Na 21. martinovanju v Gornji Radgoni bilo zelo pestro.

Tradicionalno martinovanje se je znova pripravila v Gornji Radgoni, ki sodi med pomembnejša slovenska vinogradniško – vinarska območja. Dogodek Sv. Martina, dan ko se mošt »uradno« spremeni v vino, je pritegnil veliko obiskovalcev od blizu in daleč, največ seveda iz Pomurja ter Slovenskih goric in sosednje Avstrije.

Radgonsko martinovanje, ki bo mnogim ostalo v lepem spominu, je tudi letos potekalo tik pod kletmi Radgonskih goric, pripravili pa so ga Občina Gornja Radgona, Kultprotur, Radgonske gorice in Društvo vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric.

Poleg bogate kulinarične in vinske ponudbe ter izdelkov domače in umetnostne obrti, ki so jih ponujali na posebnih stojnicah, je bila organizirana tudi vožnja s turističnim vlakcem, ogled muzeja in kleti.

Krst novega vina so izvedli gostje iz Dobrovnika, na čelu z županom Marjanom Kardinarjem ter vinsko kraljico Ano Trstenjak. Program je povezoval humorist Emil Šmid, nastopili so Rock Partizani, Mladi Pomurci in druge folklorne in tamburaške skupine. Zabava je potekala pozno v noč, najprej na prireditvenem mestu, pozneje pa v Mladinskem centru, kjer so za zabavo poskrbeli glasbeniki skupine Džezzva.                                                                                                        

Legenda sv. Martina pravi, da naj bi spremenil vodo v vino, kot Kristus v Kani. Posledično naj bi se okrog Martinovega mošt spremenil v vino. Nekoliko kasnejša legenda o goseh pa govori o tem, kako so gosi izdale sv. Martina, ki se je med njimi skrival, ko so mu hoteli sporočiti, da je bil izvoljen za škofa. Po tej legendi morajo gosi na dan njegove smrti umreti. S to legendo so ljudje skušali razložiti upodobitve gosi, dodane podobam svetnika. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice