Agra se bo med 25. in 30. avgustom, kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo.

Sejem AGRA bo izpostavil mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Odgovarjal bo na izzive preživetja in blagostanja v prihodnosti in odpiral nove razvojne perspektive kmetijstva, samooskrbe in zdrave prehrane.

Ob mladih kmetih bodo vabili hrana iz njihove bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje. 

Predstavilo se bo več kot 1.840 razstavljalcev

Država partnerica sejma bo tokrat Makedonija s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 kvadratnih metrih razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 32 držav.

Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje, posvečeni tudi novemu, slovenskemu in svetovnemu Dnevu čebel. V svoje okrilje bo ob Vinskem hramu prvič vabil novi Medeni hram.

Sejemsko dogajanje bo tehtno z aktualnimi strokovnimi posveti, poslovnimi, stanovskimi in družabnimi srečanji ter družabno s tržnicami, pokušnjami, tekmovanji in zabavnimi dogodki.

Zanimivosti letošnjega sejma

Na sejmu se bo predstavilo 1.840 razstavljavcev iz 32 sodelujočih držav. Sejem se bo razpostiral na 24.000 kvadranih metrih razstavnih površin v halah, 29.000 kvadratnih metrih zunanjih razstavnih površin in 3.000 kvadratnih metrih, kjer bo razstava živali. Na kar 15.300 kvadratnih metrih bodo vzorčni nasadi in maneža. V lanskem letu so zabeležili 120.000 obiskovalcev. 

Glavna težišča letošnjega sejma so: podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz njihove bližine, generacijska pomladitev, digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje ter ekološko kmetijstvo. 

Novosti, ki jih bodo predstavili

- medeni hram,
- tržnica mladih kmetov,
- konjeništvo kot športna disciplina – predstavitev preskakovanja ovir - torek,
- razstava volov in prikaz volovske vprege - vsak dan,
- predstavitev krave dojilje s teličkom iz eko kmetije,
- vsakodnevna možnost brezplačnega jahanja na konju pasme posavec za obiskovalce,
- promocija akvakulture in pokušnja ribjih jedi iz slovenske pridelave na razstavnem prostoru MKGP,
- premierna predstavitev Društva rejcev vodnih živali Slovenije na razstavnem prostoru KGZS,
- na podelitvi priznanj ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona bodo poleg Vinarja leta prvič razglašeni tudi  prvaki držav - torek.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mama mia (nepreverjen)

Naj samo majo sejem Agra.Je brez veze,kmet tou ka vijdi tan,si more najprle kredit zrihtati,pa te si lehko kaj kupi.V Sloveniji je vse v dreki kak gospodarstvo,tak kmetijstvo.Vse načrtno uničeno.Kmet,bi si moral stroje kupovati z svojim denarjem in ne na posojilo ali z nepovratnimi sredstvi.Kmetu zrihtati primerno ceno pridelkov in živine,pa subvencij ne rabi.Tisti,ki pa urejajo po pisarnah kmetom te subvencije,pa naj grejo grabe čistit.Saj se le ti šlepajo na račun kmeta in subvencij,do dobrega zaslužka.Z delom,ki ni potrebno.

Starejše novice