Bodoči dijaki in študenti danes in jutri na srednjih šolah in fakultetah iščejo informacije o nadaljnji poti izobraževanja. Preseneča pa vse večje število staršev, ki svoje polnoletne otroke spremljajo tudi na fakultetah.

Najbolj vroče teme informativnih dni so vpisni pogoji in možnosti nadaljevanja šolanja, predvsem pa, kako hitro bodo lahko po srednji šoli ali študiju našli službo.

Na mariborski srednji gradbeni šoli so v petek dopoldne bodoče dijake skušali prepričati tudi z glasbo.

Šola v Mariboru, služba v Avstriji

Ob dijakih je bil na odru tudi reper 6 pack Čukur, ki je profesor keramičarjev. Devetošolci so na srednjih šolah iskali predvsem praktične informacije o nadaljnjem šolanju. Jerneja je zanimalo, kakšen bo pouk in koliko ur bo moral posvetiti učenju še doma, njegov oče pa je že razmišljal, kakšne bodo zaposlitvene možnosti po končani šoli.

Medtem na fakultetah bodočim študentom pomagajo študentske organizacije. Zanimivo, številnim bodočim študentom so pot do predavalnice pomagali najti kaj njihovi starši. Člani študentskih organizacij so bili presenečeni nad nesamostojnostjo bodočih kolegov.

»Zdaj so taki časi, da bo verjetno v Avstriji našel službo. Če pa se bo kaj spremenilo, se bo verjetno tudi pri nas začelo kaj odpirati,« meni Jože.

Z bodočimi študenti v predavalnice tudi starši

Mariborske fakultete so bile danes oblegane z bodočimi študenti z vseh koncev Slovenije. Člani študentskih organizacij, ki so jim nudili potrebne informacije, pa so presenečeni nad nesamostojnostjo bodočih kolegov. 18 in 19-letnike so namreč v predavalnice spremljali tudi njihovi starši.

»V bistvo je že žalostno, da je to v zadnjih nekaj letih postala praksa. Mi smo še hodili sami in še vedno so taki, ki pridejo sami, a v zadnjih letih vidimo, da si večina ne upajo priti sami,« ugotavlja Alen Benko.

Računajo tudi na Magno

Med najbolj obiskanimi je bila predstavitev fakultete za strojništvo. Bodočih študentov pa ne prepriča le raznolikost programov, od oblikovanja oblačil do strojništva, kjer so izdelali celo formulo. Najbolj pomembna je zaposljivost.

»Jaz sem skoraj stoprocenten, da bom dobil službo v tem poklicu, saj je trenutno zelo iskan,« je povedal bodoči študent Luka Korošec in bo tem še dodal, da računa tudi na Magno, ki se odpira v neposredni bližini. 

Prvi prijavni rok za bodoče študente se izteka konec marca, zadnji rok za vpis v prvi letnih srednjih šol pa je 5. april.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
haha21 (nepreverjen)

Pa ka še dodan, če je tau nej brez vezna politična promocija Magne te je nej nika. Ker dijak pa si zaj mislu uh, mgna se odprla, mo pa šau strojništvo študejrat ka mo za 6 lejt kda kunčan tan slujžbo daubo! Fala lejpa, gnes mi nej trbej kave ste mi krv pa pritisk potirale. Rejsan bi rad v žijvo vido tej lidij ka tu pijšejo članke.

kritik90 (nepreverjen)

Se strinjan s prejšnjin komentaron. Sicer je že kar nekaj časa nazaj, ka san zaključo faks ali vseeno lejko poven, ka je na naših informativnih tudi bilo preci starišov. Med drugin so bili tudi z menov pa v tun sploj ne vidin nika slaboga. Ravno obratno, s ten stariš pokaže ka njemi je nej vseeno za dejte - zanima ga v kakšnon okolji de se gibo, ge de žijvo itd. Tisti keri so pa prišli sami na informativne pa so ponavadi delali vse drugo samo na faks so nej šli oz. so informativne izkoristili za vse drugo. Neven, to se mi zdi redno butasto, ka pišete takšne članke. Saj je pa to nej dokaz, ka se deca nedo znajšli oz. ka si ne vupajo sami na informativne. Ravno takšni članki delajo deco še bole nesamozavestno. Malo v razmislek avtorju članka...

(nepreverjen)

Ti si končal fakulteto?

In reply to by kritik90 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Da bi me spremljali starši na fakulteto. V moji generaciji je to bilo nekaj nepojmljivega. Niti eden je nej prišo s starši. Mi smo bili očitno iz drugoga testa. Mati je šla z menov samo prvi šolski den v prvom razredi OŠ. In nikoli več. Da pa 19 letnike in letnice imaš za deco, bi bilo v moji generaciji grozna žalitev. Časi se spreminjajo, vedno več mladih se drži mami za janko.

In reply to by kritik90 (nepreverjen)

radoveden (nepreverjen)

Ker si bil premalo časa skupaj s starši se ti še danes pozna po obnašanju, dojemanju, pameti in še po čem.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pusti ti mojo pamet na miri, rajši se ukvarjaj s svojo. Seveda če ti mamica dovoli. Sinek boš cecek?

In reply to by radoveden (nepreverjen)

radoveden (nepreverjen)

Ti nisi imel maminega cecka. Namesto njega si imel umetnega, namesto materinega mleka si pil kravje mleko. Zato so nastale na tvojih možganih nepopravljive okvare !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti me izgleda dobro poznaš.

In reply to by radoveden (nepreverjen)

Vaše ime... (nepreverjen)

Samo dva tri tvoje komentare prečitaš pa ti je vse jasno.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Bedaki je tudi vse jasno.

In reply to by Vaše ime... (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nekdo ti je resnico povedal, ti pa v luft skačeš. Skuliraj se !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

O Pijani norec zopet si tu. Pozdravljen!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nemrem pisati. San se preveč krofov nažro.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gorički77 (nepreverjen)

Pa kak van nej jasno!?!? Dajte plačo v Sloveniji 1.200-1.300€ pa nede nišče šau v Avstrijo!!! Ka mislite ka se fajn voziti vsaki den 2-3 vöre na in iz posla!?!?

haha21 (nepreverjen)

tak je zaj že brijšete komentare v kerih samo pijše k brijšete komentare. Man čas gnes taka se lejko špilava. Pacijent. Cenzura v 2018. Dobrodošli v stalinovoj slovenije.

Zavedni (nepreverjen)

Ko komentar napišeš oddaš, ga prekopiraj, malo več, pa si ga shrani.

Če ni sovražen pa na policijo pošli, -- svoboda izražanja na spletu, itd.

Spletna stran je javna stran, in nima nihče posegat v tvoje komentarje, če niso sovražni.

Moderator pa mora vedet, da po EU judikatih, resnica ni sovražni govor, in brisanje objektivnih komentarjev - poseganje...
Potem naj napišejo brez dovoljenja komentiranja in bomo vedeli, da so medij določene srenje, objektivnosti in veredostojnosti sobota info in drugih si bomo razlagali po svoje.

Zapisano po EU konvenciji svoboda govora, izražanja, obveščanja in biti obveščen.
Kopirano zaradi brisanja..Lendavska policija preizkuje mojo prijavo glede brisanja na Lendava info.

In reply to by haha21 (nepreverjen)

müjra (nepreverjen)

če že telko omenjaš svobodo govora pa tvoje pravice bi se spodobilo ka se malo o ton izobrazeš. komentarje objavlaš na zasebni spletni strani in tisti ka jo vodijo jih lejko brišejo po svoji želji.

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

zasebni (nepreverjen)

Malo obrazloži ti to " zasebno " spletno stran.

In reply to by müjra (nepreverjen)

Gigid (nepreverjen)

Te ti pa rejsan more božno v životi iti ka ideš spletno stran na policijo prijaviš ka so ti komentar zbrisali... drama falij?

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Troll (nepreverjen)

In ta članek je napisal tisti, kateri je prosil očeta in mamo da gresta z njim ker ga je bilo strah iti samega.
Še zdaj njivaj nucaš ka te gor hranita.

Hmmmm (nepreverjen)

No, ges mo pravo tak: če je to, ka ide stariš s teuf na informativne dneve, fejst nesamostojno, te živen v narobe sveti. Ges san pred parimi leti šau na informativne, en den z avtobuson v LJ, drugi den pa z mamo v MB. Prvič, če me je že mama pelala v MB (v tiston momenti še nejsan mel izpita), njej nemren povedati, naj zgine ven s faksa pa ide v Europark. Je malo nespoštljivo pa nej fer. Drugič, glede na to, ka se mnogi mladi nemrejo odločiti glede študija (tudi san san bil takšen), se meni zdi prisotnost staršov čist vredi. Ker tudi oni vidijo faks, lidij, profesore in mi lejko svetuvlejo glede izbire. Vseeno so starši, šteri me poznajo do določene mere in me ščejo samo dobro. In preden de što pravo, kak san mamin sinček pa ka se brez mame nemren odločiti: na konci san se odločo za študij in za kraj, s šterin nišče v moji familiji neje bil srečen na začetki...

Mura je večna (nepreverjen)

Ka ma veze či je prišo s staršon. Ge san glij tak prpelo sijna na informativne, s ten ka sva njemi doma pravla, pelava te kama ščejš pa odluči se ka san ščejš. Tou je bilou da je šou v srednjo šoulo. Gnes ma končani študij in službo.

T (nepreverjen)

Boljse tudi v solo iti v avstrijo s starsi ali brez.

hillbillye (nepreverjen)

Torej, ker san ges pred 4 lejtami proso atija, ka me pelo na informativne, ker san nej ščel v avtobuse sideti kak drek 3 vre san atijof sinček pa nesposoben san živeti? Zanimivo. Še 1 leto pa čao primitivna sobota pa Slovenija.

še dobro (nepreverjen)

Good Riddance, asshole

In reply to by hillbillye (nepreverjen)

fergazer (nepreverjen)

Mislin što takše prispevke piše? Pa koga briga, če je s staršom prišo...

srbine (nepreverjen)

Nič čudnega da je deca taka, ko jih pa učijo do kurca učitli v osnovna šola,,,

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ko starši zatajijo, so pa učitelji krivi ?????!!!!!

In reply to by srbine (nepreverjen)

Borka... (nepreverjen)

Smijate se mores z komentarof. Moja mate je odla z meof pa san srecna ka je sla z meof ker zna una ka je dobro pa ka nej in sve se skup posvetile. Koje k*rac bluzite mamin sincek pa mater za krilo drzate , moja mate se je brigala za menej. In 8 lejt nazaj so vsi z starisame odile pa nisce nej o tun sploj pomislo ka be se o tun sploj razpravlalo. Sobotainfo ce nemate kaj pametnejsoga pijsate si rajs izracunaje svoj IQ ker se bojin ka van je malo prevec pod povprecjon. Butalci ..

čarni vrag (nepreverjen)

A ti Borka si nekakšna študentka? Sodeč po tvojem pisanju si polpismena.

Borka... (nepreverjen)

Carni vrag prlej brode ka pijses. Ge pijsen v prekmurscine dejte drago ce se ni opazo. In zaj san te ge poupismena. Ka pamet si kujpo v kitajske baute ?

XZ (nepreverjen)

Ka, če se v prekmurščini spremeni raba predlogov s/z? Preseratorka prekmurska :D

In reply to by Borka... (nepreverjen)

omin sinko (nepreverjen)

Moja babica je takša faca ka mi nigdar nej dosadno gda san z njou. Na informativne dnejve san stare doma njau, pa me je ona pelala.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice