Stroški za vzdrževanje in skrb za osebne avtomobile lahko predstavljajo pomemben izdatek v družinskem proračunu. Zato je še toliko pomembneje, da poskrbite, da so ti čim manjši.

To lahko dosežete z rednim servisiranjem avtomobila in rednimi pregledi vašega jeklenega konjička. Največ pa lahko za svoje vozilo storite prav sami. Med pomembnejšimi faktorji, ki vplivajo na splošne stroške povezane z vašim avtomobilom, so gotovo avtomobilske pnevmatike.

S tem imamo v mislih redno menjavanje pnevmatik in redno pregledovanje stanja. To, da je poraba goriva večja, če tlak v pnevmatikah ni optimalen, ni nobena skrivnost.

Poskrbite za redno menjavo pnevmatik

Večina avtomobilov samodejno zazna prenizek tlak v pnevmatikah in vas na to opozori. Tako lahko s postankom na prvi bencinski črpalki ustrezno uskladite tlak v pnevmatikah in poskrbite za večjo varnost ter manjšo porabo.

Za ustrezno varnost vseh udeležencev v prometu pa lahko poskrbimo s sezonskim menjavanjem letnih in zimskih pnevmatik. Slednje so po zakonu obvezne od 15. novembra do 15. marca oziroma v času zimskih razmer.

Izjemoma se sicer lahko po cestah vozimo tudi z letnimi pnevmatikami, a morajo te imeti ustrezen dezen. Ampak prav obraba pnevmatik je tista, ki lahko zelo pomembno vpliva na varnost.

Prav zato vam svetujemo, da redno poskrbite za menjavo letnih in zimskih pnevmatik, saj boste tako zmanjšali obrabo le-teh, porabo goriva in poskrbeli za boljšo varnost. Ampak, kako pa sploh izbrati ustrezne letne pnevmatike?

Katere letne pnevmatike so primerne?

Ponudba letnih pnevmatik je ogromna in na voljo so take, ki so dostopne za vsak žep in proračun. Za nasvet je najbolje, da se obrnete k svojemu vulkanizerju, a brez skrbi, če ga nimate, saj smo posebej za vas pripravili nekaj nasvetov, ki jih je vredno upoštevati pri izbiri novih letnih pnevmatik.

Prvič, poskrbeti morate, da so letne pnevmatike primerne za vaš avto. Če slučajno ne veste katere pnevmatike ustrezajo vašemu modelu avtomobila, lahko to preverite v homologacijskem kartonu ali na že nameščenih pnevmatikah. Te imajo na robu navedene vse ključne podatke, ki so za vas pomembni.

Ko boste imeli podatke o širini, višini in premeru pnevmatik, poleg indeksa nosilnosti in hitrosti, boste lahko pričeli z drugo fazo iskanja novih letnih pnevmatik.

Tukaj vam svetujemo, da v obzir vzamete oprijem na mokrem. Ta zelo pomembno vpliva na varnost vseh udeležencev v cestnem prometu.

Priporočamo, da izberete najvišji možni razred, saj boste tako lahko hitreje in varneje reagirali v težkih vremenskih pogojih.

Najvišji razred, torej A razred vam lahko reši življenje in zato je vredno odšteti kakšen evro več za tovrstne pnevmatike. Logično vam odsvetujemo vse letne pnevmatike, ki nimajo vsaj B razreda.

Šele v tej fazi izbire se lahko posvetite porabi goriva. Tudi tukaj so pnevmatike razdeljene v razrede glede na učinkovitost.

Priporočamo vam, da izbere čim boljši razred, a naj to ne pretehta nad varnostjo vaših novih pnevmatik. Zapomnite si, da mora biti v cestnem prometu varnost venomer na prvem mestu.

V zadnji fazi izbire pa se lahko posvetite ceni letnih pnevmatik. Zaradi izjemno pestre ponudbe in najboljših cen vam svetujemo, da svoje nove letne pnevmatike izberete na spletnem mestu ceneje.si.

Tu lahko zelo hitro, s pomočjo filtrov, poiščete najustreznejše pnevmatike za vaš avtomobil. Tako boste lahko prepričani, da boste dobili najboljšo kvaliteto po najugodnejši ceni. Zato nikar ne odlašajte in preverite zares bogato ponudbo.

Starejše novice