Bralci Sobotainfo ste izbrali najboljšega natakarja v Pomurju. To je Simon Titan iz Filip bara v Puconcih, ki se s strežbo ukvarja šele od lanskega septembra. 

Že ko pričneva s pogovorom, opazim, da je Simon Titan človek, ki v prostor prinese veliko pozitivne energije. Sam sicer pravi, da je zelo zadržan, dokler ne pride v lokal. To je zgodba »Naj natakarja v Pomurju po izboru bralcev Sobotainfo«.

 »V strežbo sem prišel, ko je moja partnerica, ki je lastnica lokala, iskala nadomestilo, za dotedanjo natakarico, ki je tedaj odšla delat v prosveto. Jaz sem pa moral vskočiti do trenutka, ko ne najdeva nove natakarice. Nikoli nisem delal v gostinstvu in sem, razen vodenja lokala, v strežbi bil popolnoma neizkušen. V življenju sem delal marsikaj. Sem računalničar, maser, trener, tega pa nikoli nisem delal. Ampak se znajdeš,« začne pripovedovati. 

»V času koronavirusa, ko sem začel delati, ni bilo veliko prometa. Imel sem čas, da sem priučil osnov. V tem poklicu srečaš različne zanimive stranke, sam pa sem takšen, da se zelo rad pogovarjam. Tudi ko masiram vedno rad govorim. Tiste pol ure mislim, da s strankami zelo malo molčimo,« razlaga.

Čeprav je zelo introvertiran tip, pravi, da je čisto drugačen na svoje delovno mesto.

 »Ko sem v gostilni, sem čisto druga oseba,« pove v smehu in doda, da je celo življenje živel zelo stresno, zdaj pa se malo odmika od tega. »Ljudje pa mi ne predstavljajo stresa,« pravi. 

»Obožujem kavo in pri pripravi kavnih napitkov se potrudim«

»Dejansko nimam vsega skupaj izkušenj niti za pol leta. Obožujem pa kavo in tu se vedno potrudim,« veselo pove. 

Ko dela v dopoldanskih izmenah, po navadi pride veliko ljudi, ki pijejo kave, Simon jim pravi kar kavarji. 

»Med tem časom, ko delam tukaj, sem svoje goste učil, kaj pomenijo izrazi macchiato, espresso, capuccino. Prej so po navadi naročali dolgo kavo z mrzlim mlekom. Sčasoma pa je bilo vse več pivcev drugih vrst kave,« pravi. 

»Ljudje tukaj so fantastični. Vsaki ima neko svojo 'finto', zdaj jih že približno poznam, tako, da vem komu moram kako 'nagoditi'.«

Kako doživlja gostinstvo?

»Sem takšen, da vedno moram nekaj delati. Moj oče je bioenergetik in se skupaj ukvarjava z bioenergijo in masažami. To je dejansko moja primarna dejavnost, ki jo trenutno opravljam popoldne. Dopoldne pa strežem v baru.«

»Že od nekdaj sem navajen veliko delati,« razlaga sogovornik in doda: »Delo v strežbi mi je velika sprostitev, in mi je zanimivo. Drugače ne hodim v gostilne, kavo si v drugem lokalu redkokdaj privoščim. Tukaj pa sem se čisto vživel v to delo. Vedno se dogaja nekaj novega.«

Stranka pride tudi zaradi družbe

Največji izziv v gostinstvu se mu zdi prebrati stranko in po kaj je dejansko prišla. »Saj stranka ne pride samo po pijačo, ampak pride zaradi družbe, zato da mu nameniš tri minute, če imaš čas seveda.«

Nakar v smehu razlaga: Potem pa je tako, da pride žena na kavo in govori o tem kakšen je mož, pa pride kasneje mož na kavo pa razlaga, da mu je danes žena živce pojedla. Če oba poznaš, potem to poskušaš dati skupaj in vsakemu poveš, kaj pa če je slučajno žena to tako razumela, pa če je mož to tako povedal ...

Vedno lahko najdeš temo za pogovor. Če si odprt človek, 'kelnarija' ni težka. Razen fizično naporna, ker je potrebno veliko hoditi, sploh ko se vse mize skoraj naenkrat zapolnijo. 

Titan pravi, da je glavni problem pomanjkanja kadra v gostinstvu po njegovem mnenju prenizka plača.

»Če pa ponudiš večjo plačo, se ogromno ljudi javi, da bi delali, ampak bi vsi radi samo stali za šankom, postregli, potem pa na telefon pregledovat, kaj je novega. Tukaj moreš biti dejansko osem ur brez tega. Sam ne uspem niti dvigniti telefona med delovnim časom. To je intenzivno delo in zdi se mi, da je mladim prav težka zaradi tega, ker so tistih osem ur odrezani od socialnih medijev.«

Kot v vsakem lokalu, je, kot razlaga, tudi tukaj že prišlo, da tega, da je kakšna stranka, prestopila mejo primernega obnašanja.

»Pri nas nasilje ni dovoljeno, prav tako ne otipavanje ali nadlegovanje drugih strank. Takšne stranke pri nas vstopa več nimajo, denar konec koncev ni vse.«

»Bil sem čisto iz sebe, ta naziv mi pomeni ogromno«

Simon pravi, da mu naziv 'Naj natakar' pomeni ogromno. 

»Poglejte, še pred kratkim so se iz mene smejali, ker nisem vedel držati niti pladnja, potem pa prideš tako daleč, da se nekdo spomni nate in te predlaga ter glasuje zate. Potem pa pridejo naslednji dan in mi pravijo: Veš kaj, glasoval sem zate. To meni pomeni ogromno.

Cel teden sem se počutil kot v nebesih. Ljudje se me spomnijo, se pravi, da nekaj delam dobro. Ni sama zmaga kot zmaga tako pomembna, ampak ljudje, ki so mi namenili glasove. Fantastično je, ko vidiš, da ljudje cenijo tvoje delo in tvoj trud

Simon razlaga še, da se pri strežbi potrudi, kolikor se le da. 

»Enkrat je prišel na kavo en gospod iz Italije in je včasih imel zastopništvo za kavo, a ga nisem poznal. Naročil si je kavo, ko sem ga postregel, je samo na debelo pogledal in vsem okoli povedal: Poglejte, tako se kava postreže. 

Bil sem čisto iz sebe, nakar je začel razlagati, kdo je in koliko izkušenj ima s tem. Pri meni rada popije espresso tudi gospa iz Ankarana, ki mi je povedala, da hodi na kavo le k nam in še v le en drug lokal v Murski Soboti, ker ji drugje kava ni dobra,« pravi sogovornik. 

Najlepše je, ko ti stranka vrne tisto energijo, ki mu jo daš. Ali pa ko ti stranka prinese dobro energijo, to mi pomeni največ. 

Na koncu pove, da dober natakar vendarle ne moreš biti sam - to ti lahko uspe le s pomočjo dobrih strank

Komentarji (2)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika

ČESTITKE. Kajti dobrega kelnarja/ kelnarco, skorajda ni več mogoče najti. Poklic je degradiran v nulo.
Lep pozdrav pa še naši prečudoviti kelnarci Simoni iz Bara, v Tušu na Bakovski, ki tam dela že dobrih 17 let. Vse dobro za dobro postrežbo.

xtron22

Kda de pa izbor oziroma glasovanje za najbokšoga smetarja?

Starejše novice