Na letošnjem 55. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni se bo predstavilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s paviljonom Čebelji svet.

Ministrstvo za prehrano bo med 26. in 31. avgustom že četrto leto zapored na Agri odprlo svoj razstavni prostor.

Številni dogodki za izboljšanje stika med potrošnikom in prehranskim sektorjem

Tam se bodo zvrstili številni dogodki, usmerjeni v izboljšanje stika med potrošnikom in prehranskim sektorjem ter v varstvo potrošnika pred dvojno kakovostjo hrane. V zmanjševanje škod v kmetijstvu in gozdarstvu, ki so posledica podnebnih sprememb ter posledično v pomembnosti zavarovanj v teh panogah. Letošnje Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj izpostavlja pomen turističnih kmetij, vedno aktualna pa je tudi tematika odprave administrativnih ovir; v skrb za ohranjanje vitalnosti gozdov skozi učinkovito gospodarjenje z državnimi gozdovi tudi v smislu preprečevanja škode.

20. maj - svetovni dan čebel

Osrednja nit letošnjega razstavnega prostora je pobuda Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Ministrstvo je za namen promocije pobude izdelalo interaktivni paviljon, ki že več kot leto dni potuje po svetu in predstavlja Slovenijo in pobudo. S paviljonom bodo med drugim decembra obiskali Združene narode v New Yorku, še pred tem pa je na vrsti Turčija in Kitajska. Paviljon obiskovalcem pričara svet čebel v virtualni resničnosti in pa v napredni resničnosti.

Lahko boste leteli kot čebela

Obiskovalci lahko tudi spoznavajo medovite rastline, odigrajo igrico na tablici, občudujejo slike čebel iz vsega sveta in med tem vonjajo apiterapevtski učinek propolisa. Obiskovalci bodo lahko z VR očali leteli kot čebela in se znašli v sredini čebeljega panja, kjer bodo čebele brenčale na dosegu roke.

Obiskovalci bodo na paviljonu lahko podpisali tudi peticijo, s katero bodo lahko tudi osebno podprli pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. Peticija je na voljo na tem spletnem naslovu.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice