Letos aprila je marsikje v Sloveniji že drugo leto pozeba skoraj popolnoma uničila pridelek. V dveh nočeh so temperature padle pod minus pet stopinj, cvetovi jablan in vinograda so pozebli. 

Takrat so pridelovalci le upali, da bo ostalo vsaj nekaj pridelka, a so bile napovedi strokovnjakov žal točne: sadovnjaki so ostali brez jabolk. In tu so še druge vremenske tegobe, ki pestijo kmetovalce in pridelovalce, pred dnevi toča, v prihodnjih dneh pa ekstremno visoke temperature, ki bodo razpolovile pridelek, kjer ni namakalnih sistemov.

Boj za pridelek

Ko so letos aprila jablane najlepše cvetele, so vremenoslovci napovedali temperature pod minus pet stopinj. Sledil je boj za pridelek.

»Dva nasada smo oroševali, tam kjer je možnost, kjer pa te možnosti ni bilo, pa smo segrevali,« je pojasnil Ivo Trstenjak iz Stročje vasi.

Cvetovi odpadli, pridelek skoraj v celoti uničen

Kljub vsemu trudu so že v naslednjih dneh cvetovi odpadli. Prve ocene so pokazale več kot 90 odstotno uničen pridelek. In res, le jabolko ali dve na vsaki jablani.

»Vidi se iznakaženi plod, v eni strani je prenehal z rastjo, sploščeni,« razlaga Adam Novak iz Ivanovcev.

»Narava nas že drugo leto zapored bije, in to se nam pozna,« toži Andreja Vohar.

Izpad je občuten. Na sedmih hektarjih v dobrih pogojih naberejo več kot 450 ton jabolk, letos bo le kakšna tona za sok.

»Pozeba nam je vzela v nasadu okoli 95 odstotkov, v ostalih je nekaj malega ostalo, kakšne tri odstotke. To je res katastrofa,« dodaja Novak.

Poskušajo se zavarovati na različne načine

Proti neusmiljeni naravi se poskušajo zavarovati na različne načine. Zaprosili so dovoljenje za oroševanje.

Novak pojasnjuje,  da so nasad zavarovali proti toči: »A nič ne pomaga protitočna mreža, če vse vzame pozeba. Poleg tega je zdaj še suša, morali bomo narediti namakalni sistem.«

A kaj vsi ti ukrepi, če po trdem delu jeseni ni pridelka. Ne v sadovnjaku, ne v vinogradih. Kljub temu da ni pridelka, kmetje skrbijo za nasade. Škropijo, režejo, kosijo in upajo, da jim bo narava naslednje leto prizanesla.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pika na I (nepreverjen)

Samo ne jokat in paničarit.

Landini

Idiot. Lahko je tebi. Poskušaj se postavit na njihovo mesto. Več 10.000 € stroškov, pridelka pa nič. Pa ti ne paničari. Še eno tako leto, pa bodo nekatere kmetije začele zapirati vrata. Eni res živite samo zato, da trošite kisik.

In reply to by Pika na I (nepreverjen)

plodoviprlekije

ne paničarit tolko začnite enkrat delat z lastnimi rokami ne pa za vsako figo cecate državo zato pa smo tam kjer smo država vam vse da da lahko vi tako zvani kmetje jamrate. začnite mislit in delat naravi prijazno

In reply to by Landini

Pika ni I (nepreverjen)

Nemoj ti meni tupiti. Ge san odraščo na kmetiji in zdaj živim na manjši kmetiji in predobro znan kak je na zemlji. So pa suše, toče in pozebe bile vedno in so kmetje preživeli.

In reply to by Landini

plodoviprlekije

pol pa začnite živet brez subvencij in nepovratnih sredstev kot jaz živim in delajte po dobri kmetijski praksi ;)

In reply to by Pika ni I (nepreverjen)

Pika na I (nepreverjen)

Jaz se strinjam s tabo.
Odgovoril sem Landiniju.

In reply to by plodoviprlekije

Landini

Žal eni boste morali preklopiti vsaj kakšnih 50 let naprej. Danes živimo v kapitalističnem svetu, kjer NI vse odvisno od preživetja, ampak vsak mesec je potrebno plačati tudi kakšno položnico. Torej je potrebno nekaj tudi zaslužiti.

In reply to by Pika ni I (nepreverjen)

Ni mi vseeno (nepreverjen)

Za vse je krivo človekovo poseganje v naravo!!!

crtj

Grozdje sicer cveti tam bolj konec maja... Ampak OK, ja, mlada rast je bila poškodovana.

Sadjarstvo kot vedno bolj kapitalsko intenzivna dejavnost zaradi potrebnih vlaganj - vedno manj aktualno za male kmetije in hobi ljubitelje :(

politik (nepreverjen)

Glavno ka subvencije kapnejo ,saj jih ne briga pridelek nego površina in prihodek od države tao je najnovejši izum slovenskega kmetijstva zastonj nafta za stroje in osebna vozila mi nimaki pa plačujemo to svinjarijo?

plodoviprlekije

pravilno koliko ma kmet privilegij nima noben drugi!

In reply to by politik (nepreverjen)

kmetič (nepreverjen)

Za vas draga deca nega več pomoči vsi na psihijatrijao.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice