Unesco Man and the Biosphere program razglasil Biosferno območje Mura.

Iz Palembanga v Indoneziji je včeraj prispela pomembna novica, sporočajo iz Občine Velika Polana. Na letni konferenci programa UNESCO Človek in Biosfera je namreč bilo razglašeno Biosferno območje Mura

Mura se s svojim porečjem torej pridružuje ostalim 685 svetovnim za naravo pomembnim biosfernim območjem in stopa na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave.

Četrti prestižni naziv za Slovenijo

Biosferno območje Mura je postalo četrto območje s tem prestižnim nazivom UNESCO v Sloveniji. UNESCO je izjemno naravno bogastvo reke Mure in njenega poplavnega sveta v prepletu s kulturno in zgodovinsko dediščino ter tradicionalno navezanostjo lokalnega prebivalstva na reko prepoznal kot primerno območje za model trajnostnega razvoja.

Prvo svoje vrste na svetu

Marca 2011 so se ministri Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije z deklaracijo zavezali k vzpostavitvi Čezmejnega Biosfernega območja Mura-Drava-Donava. Biosferno območje Mura pa je tako prvo petdržavno biosferno območje na svetu.

Zavedajoč se vzajemne odvisnosti ohranjene narave in priložnosti za razvoj območja za dobrobit lokalnega prebivalstva ter širše Pomurske regije so občine ob reki Muri z drugimi deležniki podpisale Dogovor o Obmurskem razvojnem partnerstvu. 

Partnerstvo skupaj z javnimi službami tvori trenutno upravljavsko strukturo in omogoča naslednji korak k vzpostavitvi trajne upravljavske strukture, pojasnjujejo na velikopolanski občini. 

Podrobnejša predstavitev na PPF

Več o razglasitvi Biosfernega območja Mura in o vzpostavitvi partnerstva bodo sicer razkrili na dogodku v sklopu Pomurskega poletnega festivala, prihodnjo sredo ob 14. uri v Veliki Polani. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lol lol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še en naziv več in še ena potrditev, da treba čim prej zgraditi elektrarne na Muri in se posrati na te socialistične nazive, ki so daleč od prestiža, so pa sramotni zaviralci gospodarstva v Pomurju !

enhs (nepreverjen)

Ne seri pa idi nazaj spat, ka zgleda še itak senjaš.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Ja obvezno hidroelektrarne, potem pa ko ne bo vode vas bebce, da boste gnali turbine.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vam povem tukaj bi bil tudi idealen plac za odlagališče jedrskih odpadkov je rekel milan in pobegnil v ljubljano

smrkci (nepreverjen)

Ja politiki pa hočejo narediti elektrarno na muri pa politiki si naj elektrarno naredi v svoji kopalnici na školki ge sere pa de mel bio.

???? (nepreverjen)

Reka Mura? Ta greznična voda? Najvrednejše območje narave? Adijo pamet.

Starejše novice