 1. november neki bedni nevladniki in različna buzorantska društva gnjavit ljudi koliko sveč naj prižgejo ljudje svojim ljubljenim, ki so so že v večnosti. Jaz svojim dragim in svojim prijateljem in ljudem, ki so bili vredni zaupanja in spoštovanja vedno prižgem svečo in položim vrtnico takšno ali drugačno skozi vso leto, za 1. november pa še dodatno in to zato ker jim imam rad in so v mojem življenju pustili pečat dobrote in ljubezni, ki je niti smrt ne izbriše. Poleg tega raje dam za svete maše naj v miru počivajo, ker so si zaradi dobrote zaslužili večni mir in pokoj in nebeški mir. Dobesedno pun kufer imam te kvazi bednike, ki pod okriljem humanitarnih društev, ki s svojo liberalno mislijo učijo druge kako naj se obnašamo. Nihče vam ni kriv, če vi niste imeli radi nikogar in nikogar spoštovali in če tudi vas nihče ne mara, da bi se vas vsaj enkrat na leto spomil z eno lepo rožo ali svečo ali molitvijo. Zamislite se raje kakšni ljudje ste, če ste čisto sami kot volk samotar. Najhujši in beden občutek mora biti to in hkrati najbolj gnili, če celo življenje misliš, da nekaj veljaš in koliko prijateljev v narekovaju imaš potem pa na stara leta in ob smrti spoznaš, kakšen bednik si, ker si čisto sam. Ja za vsakega izmed nas bo prišel ČAS; KO NAS BO RESNICA POISKALA IN TO Z VELIKO PISANO V PODOBI JEZUSA KRISTUSA. Vsem vernim in vsem ljudem, ki imate občutek za sočloveka miren praznik VSEH SVETIH.

Hmmmmm (nepreverjen)

Prvič, saj, neka je ena sveča za ljubljeno osebo. Drugo pa so lidgej, šteri na en grob davlejo po 5 sveč. Dostakrat samo zato, ker soseda ali pa nešče drugi z vasi nede okoli gučo, kak je naš grob bil prazen pa kak mojih sorodnikov nišče neje mel rad itd. Drugič, zanimivo, kak lidij, šteri se zavzemajo za nekaj, takoj označuvleš za nekšne luzere, šterih nema nišče rad. Po ko to sklepaš? Što si ti, ka samo na podlagi neka tak banalnoga maš za soditi, kakšni lidgej so, kakšno življenje majo in kelko ljubezni davlejo in prejemlejo? Pa te se skrivaš za nekšnin vernin človekon, dobričino. Lejko Kristusa omenjaš z velikimi črkami, pa te nemo sodo po ton, ampak skoraj izključno po deli teksta, ge napadaš tej lidij in jih označuvleš za ničvredneže. Princip, če nejsi z nami, si proti nam. Ampak dobro, tak je tudi že v Bibiliji... Tretjič, če že tak povzdiguvleš tej "vsaj enkrat na leto spomil...": Če se na mene nišče ne spomni skozi celo leto, se njemi niti za prvi november nej trbej. Takšnih lidij, šteri se izključno na prvi november prikazujejo ob mojon grobi in se pred drugin delajo, kak me majo radi in me pogrešajo, pa rejsan ne nucan. Man rajši dva takšniva, štera prideta vsaka dva kedna na moj grob kak pa 100, šteri se prikažejo samo na 1. november. In četrtič, od kda so materialne dobrine odraz ljubezni in občutka za sočloveka?!?!?!?! Ges se spomnim mojih ljubljenih oseb večkrat za leto in toga spominjanja mi nej trbej podkrepiti s svečami. Ljubezen do nekoga nosiš samo v sebi, v svojon srci in svojoj duši in nej v Šparovi nakupovalni vrečki...

In reply to by tujska legija (nepreverjen)

tujska legija (nepreverjen)

In to sem še pozabil. Za nabavo medicinskih pripomočkov in medicinske opreme je v prvi vrsti odgovorno ministrstvo za zdravje oziroma država, ker vsi, ki delamo plačujemo davke in zdravstveno zavarovanje in socialno in ne vem kaj še vse in to je naloga države, da poskrbi za medicinsko opremo. Nevladniki naj se raje ukvarjajo raje s tem, da bodo bolj normalni ljudje osebno, ne pa razštelani modeli eden bolj od drugega.

tujska legija (nepreverjen)

Ti Hmmmmm in ostali pravični imate že zdaj priložnost, da namesto vstopnic za noč čarovnic prispevate za dobrodelne namene in vam ni potrebno prižigati sveč in dajati za cvetje. Pusti pa krščanske praznike na miru. In če se tebe in tebi podobnim po duši in srcu nihče ne spomni celo leto, to pove več o tebi in tvojih, ker ste imeli v življenju eden navaden BLEF ali pa Gnus zato še enkrat PUSTITE STARODAVNE KRŠČANSKE PRAZNIKE NA MIRU. Pojdite se vi takšne kvazi dobrodelne akcije ob noči čarovnic, ali ob dnevu boja proti okopatorju ali ob dnevu reformacije ali namesto bednih veselic darujete po mili volji saj vam nihče ne brani. Meni osebno pa nobena levičarsko liberalna zgubljena oseba ne solila pameti koliko sveč in rož bom jaz nesel na grob svojim.

Hmmmmm (nepreverjen)

Če ti misliš, ka ne podpejran prižignje 1000 sveč na enon grobi zato, ker me nema nišče rad, ok, tudi prav. Mene totalno briga, za kakšnoga človeka me maš. Od tvojoga mnenja o meni se mi v životi nede boukše/slabše godilo. Kak rečeno, man rajši vužgani 2 sveči od dveh oseb, šteri sta me meli rejsan radi, kak pa 100 sveč od 10 lidij, šteri se me spomnijo samo za tej svetek. Ampak vsakomi svoje. Ta dobrodelna akcija ma primarni cilj v potrošnji plastike in sveč. Dobrodelna nota je še samo en dodaten plus, zaradi šteroga se mogoče lidgej prlej odločijo, ka nedo kupovali telko sveč. Saj te nej trbej darovati. Lejko za en grob kupiš samo 1 svečo namesto 5ih, prišparaš 5€ zaradi toga in svoje prijatelje in sorodnike povabiš na pijačo. In jin izkažeš spoštovanje in ljubezen zaj, kda so še med nami. Ker izkazovanje ljubezni, kda so mrtvi, jin nede več nika hasnilo. Če ti je problematika plastike nej domača, tudi prav. Saj te razmin, verjetno 60 letni konzervativec, šteri nede mel nikdar problemov zaradi plastike. Če te kdaj zanima, se na interneti prešti, kak dugo nuca plastika, ka se razgradi, kak zdravo za okolje je njeno sežiganje in kak vplivajo na druga živa bitja. Predvsem v morji. Nastradali pa mo mi, šteri smo zaj stari menje od 30 let in naši deca pa vnuki. Ampak to tebe ne briga, ker te te več nede... Že jasno. Ti pa zavolo mene vužgi na vsakon grobi po 5 sveč in se pred svojcami in pa drugin, šteri idejo mimo groba guči, kak to osebo pogrešaš, pa kak se je rad spominjaš pa kak si za njo ekstra kupo 5 sveč. Tej en den v leti. Ostalih 364 dni pa kmica... Sicer pa, ges neman totalno nič proti tomi krščanskomi svetki. Tudi san izkoristin tej den ka iden k svojcon na grob. Te se pač zemen čas in iden k vsen v enon ali dveh dnevaj. Ampak še itak ne razmin, kakšen smisel ma prižiganje 5 sveč ob enon grobi. In ga nikdar nemo mel. Lejko ideš samo k grobi, notri daš eno vrtnico in si se spomno osebe in primarni cilj toga svetka izpolno. Ampak te de soseda Micika vidla, kak nejsi prineso sveče na grob in de že cela vas to znala, de te obsojala in to seveda neščeš. Priznaj, ka se ide bole za to...

In reply to by tujska legija (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Klasičen preserator.... Komi boš tij gučo, kak naj se spominja svojcev, što si tij ??? Sakši se naj po svoje, kak se njemi zdi oz. mu je všeč, spominja svojcev...
Problematiko plastike bo potrebno rešiti na čisto drugi ravni - ne tak, ka te neki kvazi humanitarci, preseratorji, moralizirali na 1.november... Vej pa puni dreka v glavi ste, nika drügoga...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ges davlen predloge, nič drugoga in pravin, kakšna problematika nastaja zaradi toga. Nikoga ne silin. Samo pravin. Niti nejsan humanitarec, ker san pravo, ka nikomi nej trbej nika davati za dobrofelne namene. Ja, seveda, problem plastike se s ten nede rejšo. In de se na drugi način tudi probo rešiti. Ampak ti znaš, kelko se je potroši za tej svetek? Zaj boš pravo, ka je to malo na pram celoga sveta. Rejsan je, ampak negi trbej začati. Nejde načik. Aja, pa če mo ges proti prepovedi plasitčnih vrečk v bautaj (kar se tudi proba zmanjšati, enako kak s svečami), mi boš tudi pravo, komi mo ges gučo, kak on naj z baute nesej svoje nakupe, što san ges?!?!?!?!? Što si pa tij, ka me lejko zaradi toga žali?!?!?!?!?!?! Enako kak ovi zgoraj. Kda mački stopiš na rep, zacvili. In eni lidgej, šteri se delate vedno svetnike (pa pridne kristjane), te namesto kontra argumentov in konstruktivne debate začate z žalitvami. Ov s ten, kak me nema nišče rad, ti tak, ka man drek v glave. Ja ja, takšne lidij poznan kar dosta. Mislijo, ka so zaradi določenih dejanj ali mnenja nekšne dobričine (vala tudi za humanitarce), a pet sekund kasneje kažejo pravi obraz z žalitvami in sovraštvon do drugačno mislečih in drugimi dejanji. Podobno kak cerkev. Če san vernik san neka najboukšoga na sveti v očeh gmajne pa župnikov. Pa četudi doma ženo pretepan recimo. Če pa san nevernik, šteri živi zgledno življenje, pa de me vsak hard core vernik obsojo in mo zaradi toga menje vreden...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Da imate kvazi pravičniki "drek" v glavi je dejstvo, tou je nej žalitev !!! "Drek" zdaj seveda ne pomeni dobesedno fizično, ampak absolutno prepričanje, da imate edinole vi prav. Vsi drugače misleči smo pa seveda moralno gnili, seveda, đa kak pa tö nej...
Ka maš "drek" v glavi si pa dokazo na primeri vernikov. Ges san vernik, pa NIKDAR ne gledam preko tega (vernik/nevernik), ge tij tou gemlejš, ka te vernik obsoja?? Niti nikdar nejsam doživo, ka bi zaradi dejstva, ka je nekdo vernik, ka bi bil neka najboukšoga na sveti zaradi toga!!!! V kakšnih krogih se tij gibleš, ka tou doživljaš?? Predlagam, ka zamenjaš okolje, "prijatelje", znance,.... s katerimi se drüjžiš....
Se ti pa vidi, ka tiraš politiko identitete, pa gledaš na stvari, kak konj s plašnicami, ozko...

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ge pa ge pravin, ka man prav? Ges pravin svoje mnenje in svoje argumente. San jih več predstavo. Če se strinjaš z menov, lepo, če nej, pa pač nej. Svoboda govora pa to. Pa v nasprotji s tebov pa z ovin zgoraj ob prvon kontraargumenti nejsan uporabljo žaljivoga govora. Ges predstavlan svoje argumente (jih je bilo dosta), ti pa razen toga, ka je to tradicija, nemaš enoga kontraargumenta. Aja, razen toga, ka man ges drek v glavej pa ka menej nema nišče rad, pa ka san aktivist, konj s plašnicami... In to brez nekih razlag. Gučiš mi vse te stvari, pa mi pri niti eni nejsi razložo, zakoj. Te pa ka ges gledan samo v eno smer... Što koga obsoja? Ges tebej ali tij menej? Saj ges nejsan napiso za navadne vernike, ampak za hardcore vernike, torej tiste bole fanatične. Čeprav je toga gnesden zelo zelo malo, je še pred 20 leti bilo toga dosta dosta več. Ampak to je nej tema. Tema je menše število sveč za svetek...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Malo v razmislek: http://www.rtvslo.si/okolje/novice/slovenija-tretja-na-svetu-po-porabi-… - sicer boš pravo, ka je to palik reklama za menje sveč pa za humanitarnost, lejko zadnji odstavek članke ven spistiš, ker je irelevanten. Problematika ostaja enaka. Oziroma nej... S to akcijo je menša kak bi ovačik bila...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Vekša norost kak prižiganje sveč je davanje za mešo. Šteri ščej kaj osebi dobroga napraviti naj njemi napravi za časa življenja nej pa po smrti, ker itak zavolo meše nede šou iz recimo pekla v nebesa. Tan ge je tan de osto pa, če de štoj za njega doj milijon meš. Pa mimogrede naj poven ka sem ges glij tak kristjan.

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Zgvv (nepreverjen)

Zakoj se kvazi humanitarce ne pokazete kda so drugi prazniki? Zakoj ste nej glasni na politicnon nivoji kda se kradne. Zakoj nejdete pred kuce zupanov keri samo drek mejsajo. Zakoj nejdete v firme ger delavci svoj zivot vnicijo in tau za minimalca. Zakoj nejdete v trgovine ger na velko plastiko oddavlejo, lejko das eno grozdno bubiko v eno vrecko...
GE VAM POVEN ZAKOJ,...KER JE TAU TAK ZGUCANO IN KER STE BEDAKI:)

Poznan par vasih keri so 30 ali vec stara deca s travico v zepki in brez pameti!

Delo san 2 leti kot prostovolec na amnesty international in ka tan cujes in dozives za norosti...ojojoj. no delo san zaradi faxa in dolocenih ljudi...
Skratka budale od budal...sorry drugace nemren

Hmmmmm (nepreverjen)

Še tebi enako: pozanimaj se, kelko sveč se potroši za tej svetek in kak nevarna je plastika za okolje in te guči dale. Če se maš za takšnoga izobraženca z faxon, bi ti vsaj deloma ta problematika mogla biti jasna in nebi piso proti tomi. Sicer pa, nej ti trbej darovati totalno nič! Ka se ščej doseči za tej čas je, ka se potrošnja plastike zmenša. Lejko ideš na grob in tja v vazo odložiš eno pravo vrtnico in si namen svetka dosegno. Pa še količino plastičnih odpadkov si zmenšo...

In reply to by Zgvv (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Bravo, zadel si bistvo humanitarcev, SJW, raznoraznih aktivistov, progreivccev,...... vsi po vrsti (kar jih poznam jaz!!) so luzerji, katere vzdržujejo starši pri 30+ letih... Drek mešajo izključno za LASTNE INTERESE !
Njim se pa konstantno "dogajajo krivice", zato seveda ne morejo nič delati oz. narediti. In oni so seveda svetniki, vsi ostali pa nemoralni, grdi,.....

In reply to by Zgvv (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice