Ob dnevu spomina na mrtve je nagrobno cvetje nepogrešljiva stvar. Pri cvetličarjih je tako v teh dneh zelo pestro, mi pa smo na soboških ulicah preverili, koliko so Pomurci pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje.

Nekateri se odločijo za šopek cvetja, drugi pa za cvetlični aranžma. Ti so lahko že pripravljeni vnaprej ali pa jih cvetličarji izdelajo po naročilu. Seveda pa so si cene različne. Za cvetje boste odšteli do 25 evrov, medtem ko se pri aranžmajih cene začnejo pri 35 evrov, dosežejo pa lahko tudi 100 evrov in več, nekatere tudi do 200 evrov.

Stojnice na Trgu kulture

Preverili smo stanje na soboški tržnici oziroma na Trgu kulture, kjer so postavljene dodatne stojnice, na katerih te dni prodajalci ponujajo različno cvetje in aranžmaje.  Zanimalo nas je torej, koliko so Pomurci pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje ob dnevu spomina na mrtve.

"Po mojih zmožnosti, pri moji pokojnini dražje od 20 evrov praktično ne gre. Ponavadi vzamem troje cvetje, se pravi, da skupno odštejem približno 60 evrov," nam je povedala starejša gospa.

"Vsako leto dam isto in sicer za ikebano, seveda takšno bolj suho, odštejem 25 evrov. Mislim, da to ni stvar prestiža, da bi porabili gore denarja, ampak bolj spomin. 
 

Koliko odštejete za nagrobno cvetje ob 1. novembru?

Choices

Tudi večina ostalih, s katerimi smo se pogovarjali so nam dejali, da več kot 30 evrov ne odštejejo za posamezno cvetje. Seveda so tudi izjeme.

"Nekako imam navado, da za posamezen cvetlični aranžma odštejem od 60 do 80 evrov, vsako leto pa vzamem tri različne. Seveda gre nekoliko več denarja, a vendarle je ta dan le enkrat letno in ni mi žal, da se tudi na tak način spomnim tistih, ki jih ni več med nami," pa nam je povedala ena od sogovornic.

Nekateri ob tem plačajo še več. Spet drugi pa pravijo, da cvetje na grobove nosijo skozi vse leto in ob dnevu spomina na mrtve ne kupijo dodatnega ali večje količine cvetja.

"Nekako imamo že od nekdaj navado, da vzamemo štiri različne aranžmaje, za vsake odštejemo približno 150 evrov. Glede na to, da nas smo v družini trije bratje in sestre, vsako leto drug poskrbi za aranžma. Tako da pridemo na vrsto enkrat na tri leta," pa je povedal naš zadnji sogovornik.

Akcija Manj svečk za manj grobov

Tudi letos pa poteka že deseta ekološko-humanitarna akcija Manj sveč za manj grobov. Namen akcije je, da ljudje namesto za pretirano okraševanje grobov s svečami, ki predstavljajo tudi obremenitev za okolje, sredstva raje namenijo za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje. Akcija poteka tudi v Murski Soboti.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Djeieudb (nepreverjen)

Jah vsi nemamo babic na vejsi ka cejlo leto rauze pauvajo ka si te idejo deca natrgajo pa skup denejo.. taka šopek pa ikebana pa svejce pod 50€ zmetno,ci nesces neksne đunč meti

Oblak44 (nepreverjen)

#Poiščitee Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Huit.Re/Zenske

In reply to by Djeieudb (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Tej svetek je že podoben Božiči gnesden. Če ne zapraviš določenoga zneska in na grob ne nesejš 1 rožo, 1 ikebano in najmenje 3 sveče, je konec sveta, sramota itd. Pa na žalost večina lidij toga niti ne dela zaradi ljubezni do bližnjih, ampak zaradi "svojoga imena". Ker če grob nede spucani in če gorik nede najmenje telko sveč/rož/ikeban, te de se že po vasi in soseski okoli gučalo, kak človeka nemamo radi... Ges van pravin, odite k bližnjomi najmenje vsaki mesec, te jin nesite mogoče kakšno svečo pa en šopek rož in je to več vredno kak pa če idete na grob dvakrat na leto, enouk od toga za vse svete, in te prinesete za celi avto stvari...

dorkydork (nepreverjen)

eh, nula niente zero nada

pepič (nepreverjen)

Velikost cvetnih aranžmajev in število sveč nikakor ne odtehta ljubezni do svojcev, žalostno je gledati tiste, ki so za časa življenja grdo ravnali z svojci zdaj pa v prvi vrsti ob grobu pa z najdražjimi ikebanami in z veliko sveč hočejo oprati svojo vest. Žal se preteklosti ne da vrniti in tudi odpustka kupiti?

Zavedni (nepreverjen)

Povsem se strinjam s tabo.

In reply to by pepič (nepreverjen)

Pečkö (nepreverjen)

Vsak € keroga damo za cintor, je vkraj vrženi.
Mrtvin je vseeno.

Usmilite se rajši živečih in te pejneze prispevajte v dobrodelne namene.

Oblak44 (nepreverjen)

#Poiščite Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Huit.Re/Zenske

Starejše novice