Stari ptujski most, na katerem je do lani delalo prekmursko gradbeno podjetje Pomgrad, je občini nakopal precejšen strošek. 

24. avgusta lani so na Ptuju sprostili promet preko prenovljenega starega ptujskega mostu, ki je bil zaradi prenove popolnoma zaprt od začetka julija 2017. 

Vozniki, ki so bili v tem obdobju prisiljeni uporabljati le novejši, Puhov most, so se soočali z nevzdržno gnečo in zastoji. Stari most, ki velja za glavno prometno žilo čez Dravo v starem delu mesta, so zaradi dotrajanosti morali temeljito obnoviti.

S statično prenovo so mostu podaljšali življenjsko dobo in hkrati izboljšali prometno varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje. Pri tem pa so 'pozabili' na vodovod, ki je bil v ptujski most vgrajen v sklopu izgradnje mostu leta 1958, leta 2001 pa obnovljen z notranjo oblogo.

Izvajalec del je sicer bil prekmurski gradbinec, podjetje Pomgrad, ki pa s samim zapletom ni imelo nič. S strani pristojnih 'spregledan' vodovod danes bega tudi aktualno županjo Nuško Gajšek.

Pri prenovi mostu ostal vodovod iz leta 1958

A tedaj večina niti pomislila ni, da obnovljeni most skriva neprijetno presenečenje. Vgrajen stari vodovod iz 1958, ki ga obnova mostu ni zajela. Stari vodovod v starem mostu je v tako slabem stanju, da bi v primeru poškodbe levi breg Drave v 24 urah ostal brez pitne vode. Nova županja odgovora nima.

»Zakaj do tega ni prišlo je meni neznano, je pa mi po drugi strani nepojmljivo, zato ker 160.000 evrov takrat ne bi smelo predstavljati takega stroška, ki ga občina ne bi zmogla,« je povedala ptujska županja Nuška Gajšek

Brez zamenjave vodovoda

V začetku leta 2018 je Direkcija RS za infrastrukturo povabila Komunalno podjetje Ptuj na operativni sestanek, na katerem ga je obvestila, da investitor ne bo investiral in izvajal zamenjave vodovoda, ker po zakonu (razen izjemoma) to ni njegova naloga, pač pa naloga upravljavca. Z odločitvijo je bilo takrat seznanjeno tudi vodstvo Mestne občine Ptuj. 

»Kdo je za to odgovoren? Kdaj se bo saniralo? Kdo je to prikrival? Kdo bo za to odgovarjal? Na podlagi odgovorov in odzivov s strani mestne občine ter občinske uprave bomo postopali naprej, zagotovo pa neka izredna seja na to temo bo morala biti,« je dejal Andrej Čuš, svetniška skupina Liste Andreja Čuša. 

Stroški zamenjave cevi visoki 

Strošek zamenjave cevi pa ne bo majhen. Občina zdaj rešitev išče skupaj s komunalnim podjetjem. Načrtuje izgradnjo nove cevi in to na sosednjem Puhovem mostu. Investicija pa temu primerno višja.

»Ta ocena cevi smo na milijonu, potem pa vsi tisti priključki in menjava cevi starega vodovodnega omrežja pa še kak milijon konkreten zraven, ampak jaz verjamem, da lahko recimo v približno v treh letih to začnemo in vsaj en dobršen del tudi obnovimo,« je še dodala Gajškova.

Ptujčani lahko le upajo, da do poškodbe na vodovodni cevi ne bo prišlo prej.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goosttg (nepreverjen)

»Kdo je za to odgovoren? (Direkcija RS za infrastrukturo)
Kdaj se bo saniralo? (na nikolovo)
Kdo je to prikrival? (Direkcija RS za infrastrukturo)
Kdo bo za to odgovarjal? (Direkcija RS za infrastrukturo)
Na podlagi odgovorov in odzivov s strani mestne občine ter občinske uprave bomo postopali naprej, zagotovo pa neka izredna seja na to temo bo morala biti,« je dejal Andrej Čuš, svetniška skupina Liste Andreja Čuša.
V kolikor navedeni (Direkcija RS za infrastrukturo) ne ve in ne odgovarja potem ne ve kaj jim je dolžnost in delo !!

čarni vrag (nepreverjen)

Gospod novinar, vi niste sposobni napisati članka, ki bi imel rep in glavo. Nevem zakaj ste tu vpletli podjetje Pomgrad. Pomgrad je delal po pogodbi podpisani z investitorjem ki se imenuje Direkcija RS za infrastrukturo. Ta Direkcija je pravočasno obvestila ptujsko Komunalno podjetje in ptujsko občino, da vodovoda ne bodo sanirali, saj to ni njihova naloga. Se pravi, da je krivo vodstvo ptujske občine. Pa to je vidno iz aviona.

suljo (nepreverjen)

Vej pa ka se gor vužigaš. Nindri je nej napiso ka je Pomgrad kaj kriv celo nasprotno. Dodatno je napiso, ka Pomgrad s ten neobnovljenim vodovodom nema nič. Se pravi ka je pomago Pomgradi, da ga ne bi kdo za kaj obtoževal.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

žblj (nepreverjen)

Zakoj pa ga te sploj trbej omenjati, če s ten nema nič???? Glih s ten ka ga je omenjo je dao bebastin komentatoron (nejde na tejbe) iztočnico za sranje po Pomgradi.

In reply to by suljo (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

JANŠA je kriv

Starejše novice