Predbožični, takoimenovani sveti večer preživimo v krogu najbližjih, običajno ob bogato obloženi mizi in z obiskom polnočne maše, spet drugi pa ta večer preživijo zleknjeni v naslonjač ob maratonskem gledanju božičnih filmov. A že naslednje popoldne s televizorjev izginejo božični filmi, na radijih prenehajo vrteti zimzeleni izbor božičnih pesmi, večina ljudi pa se naveliča prekomernega nažiranja in se odpravi ven. Naslednji dan, 26. december, je namreč dela prost dan in marsikdo si želi predvečer dela prostega dne izkoristiti za druženje, a možnosti za obisk prireditev ali turistične ponudbe so na ta dan izjemno omejene.

Na božič smo se odpravili na krajši večerni potep po večjih pomurskih krajih, kjer smo želeli preveriti dogajanje na božični dan. Seveda s praznim želodcem in v upanju, da si bomo kje lahko privoščili kakšen prigrizek in kozarec kuhanega vina ali čaja.

Murska Sobota

Pot smo pričeli v Murski Soboti, kjer je bilo nekaj pred šesto uro popoldne drsališče na Trgu kulture polno obiskovalcev, vzdušje pa prijetno. Polne so bile tudi mize gostinskega lokala ob drsališču, ki ima, roko na srce, edini v mestu pristno decembrsko ponudbo. Pa čeprav je sicer znan predvsem po ribah in morski hrani.  

Gornja Radgona

Odpravili smo se proti Gornji Radgoni, kjer nas je na Trgu svobode pričakalo nekaj zapuščenih stojnic. Okrašen vhod na trg kaže, da se je v predbožičnem času tukaj nekaj dogajalo, a na božič in predvečer državnega praznika ni žive duše.

Radenci

Tudi v Radencih, kjer je zdraviliški hotel v času praznikov poln turistov, je ponudba bolj klavrna. Edina popestritev, ki je bila včeraj zvečer na voljo turistom in krajanom, je drsališče na parkirišču zdravilišča. A tudi tam smo gostinsko ponudbo ali vsaj možnost, da se pogrejemo ob toplem čaju iskali zaman.

Ljutomer

Božično ponudbo v Ljutomeru ravno tako rešuje drsališče, ki je postavljeno na Glavnem trgu. Nekaj deset drsalcev je v času našega obiska drsalo ter postopalo ob drsališču, več življenja pa je bilo v bližnjem lokalu. Stojnice so bile tudi tukaj zapuščene.

Lendava

Podoben prizor kot v Gornji Radgoni, nas je pričakal tudi v Lendavi. Na parkirišču pred hotelom Elizabeta stojijo sicer lične lesene hišice, a do čaja, kuhanega vina ali prigrizka tudi tukaj nismo mogli priti.

K sreči smo na poti naleteli na Jaslice na prostem v Borecih, kjer so nam postregli s čajem, kuhanim vinom in še prigrizkom. Na božič je tako očitno bolje zaviti na vas in se izogniti večjim krajem.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

še ena prikrita reklama za točno določeni lokal. Zakoj pa ne slikate mrtvilo na slovenski ulici okoli tistih novih barak? Nega sponzora?

mendm (nepreverjen)

gost nad mano dobro napisano,se strinjam s tabo

Gost (nepreverjen)

Lejko bi šli v Moravske Toplice samo ja tan vsi spijo od zupana do TICA do Martine....

Tujec 2

Ko kdo kaj napiše proti " povezanim ", vi navalite takoj z minusi. Kaj še za praznik delate ? To se splača ! Dodatek za nadure in dodatek za delo na dan praznika. In še malo dela imate. Sicer pa na veliko dela tako niste navajeni. Zaspanci, zdaj se pa prebudite, in navalite. Pri nas doma je bil čudovit božični večer. In za to veselo in prijetno počutje nismo rabili nobenih svetlečih lučk v praznem mestu.

naključni (nepreverjen)

Kak pa tou izvedeš? Gostiš ženo, ljubice in še prostitutke vse naenkrat, na ta čudovit božični večer??
Tak me zanima, ka ges san nej tak napreden, znaš tij tou?

Gost (nepreverjen)

Oooo se je oglasil Tujec2 po naše bedak, idijot, kreten....

Tujec 2

naključni, čisto enostavno. Pri meni je najbolj pomembna družina. Upam, da si toliko napreden, da veš, kaj pomeni družina in, da jo tudi ti imaš.

naključni (nepreverjen)

Nej san telko napreden, zatou spitavlen... Kak zgleda ta čudoviti božični večer, povabiš vse? Žena je tüj tak napredna, kak tij? Ka Božične vrednote so pač nekaj drüjgoga-no ges ne ven, ges san tak do zdaj mislo... Zatou tebej poštenjaka spitavlen, ka tö mo ges tudi znal, kak tou more biti...

Tujec 2

naključni, vem, da me zajebavaš, a vseeno ti bom še enkrat odgovoril. Beri počasi, da boš razumel, ker več ne bom ponavljal. Z ženo sva povabila in prišli so: vse hčerke s partnerji, vnukice, vnuki, pravnukinja. LEPO SMO SE IMELI BREZ PRETIRANEGA BOŽIČNEGA OKRASJA IN POKANJA PETARD. Kjer sta doma ljubezen in upanje, tja tudi sreča pride.

zoro05

G. tujec, z ženo sta povabila, zanima pa me kdo je garal ob pogostitvi? toliko ljudi, čeprav razumem, ožje sorodstvo :-(

Tujec 2

zoro05, verjemi, ni bilo nobenih težav. So prišli vsi malo prej. Ženske so si razdelile delo, moški smo pa tudi kaj prispevali. Kjer je volja, tam je pot !

Gostja (nepreverjen)

Zakoj so med svetkami v varaši tej lesene utice zaprejte??? Pa vse drujgo? Zakoj je te sejem že končani?? Sobota je mrtva

Gostja (nepreverjen)

Na Sveti večer ob 8 je ešče cerkev doj zaklenjena bila

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice