Slovenske železnice bodo do konca leta 2023 temeljito posodobile svoj vozni park. Naročenih je kar 52 enonadstropnih in dvonadstropnih vlakov znamke Stadler in prvega so pričeli testirati danes.

Slovenske železnice so v preteklih letih s švicarskim podjetjem Stadler podpisale pogodbi za nakup 52 novih vlakov v skupni vrednosti 320 milijonov evrov brez DDV. Zaradi posebnosti voženj po Sloveniji so naročili tri vrste vlakov: enonadstropne in dvonadstropne električne garniture in enonadstropne dizelske garniture.

Že spomladi, meseca marca, so nameravali stestirati prvi prispeli vlak, enonastropni dizelski vlak DMV, pa jim je korona prekrižala načrte. Danes so končno začeli s testiranji, ki bodo trajala vse do jeseni. Takrat računajo, bo vlak pridobil vse certifikate in začel voziti na neelektrificiranih progah Ljubljana – Kočevje in Ljubljana – Kamnik.

Enonadstropni dizelski DMV ima 171 sedišč, od tega je 12 sedišč prvega razreda, 167 stojišč, 2 mesti za gibalno ovirane in 10 mest (obešalniki) za kolesa. Foto: Slovenske železnice.

Slovenci smo svoje prve železniške tire dobili sredi 19. stoletja, ko je avstro-ogrsko cesarstvo zgradilo 577 km dolgo Južno železnico, ki je tedaj glavno mesto avstro-ogrske monarhije Dunaj povezala s pristaniščem v Trstu. V Celje je prva lokomotiva prisopihala leta 1846, v Ljubljano sta prvi dve lokomotivi Ljubljana in Triglav prispeli leta 1849, 28. julija 1857 pa je vlak končno zapeljal v Trst. Pred izgraditvijo železnice je konjska vprega od Dunaja do Trsta potrebovala 8 dni. Z brzim vlakom je potovanje trajalo 16 ur, s počasnejšim pa 24 ur. Poklic strojevodje je bil v tistih časih močno cenjen, imeli so višjo plačo kot direktor železnic.

Prihod železnice v prestolnico je v svoji pesmi Od železne ceste ovekovečil naš največji pesnik France Prešeren. Žal pa Prešeren dejanskega prihoda vlaka v Ljubljano ni doživel. Umrl je sedem mesecev pred prihodom vlaka na ljubljanski kolodvor.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

ko je avstro-ogrsko cesarstvo zgradilo 577 km dolgo Južno železnico !
Predlagam, da začasno uvedemo avstro-ogrsko cesarstvo, da nam posodobi železnice !!!

gostja 426 (nepreverjen)

Že pa zastonjkarska reklama za Slovenske železnice, novih vlakov pa v Pomurje nede, pa tou novinarčka očitno neje zmotilo. Ker se ne vozi z vlakon, pa njemi je vseeno.
Eni še uporabljamo javni prevoz. Avtobus pa prevozi so zdaj boukša možnost kak vlak.

Starejše novice