Jasna Hernet je delo v gostinskem lokalu zamenjala za lastno slaščičarno in pekarno Brezglutenček, v kateri ustvarja brezglutenske slaščice, pecivo in kruh. Povpraševanje je veliko in zato upa, da bo lahko kmalu zaposlila še svojega partnerja.

Partner Jasne Hernet Bojan je po večletnih prebavnih težavah ugotovil, da se pravzaprav spopada s celiakijo.

Njegova boljša polovica je tako zanj pričela peči pecivo brez glutena. »Vsaka slaščica je bila dobrodošla, ker tega je zelo malo. Potem pa je postajalo vse boljše in so slaščice res super,« razlaga Bojan Maguša.

»Sploh niso vedeli, da jedo brezglutensko in so rekli vau!«

Jasna je takrat delala še v gostinstvu in še ni razmišljala o tem, da bi se s peko brezglutenskih slaščic tudi preživljala. Prva leta je predvsem preizkušala različne recepte, ki niso bili namenjeni le njenemu možu.

»Pekla sem vse brez glutena in vsi so skoz hvalili in tistim, ki sem jim dala poskusiti, sploh niso vedeli, da jedo brezglutensko in so rekli vau,« pravi Jasna.

V času epidemije je bila na porodniškem dopustu in imela je več časa za razmislek. Kot ekonomistka se je odpravila na predavanja v sklopu programa Podjetnice začetnice, opravila nacionalno prekvalifikacijo za poklic slaščičarke, si ob hiši svojih staršev v Čagoni pri Cerkvenjaku uredila slaščičarsko delavnico in odprla svoje podjetje Brezglutenček.

Jasna Hernet se je ob začetku svoje podjetniške poti udeležila Spletnega usposabljanja za podjetnice začetnice - ABC podjetništva, ki ga izvaja  SPIRIT, Javna agencija Republike Slovenije in je financirano s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vse sestavine so certificirane

Pred začetkom delovanja je morala ob vseh predpisih, ki jih izpolnjujejo običajne slaščičarne, poskrbeti tudi za certificiranje svojih izdelkov in vseh sestavin. Tako imajo njene stranke zagotovilo, da so slaščice res brez glutena.

»Krema je certificirana, da je brez glutena, drugače sicer ni kaj dosti posebna. Tudi vanilijev prah, ki sem ga dala v kremo, je tudi cerfificiran, da gre za brezglutensko sestavino,« nam razlaga lastnica slaščičarne in pekarne Brezglutenček.

Monotortice zmanjšujejo možnost vnosa glutena

Njena posebnost so tortice v velikosti ene porcije ali monotortice. Z majhno velikostjo in pakiranjem se zmanjšuje možnost, da bi se na njenih izdelkih nehote vendarle znašel gluten, kar bi pri obolelih za celiakijo lahko povzročilo hude reakcije. Tovrstni izdelki so še vedno redkost.

»Bilo kje si, je težko priti do kakšne slaščice ali do česar brezglutenskega, saj moraš res iskati,« pravi Bojan.

Veliko povpraševanje po pecivu na kilogram za poroke in rojstne dneve

Pecivo brez glutena je tako hitro našlo svoje kupce, zato svoje izdelke dostavlja tudi v Ljubljano, na Koroško, Dolenjsko in v Prekmurje.

»Nikjer ni dobiti recimo peciva na kilogram za poroke ali rojstne dneve, za otroke tortice, 'cakepopse' ali mafinčke. Po tem je kar povpraševanje,« pa dodaja Jasna.

Tako veliko, da načrtuje v prihodnje v svojem podjetju za dostavo in drugo pomoč zaposliti kar svojega partnerja, zaradi katerega se je pred leti sploh lotila peke brez glutena.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tinka13 (nepreverjen)

Super!
A lahko kak kontakt?
Hvala!

Starejše novice