Na področju občine Rogašovci deluje društvo Prva medicinska pomoč (PMP), ki pomoči potrebnim nudi ekspresno hitre usluge.

Prvotni čas prihoda reševalcev od klica na številko 112, ko pomoči potrebnim pride pomoč na kraj dogodka, ki so ga potrebovali reševalci iz murskosoboškega hospitalnega centra, so člani društva z dobrih dvajset minut skrajšali na štiri minute. Reševalci iz njihovega društva se aktivirajo, ko zdravstveni dispečer, ki sprejema klice na številki 112 Stalne nujne medicinske pomoči (SNMP), ugotovi, da gre za dogodek, pri katerem je potrebno aktivirati reševalca PMP. Ponesrečenca oziroma bolnika reševalci PMP predajo reševalni ekipi iz murskosoboškega hospitalnega centra, ko le-ta prispe na kraj dogodka na območju občine Rogašovci.

Donatorji so vedno dobrodošli

24-urno dežurstvo, ki ga izvaja dvanajst aktivnih članov društva, poleg tega imajo še osem podpornih članov, skrbi za stalno pripravljenost v primeru pomoči potrebnim pri različnih oblikah nezgod in obolenj. Kot pravi predsednik društva, Damjan Slekovec, na terenu največkrat intervenirajo v primeru bolezenskih stanj in delovnih nesreč. Ideja za projekt izhaja iz njihov vrst in je usmerjena zgolj v želji po čim hitrejši in učinkoviti pomoči. In kaj dobijo kot poplačilo? »Za naše delo ne želimo plačila. Naše poslanstvo je pomagati sočloveku, ne pa služiti denar,« razmišlja Slekovec, ki pravi, da je za projekt težko dobiti finančna sredstva. Ta bi še kako potrebovali. »Donatorje vedno iščemo, kajti sredstev za tak projekt ni nikoli dovolj.  Medicinska oprema in izobraževanja so zelo draga.« Sredstva za nabavo medicinske opreme, ki je stala okrog dvanajst tisoč evrov, so dobili s pomočjo dobrodelne prireditve in donatorjev, terensko vozilo pa so nabavili s pomočjo Gasilske zveze Rogašovci.

Sprejem pri predsedniku države

Njihova prizadevanja pomoči potrebnim so bila nedavno nagrajena tudi z nazivom Naj prostovoljski projekt 2008, katerega nagrado so prevzeli iz rok predsednika države dr. Danila Türka. Slekovec si želi, da bi projekt zaživel še na drugih področjih Slovenije, tako da bi iz tega nastal pilotski projekt. »V Sloveniji je še veliko bolj odročnih krajev, ki bi potrebovali take vrste pomoči,« dodaja. Čeprav so osvojili častno titulo za projekt na državnem nivoju in že dve leti rešujejo življenja ter prostovoljno pomagajo pomoči potrebnim v njihovi občini, še niso zadovoljni s finančnim doprinosom občine in države, ki bi jim po njegovem mnenju morali posvečati več denarnih sredstev. »Mislim, da se preveč financira razna športna in gasilska društva. Pomoč sočloveku oziroma prijatelju pa je za nekatere neznanka.« Slekovec izraža tudi pričakovanje, da bo  župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič, slednji jih je tudi prijavil na razpis za Naj prostovoljski projekt, sledil vzoru predsednika in jih tudi sam sprejel. Društvo PMP je sicer do zdaj izvedlo okrog štirideset intervencij, pri tem pa rešilo dve življenji.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
seblogger

LOL kakšen naslov hahaha

Drugače pa vse pohvale dečkom, keri delajo prostovoljno, brez plačila, v svojem prostem času in rešujejo življenja. Čestitke za nagrado Naj prostovoljski projekt in za ime tedna na Valu 202.

Le tako naprej...

piksi0

Svaka čast dečki.

_cebelica_

RESNO SVAKA ČAST DEČKON!!!

drejcek

hhhh hitre so redno ..... xD

*B*

Naslov je podoben večini naslovov na 24ur.

lara_croft

Bole izvirnoga naslova nega??

Batad

Naslov spremenjen.

@Lara_croft, *B*; se strinjam, bil je preveč tipa 24.ur.com. Vzeto na znanje.

lara_croft
*B*
mickeycek

ka je bilo za naslova?

*B*

naslov je bil "pride jim v 4-ih minutah" al neka takšoga...

seblogger

Trenutno poteka tudi izbor za ime leta na Valu202, vodja toga projekta je v izboru za ime meseca junija. Na levi je anketa in lejko glasujete, komi je pa nej odveč pa lejko tudi sms pošle.

http://www.rtvslo.si/val202/novica/1580

lp

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice