FOTO: Krajinski park Goričko
V okviru projekta Gorička krajina je bila od novembra 2020 do marca 2021 s pomočjo strokovnjakov za sadjarstvo izvedena zasaditev 1.200 dreves visokodebelnih sadnih starih sort jablan.

Namen tega naravovarstvenega ukrepa je bila vzpostavitev novih visokodebelnih travniških sadovnjakov na skupni površini 20 hektarjev, ki bodo čez nekaj desetletij nudili življenjski prostor velikemu skoviku, smrdokavri in drugim pticam, ki gnezdijo v duplih debelejših sadnih dreves. Kot so zapisali v Krajinskem parku Goričko, je bilo zanimanje ljudi na Goričkem za sadike z zaščitno opremo bilo izjemno. 

Sajenje se je pričelo konec novembra 2020 in je bilo zaključeno zadnji dan v marcu 2021. Na srečo je bilo v tem obdobju primerno tudi vreme, saj so bili pogoji za sajenje ugodni precejšen del zime. Novi visokodebelni sadovnjaki so bili zasajeni v vseh 11 občinah v Krajinskem parku Goričko in v kar 54 od 86 vaseh na območju Natura 2000 Goričko, upravičenih za zasaditev. Tako je vsaj vsaka druga vas na Goričkem bogatejša za vsaj en nov visokodebelni sadovnjak. 

Vir: Krajinski park Goričko

Drevesa bodo zrasla do deset metrov

Prejemniki sadik so bili izbrani v javnem pozivu, upravičeni pa so bili lastniki zemljišč, ki so imeli dovolj veliko kmetijsko zemljišče in v primeru dopolnilne zasaditve v že obstoječem visokodebelnem sadovnjaku zanj ne prejemajo kmetijsko-okoljskih-podnebnih plačil. Upravičenim prejemnikom je pogodbeni izvajalec Javnega zavoda Krajinski park Goričko izkopal sadilne jame in pomagal delavcem sadne drevesnice pri zasaditvi. Zaposleni v projektu Gorička krajina so sodelovali z lastniki in vodili celoten potek izvedbe zasaditve. Pri sajenju je bilo poskrbljeno za primerno zaščito sadik, zato so bile korenine zaščitene z mrežico proti voluharju, vsaka sadika pa je obdana z mrežo, ki jo ščiti pred objedanjem divjadi. 

Sadike visokodebelnih dreves so cepljene na bujno podlago, sejanec, zato je njihova končna pričakovana velikost okoli 10 metrov. Zaradi zagotavljanja zadostne razdalje med drevesi smo že v javnem pozivu opredelili pogoj, da bodo sadike zasajene na tej razdalji. Pravilo sajenja je, da mora biti medvrstna razdalja tolikšna kot bo višina odraslih dreves, saj se s tem izognemo zasenčevanju dreves med seboj, pojasnjujejo.

FOTO: Krajinski park Goričko

Toliko sadik so dobili upravičenci

Najmanjše število sadik, ki jih je prejel posamezni upravičenec je bilo pet in največje 29 sadik. Število sadik je bilo sorazmerno velikosti parcele in dejanskega prostora za sajenje  ob upoštevanju ustrezne medvrstne razdalje 10x10 metrov med sadikami.

Zakoličenje sadilnih mest je bilo določeno skupaj z lastniki zemljišč in zaposlenih v JZ KPG. Največ lastnikov, 25 odstotkov, je prejelo 5 sadik, več kot 20 sadik je prejelo le 8 odstotkov upravičencev. Kar tri četrtine upravičencev je prejelo največ 11 sadik.

Novih 1200 dreves pripada kar 36 različnim starim sortam. Največ je bilo zasajenih carjevičev, mošancljev,  krivopecljev, bobovcev, boskopskih in damasonskih kosmačev (lederne), zlate parmene, london pepinga, ovčjega nosa in batule. Lastniki zemljišč so podpisali tudi pogodbo, v kateri soglašajo, da sadovnjaka ne bodo posekali in da ga bodo ustrezno vzdrževali s košnjo ter pomladitveno rezjo dreves, so še zapisali v javnem zavodu.

Vir: Krajinski park Goričko

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Lepo, da so posadili! Jaz bi vprasal, koliko je stala posaditev enega drevesa? Mislim sredstva projekta deljeno s sadikami! Verjetno, da se ti v glavi zavrti!

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Pa ne moreš vse obrnit v denar.Obstajajo stvari,ki jih z denarjem ni moč plačati.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Starejše novice