V Sloveniji se več kot 150.000 prebivalcev zdravi zaradi sladkorne bolezni, v Prekmurju več kot 7.000. Ob svetovnem dnevu diabetesa smo se pogovarjali s strokovnjaki, ki se v Pomurju skupaj trudijo za izboljšanje možnosti zdravljenja sladkornih bolnikov.

"Lahko rečem, da je oskrba sladkornih bolnikov v Pomurju glede organizacije in dela diabetične ambulante na visokem nivoju in smo ponosni na to naše delo. S težavami se srečamo, ko želimo zagotoviti enako raven obravnave na vseh nivojih zdravstvene oskrbe in po vseh regijah, kar pa je tudi težava v celotnem slovenskem prostoru," nam je v uvodu povedal diabetolog Zorancho Trpkovski, specialist internist iz SB Murska Sobota.

Diabetolog Zorancho Trpkovski, specialist internist iz SB Murska Sobota

Na vprašanje kakšne novosti lahko pričakujejo pomurski sladkorni bolniki pa je dodal:

"Zelo smo veseli, da smo začeli s projektom celostne obravnave sladkornih bolnikov v Pomurju. Oblikovali smo odličen multidisciplinarni tim, resnično željan sodelovanja. V timu so zdravnik diabetolog, sestra edukatorka, tudi sestra administratorka. Zelo pomembni pa so tudi zdravniki družinske medicine. Tako smo vzpostavili povezavo diabetične službe SB Murska Sobota, ki je tudi koordinator projekta in družinskih ambulant, v povezavi pa so tudi diabetične posvetovalnice, referenčne ambulante, klinični farmacevti, lekarne. Sodelujemo tudi z društvom sladkornih bolnikov.«

Simono Šilec, specialistko družinske medicine, ZD Ljutomer smo povprašali na kakšen način družinski zdravnik sodeluje pri odkrivanju sladkorne bolezni. Povedala je:

"Družinski zdravniki opravljamo preventivne preglede pri navidezno zdravih posameznikih, kjer vedno določamo krvni sladkor in tako lahko odkrijemo bolezen v zgodnji fazi. Izjemnega pomena so tudi referenčne ambulante, v katerih diplomirane medicinske sestre samostojno opravljajo preventivne preglede. S tem se omogoča preventiva in pravočasna vključitev v zdravljenje.«

Simona Šilec, specialistka družinske medicine, ZD Ljutomer

Glede projekta celovite obravnave bolnikov pa pravi, da so zelo ponosni, da se ta projekt kot pilotni odvija v Pomurju in je prepričana, da bo precej doprinesel h kvalitetnemu zdravljenju bolnikov.  Ob svetovnem dnevu je njen nasvet, da se bolniki, pa tudi vsi zdravi držijo priporočil o zdravi prehrani, se gibljejo, opustijo kajenje, se udeležujejo pregledov v referenčnih ambulantah in se v tem zimskem času tudi cepijo proti gripi. Pomembno vlogo pri zdravljenju sladkorne bolezni pa ima tudi sestra edukatorka. 

Pomembno vlogo pri zdravljenju sladkorne bolezni ima tudi sestra edukatorka. Zdenka Tratnjek iz SB Murska Sobota pravi:

»Vloga sestre edukatorke je velika. Na prvi ravni izvaja preventivo, tako da ozavešča ljudi, da bi se uspešno izognili sladkorni bolezni, na drugi pa konkretno pomaga ljudem, ki so že zboleli za sladkorno boleznijo s priporočili in podporo pri soočanju z boleznijo ter jih motivira za spremembo življenjskega sloga.« Vsi trije pa se še kako strinjajo, da najboljše rezultate lahko prinese samo timsko delo in celostna obravnava sladkornega bolnika.

Zdenka Tratnjek iz SB Murska Sobota

Vsi trije se enoglasno strinjajo, da najboljše rezultate lahko prinese samo timsko delo in celostna obravnava sladkornega bolnika.

Objavo članka je omogočilo podjetje Novo Nordisk.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?

Starejše novice