Največji mobilni operater v Sloveniji bo 1. avgusta korenito spremenil cene svojih storitev. 

- Paket ITAK DŽABEST se preimenuje in podraži za 4 evre. Namesto giga prenešenih podatkov, jih bo v paketu odslej le 100 megabajtov. Ostalo v paketo ostane enako.  

- Paketi povezani (11, 22, 33, 44, 55 in 77) se preimenujejo in "skrčijo" na:

Značilnosti novih paketov (naročnina, minute v domačem omrežju, minute v tuja omrežja, minute v stacionarna omrežja, število SMS-sporočil, število MMS-sporočil, prenos podatkov):

mini povezani: 13 evrov, 111 minut, 11 minut, 111 minut, 11 SMS, 11 MMS, 10 megabajtov;

osnovni povezani: 24 evrov, 1.000 minut, 0 minut, 0 minut, 100 SMS, 0 MMS, 20 megabajtov;

opti povezani: 35 evrov, 1.000 minut, 33 minut, 333 minut, 33 SMS, 33 MMS, 100 megabajtov;

super povezani: 45 evrov, 1.000 minut, 44 minut, 444 minut, 88 SMS, 88 MMS, 100 megabajtov;

mega povezani: 77 evrov, neomejeno, 20 minut, neomejeno, 1.000 SMS, 1.000 MMS, neomejeno (pravična uporaba – do 1 gigabajt prenosa neomejena pasovna širina, nad 1 gigabajt prenos omejen na 384 kilobitov na sekundo k uporabniku in 64 od uporabnika)

- Prenos neporabljenih količin v prihodnji mesec pri paketih povezani več ne bo mogoč. 

- Manj popusta na storitev Moje tri številke. 

1. številka: domače omrežje: 70 odstotkov popusta > 20 odstotkov popusta

2. številka: drugo mobilno omrežje: 30 odstotkov popusta > 20 odstotkov popusta

3. številka: stacionarno omrežje: 30 odstotkov popusta > 20 odstotkov popusta

Spremembe bodo obširneje objavljene tekom današnjega dne na spletni strani družbe Mobitel, v veljavo pa preidejo 1. avgusta. Vse do takrat pa boste lahko brezplačno odpovedali naročniško razmerje. 

vir: Žurnal24, alter.si

S spleta

Komentarji (63)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Smiley-SS

Grda poteza mobitela!! Itak imajo nekje malo čez 60% vseh slovenskih uporabnikov, tako da se jim po mojem za dobiček ni bati (verjetno si želijo le še bolj polnit žepe).

žaže

Meni pr Đabesti falij malo več minut v tuja omrežja, tan 400 bi bilou že super namesto 200 in človek bi čako, ka če več daš, več imaš, ampak zdaj mo več dali pa menje meli, banda - tudi teh 1024 MB mi je redno praf prišlo, ka san na vlaki lejko surfo prek leptopa -.-

Direktna

Pa cena se zdigne tudi že obstoječim naročnikom paketa itak džabest ali to vela samo za tiste ka na novo sklenejo?
Kak lejko brzeplačno odpoveš naročniške paket, če si skleno pogodbo za dvej leti,ker si pač telefon zel? Ali to brezplačno je mišljeno za ove ka so nej telefona zeli? tiste tak lejko skoz prekinejo.

žaže

@Direktna, mislin ka je tou mišljeno tak
uni so enostransko spremenili pogodbo, torej ti morejo dati možnost, ka jo brezplačno prekineš in tou predčasno, če se ne strinjaš z novimi pogoji in si nej prisiljea plačevati 19€.

Podobno je bilo pri SiOL-i, kda so lani vse prešaltali na TV shemo MEGA.

Anubis

Dobro ka so to objavili.. San glih mislo gnes na Mobitel iti po itak džabest paket.. Samo z takšo podražitvijo, pa te še prenos podatkov skineja na 100mb, se lehko radi majo. Me pač nedo tan vidli -.-

Direktna

@žaže, a tako. Če be znala, ka mi simobil nede zdigno cejne bi šla pa tan zela of orto v nulo. Priključnina je sicer 12€,ampak če ostane paket na 10€ mesečno se mi splača. Glede na to, ka zaj večinoma ponucan minute ka zoven v tuja omrežja, mo te, kda mo na simobile zvala v domače omrežje :D Pa te ne nucan ovij 200 min za tuja omrežja :)

žaže

@Direktna, ge man isti problem kak tij. (=
Samo me je pa vseeno straj menjati, ka mislin ka de simobil v kratkon isto napravo, neven no.

krvolok

Ocitno bo kmalu potrebna zamenjava operaterja...

OTALZ

Svašta...ge san pa mel pred dvema letoma pri MOBITELE paket ITAK in tik pred ten,kak je prišo ven tej ITAK ĐABEST,san šal na tušmobil,in vzel PAKET 20 (20 EVROV naročnine,pa bla bla) in seveda plačo prekinitveno pogodbo pre mobitele (lekar za 4 mesce),in te po enem leti pa pol nege me je tušmobil prek prišo,pa san šal opet na MOBITEL,ka bom ge tude mel tej ĐABEST (pa še falej celao). In seveda pri tušmobile san tud plačo prekinitv.pogodbo za 6 mescof (procentualna vrednost aparata). No,in zdaj de đabest spet na 19 evrof,tak da...lekar neman sreče z tejme operatere...NESRAMNEŽI

BuLsHiT

ma ajde 19evrov bi se slo skoz, ce nebi skinili 1giga prenosa podatkov

5450

Naj mi nešče povej, ge v svejti se še dražijo telekomunikacijske storitve? to nega nindri!

Vupan ka je simobil pripravleni na to! )

BuLsHiT

itaq ka je :D tuj uni do zdignili cene :D

5450

dvomin :)

Pikonca

Jes mam tau Đžabest pa so mi povedali ka plačan na mesec 15 € pa že dva čeka mam preko 50 €. Nikdar sen nej preveč pomucala sikdar mi ostanejo minute pa smse tude. Newen ka je tau. Sen odila tude na Mobitelov Center pa so mi pravili ka do mi javili če kaj izvejo. In nikaj. ( Žalostno) Glih malo prlej sen gledala ka sen poslala PORABA na 1919 pa mi pijše ka 48, 15€ mam plus 15 €. Se pravi ka plačan 63 pa nekaj €. pa od kod? Žalostno je ka mi nevejo povedati ka je tau :/ Zdaj de pa te 19 € pa te mo itaq 100 € plačevala.

xman

eno pitanje....ges man zaj đabest pa kda san skleno san nei zau telefona... se prave ga zdaj lejko poljubno zemen, pa če ga zdaj npr. vutro zemen, lejko te po ton takšon iden pa za 2 kedna prekinen pogodbo, pa pač 1. avgusta sklenen nouvo pogodbo, pa te že pa lejko zemen telefon nouve?

Fingerling

To najbokše ka na mobitelovon centri preveriš.

miic

za par mescov de mobiteli sigurno sledil simobil, pa mo po tv pa čuli ka soršak in njegov urad za varstvo konkurence preiskuje posle...da bi vsaj :)

fejst gnila poteza mobitela, kera de jim odgnala dosti uporabnikov! mobitel se je pokopo in posipo s pepelom.

krvolok

Pikonca, slucajno uporabljas moneto (oz. ima kdo prosti dostop do tvojega telefona :D)?

Fingerling

@Pikonca, prosi za izpisek vseh obračunanih storitev in to je to. Pa dokler na mobiteli nevejo ka ti računajo ne plača računov.

gocila

X man -ges san odo pijtat, nejde tak tij že podpišeš novi sistem pogodbe samo do ti do datuma zaračunavale po staron, pa lejko tij prekineš pogodbo samo kak san ga ges razmo moreš mobitel odplačate ali preneste v druge paket gasilske, navadne poslovne,..samo tak zleka nejde,..ali jih pa daš v tožbo pa boš mogo aparat ta ddate, pa tralala-vglavnom samo naročnike in kupci smo bite v vsakem primeru,...

mickeycek

Pikonca ka si nej ge tiste "aplikacije" nalagala kak po televiziji kažejo pa to.. ali pa vedeževanje.
Ker tan te kda pošleš tisto te avtomatski prijavi v nekši klub (tau pijše v tiston drobnon tiski keroga je na navadnoj televiziji nemogoče prečitati) keri ti tedensko 2x pošle sporočilo, eno sporočilo pa košta 2€+...

San se to pred nekaj lejti kda san bil n00b se sam zajebal, ka je pijsalo ka si zašenki igrico dol cukneš lehko.. juhu.. te pa čez par minut prvi sms pa so pejnezi samo leteli dol (na srečo san mel na kartico) :D

mickyy

simobil ROCKS!!!:)

daddy

ges san na tušmobili, pa neman nevoul...zaenkrat.
zemeš tušvesolje, pa dobiš za 20,10€:
2010min v lastno omrežje
2010MB prenosa podatkov v lastnem omrežju
2010 sporočil
210 min v druga mobilna omrežja...
mislin, ka se splača;)

mobitel si pa tak sefelej zmišlavle.
man instant internet neomejeno,
pa mi po 20GB pipico zaprejo,
ka mi upočasnijo hitrost prenosa.
na centri za pomoč uporabnikon so mi pa pravli,
ka še vedno man neomejeno količino prenosa...
mislin...
ful te majo za sumara

neooo

grdo od mobitela. na srečo me nič ne veže na njih.

mickyy

če ma simobil kaj v glavej glede trženja, do cene še sputili...ker de pomoje velki naval na simobil zdaj...pogodbe đabesta pa tak idejo že proti konci:)2 leti je če se ne motin? good move mobitel:)

5450

daddy... tušmobil več ali menje gosti v mobitelovon omrežji... tak ka do hitro "ukrepali" pri tušmobili tuj... ;)

piranja

Pa kva vm je? tki se pa sm bunte jbo vas. Pa saj ste totalni klošarji v prekmurju.Nvem no.Vi bi use zastnj mel.

neooo

mislim ka mickyy to bo tak če se bo simobil znajšo! ker se lahko zgodi velka migracija k njim ;) zaj**** do se pa če do naredle isto kak mobitel, i hope not!

I-OWN-YOUR-MOM

Preci ironično, glede na to, ka gli z gnešnjin dnen začajo valati nižje tarife za meddržavne mobilne klice. :S

daddy

@5450
že istina, samo so fejst popravili tüdi svoje omrežje.
no, v glavnon, ges neman problemov, san že dvej leti pri njih,
pa nebi šou na mobitel. so najvekši touvaji, ka obstajajo.
znan od drügih. ges san nigdar nej bil pri njih. no man instant internet, pa iden vkraj, ka so nenormalni.

McLaud

Ja tak je tou, zaj do šele na račun te recesije začali zdigavati cejne, tou je vse skup velka banda. Večina uporabnikov samo jamra, ka pa itak nikaj ne hasni, tisti ka so vezani, do tak mogli meti 2 leti s tejn se lepo zavaruvlejo, da ostaneš prinjij, "jebe" se pa njjin če maš velki račun, glavno ka se kasejra!

teddy

@daddy - ge se čista strinjan s tebof! Ge san tudi na Tušmobile že dve leti in NIKOLI več na Mobitel!!! Na Mobiteli san bila skoraj enajst let in to samo zato, ka je nej bilo glih kakšnih drugih ponudnikov... in ti dve leti pri Tušmobilu san bole zadovoljna kak vsa ova leta pri Mobitelu vkuper.

Pa tudi kakšna je razlika pri ceni SIM kartice! Pri Tušm. je cena 3,99 in imaš naloženo že 5 eurov, plus tega si lahko vsak mesec naložiš brezplačne minute s Tuš kartice. Pri Mobitelu pa točno ne vem.. se mi zdi da je bila (!) nekje okrog 15 eur.

Omrežje je pri Tušmobilu zelo dobro in kot pravi @daddy so se pri ton fejst popravili. Nega nobenih težav z omrežjon, niti s čim drugim!

Samo to lejko povem - MOBITEL je sama mafija!

Fingerling

No moren prafti ka je grdo tou od mobitela... ampak na konci koncov je realnost:

vsak je samostojno grato naročnik, mobilni aparat je nej pravica, ampak dobrina in če je komi nej za plačati teh 4 € pač ide na en drugi paket, oz menja operatera..

miic

mobilni aparat je pravica, kera izvira iz pogodbe! v večini pogodb je tak, da če ena stran odstopi od pogodbe mora drugi pogodbenici plačati pogodbene kazni oz. kakorkoli je že pać zmenjeno s pogodbo.
neven zakoj ti je tak samoumnevno ka je s strani mobitela čist regularna zadeva...

Casiopeia

Malo off topic, ali tou Piranjo bi že lejko enouk skinuli s foruma, ka pri sakši temi samo žali folk - brez kakršnih koli argumentov!

Mobitel pa si je s ten skopo rejdno jamo ... vupajmo samo, ka si nedo drugi operateri jemali vzgleda po njih.

Pikonca

mickeycek - krvolok - Tej moneto ne uporablan. Bila sen 2 dni na hrvaškon pa sen si nekak včlanela v nekši hrvaški klub. Sploj newen ka je tau. pa sen samo za tau plačaka 30 € pa plus še 15 €. Zdaj za tau ček pa neewen ka je bilo tej ka powejo prihodnost pa tau nikaj ne zoven pa tau igre za dol vlečte nikaj ne nucan oz. ne urorablan. Zdaj počakan moj "zlati ček " pa te malo priden na obisk na Mobitelov Center :) Ka rejsan nwn ka je tau :(

Svarog88

Se ne piše slučajno Džabest nej pa Đabest, če smo že v Sloveniji. Heh, redne cvetke novinarske mate na sobotainfo :) copy/paste copy/paste

BorutB

Itak je tou bilou za pričakovati. Skoraj šenki do malo ne 'notebook' mobitela pa še telko podatkov prenosa in vsega.....
Tou mi nejde še gnes v račun, kak tou vse ide fancy skozi ... tan pa štemo ka se delavci množično na Tajvani pa Čajni, ki delajo vse te naše fancy zadeve, mečejo skozi okna in delajo samomore. Delajo po 16 ur na den 7 dni v tednu, praviloma imajo en dan možnost v tednu imeti fraj, pa vendar nihče ne prosi. Delajo pa seveda za telko kak dobimo mij na mesec za malico.
Čas je ka se malo v red spravi te svejt, nemre vse biti šenki. Nešče trpi, če se nešče ma fancy fajn. Vendar se bo to hitro obrnilo nam v škodo.
Logika:
Či Mobiteli nejde skozi, ka more cene dvignoti, kak te sploh ovin ide skozi? Dugo njin nede, saj jih bodo krediti, lizingi in banke pogeli, takak marsikoga drugoga, oz. po natančno prebranem drobnem tisku, ki pri Tušu mimogrede obsega v normalnih fontih 12pt več kot eno stran, ugotoviš da te tudi tu pa tam nafarbajo. Isto kak Amis pri njihovih akcijah, v drobnem tisku pa piše da je to polovična cena ali pa ka velja prve tri mesece in podobna pogojna sranja.
Ta naš fancy svet funkcionira samo še na prevarah!

Fingerling

Kapitalizem je pač tak zasnovani ka nemajo vsi isto... enin pač ide slabo enin dobro.. kda pa ste v komunizmi bili je pa večini šlo slabo, enin eltinežon pa dobro samo so malo pazili ka so se nej preveč ven metali z ten...

@BorutB: Saj razmin ka je blo v efekti napisano, ampak drobni tisk - prevara?? Daj no.. Priznan ka je nej lepo, ampak množično prakso označiti za prevaro je pa malo preveč. Vsak ma možnost ka prešte drobni tisk, samo se večini neda, te pa kda je nekaj nej tak kak bi večini pasalo, je pa nevola..
Če vsaj malenkost poznaš marketing ti more biti jasno ka Amis naprimer nede na Jumbo plakat napiso Zastonj internet, vendar samo 3 mesece... Pomajnklivosti vsak proba prikriti, je pa problem če te zavajajo...

Vipko
čevapčič na ražnje

.. ah, pa piranja vas načrtno malo zajebavle s tau ljubljana psihologijo, vij pa zagrabite .. :-))

.. bi preci sigurno pravo, ka je tak, lejko pa se maujten .. :-) ;-)

žaže

Ge pa mislin ka se je nej prehitro za veseliti van ka ste pri Simobili, Tušmobili in podobnih operateraj. Mobitel in Simobil uporabljata na določenih mestih skupno infrastrukturo (oddajnike in dostopne točke) in podobno sta vezaniva tudi na optično omrežje, ki neje v njuni lasti. Tak ka oba operatera mata stroške z nekin, ka je nad obema pa brez njega nemreta funkcionerati. Skoraj prepričani san, ka de simobil naredo isto potezo v roki 2 mesecof, za tušmobil, izimobil pa tej se pa tak ne pijta ka majo vsi gostujoče omrežje pri mobiteli, simobili ali pa še ger.

Vipko
čevapčič na ražnje
Vipko
čevapčič na ražnje

.. eh, pomota .. pri elektrarnaj san tau ščeu zakeliti ..

anjaer

Pikonca.... boj srečna ka maš samo 50€ al kelko pač:P...jes san v 2 dnej napunila za kar 86€ na hrvaškon:D

anjaer

Pikonca.... boj srečna ka maš samo 50€ al kelko pač:P...jes san v 2 dnej napunila za kar 86€ na hrvaškon:D

davidp

zato ker idete na morđe pa se nemrete odklopiti za par dnij, a

AnaLiza

Pikonca, reklamna sporočila ti nabijajo račun. Si se mogoče prijavila za nagradno igro za neki telefon ali kaj že vrabca? Tam ti baje pol pošiljajo 2 SMS-a na teden, ki sta draga ko žafran. Sramota pa je, da ne Mobitelu ne vedo, od kog imaš tak račun. Kod bi pa naj pol vedel, če en oni? Ne plačaj, zavrni račun in zahtevaj obrazložitev. Saj ne moreš plačevat mačka v žaklju.

BuLsHiT

ce ma more BFF sakih 5min zvati no!! tij to ne razmis, ka si tak stari ze!!

anjaer

nejsan zvala telko o ton ..HJAO ... ideš na internet pa se ščeš na fb fpijsati pa ti zeme dol okrog 7€..

BuLsHiT

ahahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaahahahaahahahahahahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaahahahhaahahahahahaahahahahahaah

davidp

"zdaj san v morji, osoleno je"

VŠEČ MI JE

BuLsHiT

ja :D sorry ali to je ze faking betezno ka se na morji nemres brez fejsbuka XD

Fingerling

"nejsan zvala telko o ton ..HJAO ... ideš na internet pa se ščeš na fb fpijsati pa ti zeme dol okrog 7€.."

WIN!!! Predlagan ka še novi del twilighta prek kakšoga streama probaš poglednote...

žaže

Fak pa prenos podatkov je vedno dragi sploj pa v državaj štere so nej članice EU. Tak ka nej čudno zakoj maš takše račun.
@Fingerling, ne guči 2x (=

Fingerling

:) zadnjič san zasledil ka je en nemec v franciji pogledno tekmo svetovnega prvenstva prek mobitela pa dobo račun 37.000 € :) moreš bite redni fan ha?

sleepyka

Sirmaček, neje dobo nikšoga količinskoga popusta? :DD

Fingerling

:) pa neka je dobo, 37.000 je blo že z popuston... valda so podalški bli na tekmi :P

simoncalimonca

Ja dobila je... bila je zenska pa so ji dali popust, tak ka je placala "samo" 10.000:)))

Fingerling

ups te pa my bad.. samo neven če isto misliva... ker je bila v ton prispevki ena ženska tudi omenjena, ampak kelko se spomnin je fuzbal gledo en moški.. neven, možno ka se motin ker san tou čul, tak ka san izvornoga prispevka nej vido :)

Fingerling

ups te pa my bad.. samo neven če isto misliva... ker je bila v ton prispevki ena ženska tudi omenjena, ampak kelko se spomnin je fuzbal gledo en moški.. neven, možno ka se motin ker san tou čul, tak ka san izvornoga prispevka nej vido :)

Vipko
tinka78

Jaz že par let nisem več upravičena do raznih študentskih in džabest paketov, pa se mi vseeno zdi ta poteza mobitela podla. Zato sem že pred leti presedlala na simobil.

miic

http://24ur.com/novice/svet/dopust-na-hrvaskem-doma-pa-vrtoglavo-visok-…

vači je pa tej problem zaj mislin ka že rešeni in do toga več nemre prijti:
Neprevidni uporabniki mobilne telefonije so si oddahnili, saj je začela veljati evropska direktiva, s katero morajoi mobilni operaterji na območju EU najprej opozoriti, nato pa pri 50 evrih tudi prekiniti mobilno podatkovno povezavo!

TotenKopf

kak se pa te youtube šte tu pri itak đabest, samo prenos podatkov ali te kasejrajo posebej?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice