Ekumensko bogoslužje ob 500. obletnici začetka reformacije.

V evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti so se verniki evangeličanske in rimokatoliške cerkve minulo nedeljo zbrali na skupni spominski slovesnosti, ki je bila povezana z bogoslužjem ob začetku praznovanja 500-letnice reformacije.

Pred začetkom spominske slovesnosti sta duhovnik evangeličanske cerkve v Murski Soboti Leon Novak in župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek pred cerkvijo pričakala predsednika države Boruta Pahorja.

Od konflikta do skupnosti

Dogodka so se poleg vernikov obeh veroizpovedi udeležili nadškof Juliusz Janusz, apostolski nuncij v Sloveniji, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, celjski škof in predsednik slovenskega ekumenskega sveta in predsednik sveta krščanskih Cerkva Stanislav Lipovšek, murskosoboški škof Peter Štumpf in ostali škofje, predstavniki Binkoštne cerkve, Srbske pravoslavne cerkve in Islamske skupnosti ter drugi visoki gostje.

Nekajurno ekumensko molitveno bogoslužje je potekalo pod geslom "Od konflikta do skupnosti – združeni v upanju." Vodili so ga duhovniki evangeličanske in katoliške cerkve, sodelovali pa so tudi verniki obeh cerkva.

Konflikti so se tako zgladili in nastal je skupni dialog, cerkvi pa naj bi v prihodnje še tesneje sodelovali.

Za mir in spoštovanje

Na ekumenskem bogoslužju sta imela pridigi škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo in celjski škof Stanislav Lipovšek. Častni škof slovenske evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša in murskosoboški škof Peter Štumpf sta ob tem pomembnem dogodku prebrala skupnih pet zavez za obe cerkvi za mir, spoštovanje, strpnost in razumevanje.

Ob tej priložnosti je predsednik države Borut Pahor dejal, da je reformacija Sloveniji prinesla veliko dobrega ter pomagala ustvarjati kulturo, poudaril pa je tudi pomen sprejemanja različnosti in dodal:

 "Graditi je potrebno na skupnem spoštovanju, kajti reformacija je bila neizmerno veliko bogastvo."

Dogodek sta sicer popestrila še pevska zbora obeh cerkva.

J.Ž. 

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gvaiie (nepreverjen)

..ka je z vami novinari?.. "Večstoletni konflikti so se tako zgladili in nastal je skupni dialog, cerkvi pa bosta v prihodnje še tesneje sodelovali." Skec ta izjava?

? V redi je ka se pozitivno poroča, pa ka je tuj komunjzer predsednik k komunajzer Jevšeki prišo na slovestnos, če že na sakšo pesjo procestijo ide. Je pa to bila "spominsko" srečanje brez nekših obvezujočih zaključkov in skupnih izjav... malo se se srečali zmolili,dol povedali, nageli pa sakši pa na svoj kraj odišli...

Ke ne gučin o glavni sliki? Bog vari ka bi vij koga od RKC na kejp dali....

asus (nepreverjen)

kdo je erniši dal pooblastilo da organizira takšne združevanja in podoben bedarije? od gluposti že več ne ve kaj naj počne? saj pa je navaden duhovnik, ampak očitno je ego še vedno visoko

vij mejne nete... (nepreverjen)

Če pa nika čednoga od RKC nega. Gda gledan slike teh starih prdecov v krilaj pa oblekaj me sploj ne čüdi ka je telko sprevrženosti med temi "svejtimi lidmi". Vej jin pa že pravila oblačenja predpisujejo ka odijo okouli v kiklaj. Bolano je vse tou fküper. Pravličarski krožek, nikaj drugoga.

Pucončar (nepreverjen)

Gda vijden što je včeraj bil v cerkve od Soboških direktorov, je nej nikšo čudo, ka lidgej nemajo srama staupite v cerkev od svojih grejov.

Stewen+ (nepreverjen)

TO JE TO - Proslava ob dnevu reformacije, ki je bila v pred dvema tednoma v gledališki dvorani Park, ni bila v duhu ekomenizma, saj na njej ni bilo katoliške duhovščine, bil pa je predstavnik nekdanjih "rdečih" - Kučan. Povsem nekaj drugega je ta nedeljski dogodek v evangeličanski cerkvi, saj je združil vse verske skupnosti v Sloveniji,udeležil pa se ga tudi predsednik RS Pahor. "Neevangeličani" s(m)o torej priznali, da je bila reformacija pred 500 letih veliko dejanje za očiščevanje RKC, žal pa se je zgodilo, da so se reformirali organizirali v nove Cerkve in je torej prišlo do "razkola". Lepo je videti, brati, da vodilna krščanska Cerkev (RKC s papežem Frančiškom) vidi v "ločenih" Cerkvah brate po veri (kristjane)in za vse koristem ekumenizem.

Gost (nepreverjen)

Gda de se pa RKC reformejrala, oziroma gda de henjala lagati pa kradnoti?

evrena (nepreverjen)

Prvi gost je budalo, tu nega kaj dodati. Vredi, samo ne ven zakoj treba vedno nekše sprave delati, saj so pa konflikti ustvarjeni umetno, politika je tista, ki jih ustvarja vedno znova in znova. Poglejmo samo kaj dela Janša? Sicer se pa samo na tem še obdrži in to pri delu njemu enako misleče populacije. Vsa čast pa papežu Frančišku, ki je za spravo, strpnost, sožitje itd. Torej ga morajo poslušati tudi ostali cerkveni dostojanstveniki in prav je tako.Vsi smo na enem planetu in imamo eno življenje, zakaj bi se nenehno delili.

Gost (nepreverjen)

Sprava ja, pa tudi vprašanje RKC kdaj mislijo dati nazaj cerkev v Martjancih tistim, ki jim pripada?

Gost (nepreverjen)

Zakaj nega na vsaki sliki župana in predsednika?

Gost (nepreverjen)

Kak se pa te cerkev razlikuje od Janše po teh tvojih trditvaj? Vsa verstva se obdržijo samo zaradi enakomisleče populacije kera naseda raznin špekulacijskin razlagan nekših dogodkov za kere nega nikšoga praktičnoga dokaza. Tisti ka slepo sledite cerkvi se sploh ne razlikujete od Janšovih vernikov. Itak ste tou eni in isti, ka ste že navajeni biti sledilci in malikovalci, zato ka so vas tak fčilij od maloga. Piše se leto 2016 in ges ne razmin lidij keri v gnešnjon časi razgledanosti in izobraženosti vrvlejo v tiste pravlice kere odavlejo v cerkvaj. Fajn je ka se cerkve ukvarjajo tudi z dobrodelnostjo in pa ka labilne in nesamozavestne in nesamostojne osebe lejko najdejo tan ramo za đoukanje... ali te se naj hejnjajo špotati z raznimi brezmadežnimi spočetji pa čudeži pa vnebovzetji pa ostalimi oslarijami in postanejo humanitarne organizacije. Več de haska od njih. Gda ste mali vrvlete v dosta pravljičnih bitij, od Božička, Dedka Mraza, jezuščeka, angelčke.... gda pa odrastejte pa napravite selekcijo v glavi, Božiček pa Dedek Mraz ne obstajata, tou je itak samo za deco.... v angelčke pa v jezuščeka pa še vedno dale vrvlete. Naj mi nešče razloži zakoj je tou tak ka odrasli lidje cejlo življenje vrvlejo samo v določena pravljična bitja. In tou večinoma v tiste keri jin cejli život vzbujajo slabo vejst, jin grozijo s peklon, postalajo meje in določajo kak morejo živeti in jih celo življenje omejujejo.... ne vrvlejo pa v tiste prijazne strice keri nikomi nikaj slaboga neščejo, samo darila nosijo. Kak tou?

Gost (nepreverjen)

Res gost, lepo vprašanje. Če je duhovščina res blizu ljudem, ti bodo sigurno odgovorili kot dobri možje in žene.

mspatriot (nepreverjen)

Janša je za časa SFRJ mel ćin vodnika. Ge ga je napravo: Bileća, Kumrovec ali Vatikan?

kaplar (nepreverjen)

Vseeno ge od teh treh mest.... vse so tou bilej in še so ustanove za pranje možganov. Vse tri! Tej čin vodnika se nejmi še zdaj paše.... samo zdaj namesto partijskih povork vodi ovce.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice