Enotedenske počitnice za vso družino v Pomurju žal niso samoumevne.

Tudi za pomurske šolarje so se torej začele težko pričakovane zimske počitnice. Skupaj z mladino iz jugovzhodne Slovenije, koroške, podravske, savinjske in spodnjeposavske regije trenutno uživajo teden dni oddiha. Ko se bodo vrnili v šolske klopi, pa bodo s počitnicami na vrsto prišli še njihovi vrstniki iz osrednje in zahodne Slovenije.

Kar 117.000 učencev in dijakov se torej te dni kratkočasijo številne dejavnosti in delavnice po vsej državi, številni pa so se odločili tudi za obisk smučišča.

Toda vse družine za takšna in podobna dopustovanja nimajo možnosti. Začasni podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da si je v letu 2018 enotedenske počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva lahko privoščilo 73 odstotkov slovenskih gospodinjstev

Žal pa je to povprečje v Pomurju še nižje – pravzaprav smo se z 61 odstotki znašli na samem dnu državne lestvice. 

SURSove številke, ki razkrivajo še veliko drugih zanimivosti, povezanih s počitnicami in dopustovanjem Slovencev, si oglejte v infografiki:

Varnost na prvem mestu

Sicer pa zimske radosti, ki se jim predajamo v času počitnic, velikokrat spremljajo tudi padci in nevarnosti poškodb, kot so zlomi ter poškodbe trebuha, glave in vratu.

Med sankanjem in smučanjem so vzrok najpogosteje padci in trki z drugimi osebami ali stoječimi objekti. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato vsem, ki boste oddih poiskali na smučiščih, ponujajo nekaj varnostnih nasvetov:

•    Otroke oblecite v zimska vrhnja oblačila, kot so bunda, hlače in rokavice, obuti naj bodo v tople in vodoodporne škornje, pod njimi pa naj bo več slojev obleke. 
•    Šal ni priporočljiv, saj se lahko zaplete v sanke, kar je nevarno za zadušitev. 
•    Vedno naj uporabljajo čelado za zimske športe, kajti pri sankanju so najpogostejše ravno poškodbe glave. 
•    Za sankanje uporabljajte le sani ali bob.
•    Ne pozabite nanesti zaščitne kreme s faktorjem za UVA in UVB žarke. Navsezadnje se sončni žarki močno odbijajo od snežne podlage tudi v oblačnem vremenu.
•    Zaradi suhega, mrzlega zraka na visoki nadmorski višini telo izgublja tekočino, tako se lahko pojavijo znaki dehidracije, kot suha usta, glavobol. Otroci velikokrat spregledajo žejo, zato jim večkrat ponudimo napitke oziroma vodo, nesladkan ali rahlo čaj in mineralno vodo.
•    Če se že nekaj časa niste podali na strmine, osvežite znanje z nekaj urami tečaja smučanja ali deskanja
•    Pred aktivnostjo se ne ne pozabite primerno razgibati in ogreti

Za varnost na smučiščih pa med počitnicami skrbijo tudi policisti, ki poostreno nadzirajo spoštovanje predpisov.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kategeznan (nepreverjen)

650€ plače man, kama naj iden? V Bakovce?

Lol lol (nepreverjen)

Če ščeš od raka crknoti, idi malo na gibalni park ob avtocesti.

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

PREKMURJE V SRCU to je slogan ob praznovanju 100 letnice priključitve Prekmurja, katerega je izbral iniciativni odbor ki mu predseduje sam Kučan, mene bi na njegovem mestu BILO SRAM če se že ima za Prekmurca samo tedaj ko je potrebno kaj slaviti. Kje je pa bil Kučan ves čas ko je potrebno bilo za Prekmurje kaj narediti ??? Imel je vse možnosti da če je Prekmurec za to pokrajino tudi kaj koristnega naredi. In ker ni on niti njemu podobni nič naredil za Prekmurje smo sedaj po vseh parametrih najslabši v Sloveniji. Pred 100 leti smo imeli zavedne Prekmurce, sedaj nam na žalost na prekmurski zemlji vladajo vsi drugi samo ne Prekmurci. IZ PREKMURJA Z LJUBEZNIJO.

mgmg (nepreverjen)

Živimo iz meseca v mesec, Kam le naj te gremo. Ampak zakaj sploh je treba v zimskih pocitnicah nekam it. Nekoć smo bili doma. Pa nam nic ni falilo.

G (nepreverjen)

Nekatere stvari v življenju so pač žalostne. Ne moreš imeti vsega.

feri11 (nepreverjen)

Pa tudi če bi rad, te eni delodajalci ne pistijo na dopust, kak npr, G&S, šteri dobavla prevleke za Carthago.... Ognite se ferme na 2 kilometra.... Tirajo pa na dopust, zatou, ka šefice pozabijo naroučiti blago... Mobing, mobing na sej ravnaj....

Starejše novice