Ob prazniku Marije Vnebovzete so se romarji danes odpravil v Turnišče in h Gradu na Goričkem.

Katoliški verniki po vsem svetu danes praznujejo Marijino Vnebovzetje. Praznik v romarska središča pritegne vernike z vseh koncev Slovenije, in kot je razvidno iz fotografij, so se tudi na "Velki meši" pri Gradu danes zbrale množice ljudi.

V večjih Marijinih svetiščih bodo danes maševali škofje, slovesnost v Turnišču pa je tako vodil soboški škof Peter Štumpf, ki je v pridigi izpostavil turniško Marijo, brez katere ne bi prišlo do združitve Prekmurja z matičnim narodom:

"Praznik Marijinega vnebovzetja obhajamo v zarji sobote 17. avgusta, ko so se bomo v Beltincih pri sveti maši bogu zahvalili, da so se naši slovenski predniki pred 100 leti združili z matičnim narodom. Jožef Klekl st. namreč meni, da brez turniške Marije pod Logom nikakor ne bi prišlo do tega dogodka. Prekmurski Slovenci so namreč močno zaupali v Marijino pomoč v takratnih težkih in negotovih časih," je po pisanju STA danes povedal škof in dodal, da ti niso ostali v postelji svoje ležernosti, ampak so v svojem narodnem prebujenju vstali, da stopijo k matični domovini Sloveniji.

Prepričan je sicer tudi, da še vedno potrebujemo Marijino varstvo in da se nobena stvar nikoli ne konča dobro za nas, če ni okrepljena z božjim varstvom in blagoslovom:

»Lahko so dogodki še tako lepi in veličastni, se brez boga hitro zagrenijo ter za seboj puščajo razočaranje in celo sprtost, za katerima pa vedno stoji in deluje hudobni duh," se je glasil del škofove pridige v Turnišču.

Delili zastave za sobotno mašo v Beltincih

Kot zanimivost omenimo, da so na velikih mašah v Marijinih svetiščih v Turnišču, Gradu in Apačah danes delili tudi slovenske zastave, ki bodo čez dva dni sestavni del obreda v Beltincih. 

Murskosoboški škof Peter Štumpf je na družbenem omrežju Facebook vernike že pred dnevi pozval k sobotni sveti maši, prav tako pa k izobešanju slovenskih zastav.

Čudežno prenesena v nebesa

Praznik, ki ga poznamo tudi pod imenom veliki šmaren ali velika maša, zaznamujejo romanja v številna Marijina svetišča, na ta dan pa pri nas pri vseh mašah obnovijo posvetitev slovenskega naroda Marij. 

Leta 1950 je papež proglasil versko resnico: “Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila svoje zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.” Ta dogma velja v Rimskokatoliški Cerkvi, vendar pa je bila vera v Marijino vnebovzetje zelo razširjena že prej, tudi v številnih drugih krščanskih Cerkvah.

Tudi v pravoslavnih Cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno prenešeno v nebesa. Praznik, ki ga praznujejo 15. avgusta, v srbski pravoslavni cerkvi sicer imenujejo Velika gospojina, v številnih drugih pravoslavnih Cerkvah pa Marijino zaspanje.

V Sloveniji je Marijino vnebovzetje vse od leta 1992 tudi dela prost dan.

FOTO: Zvonko Žekš

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gvgh (nepreverjen)

"tumpf svari pred hudobnim duhom"
IN ZAKOJ MORETE TAU IZPOSTAVITI V NASLOVI??? AJA GLEDANOST VAS JEBE!

Iškarijot (nepreverjen)

Štumpf, pometi pred svojim pragom. V oddaji o Prekmurju je zadnjič gorički lover s Trdkove nastopal pred vesoljno Slovenijo. A ni to podla poteza? Tu ne bo nobenega ukrepanja? Pokvarjenci v krilih.

PETERSON (nepreverjen)

Delili zastave pise avtor clanka za sobotno prireditev.
Avtor clanka ne loci SVETE MASE od proslave.

Djuri (nepreverjen)

Kolega študira neko vejo psihologije na Oxfordu..meni nej jasno,prepameten je zame,jaz sem bolj za klet..
Pa v to kar oni analizirajo na vajah jih jaz imam za norca,brezveze bi rekel..
On meni da človeška duša potuje-jaz njemu siromak,saj se je dostim vtrgalo od študija

Karl Marx (nepreverjen)

Brez Marije se Prejkmurci ne bi zdrüjžili s Slovenci ?! Wtf, kakše substance tej gemlej ?

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Nej brez Marije, brez popov, ale tou komuniste pač ne dajo valate, za njih je glavna somo rdeča zvezda, ale bog je tou ka je njihova rdeča zvezda spadnola

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tuncika

Spoštovani komentatori ! Zelo žalostno je, da se spravljate na človeka (škofa Štumpfa) , ko poudarja vrednote slovenstva : jezik, običaje, navade in domoljubje. Te vrednote poklanja tudi vam in upam, da so vas starši glede domoljubja in večkulturnosti, za to prijazno negovali skozi otroštvo.
Za tiste, ki pa nalašč modrujete (proti ljudem v krilu), kurc vas gleda...…………..

Ортодокс (nepreverjen)
Domačin (nepreverjen)

Ja Marija je pomagala odzet del magjarskega ozemlja in dala.taksnim ki to unicujejo. Bog pomagaj in vrni vse tja kam.spada kak je blo pred 100leti RES PROSIMO BOGA DA VRNE VSE TJA KAM.SPADA ŠTRUFA LENDAVSKEGA MARTINČEKA PA ČIM DALJE OD PREKMURJA

krščen matiček (nepreverjen)

preseli se na madžarsko

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Ti se preseli ten krscanskin hinavcem

In reply to by krščen matiček (nepreverjen)

Goričanec81 (nepreverjen)

Ata štrunf ma ziher preganjavico zavolo vsej tej cerkveni grejof

Jim Beamm (nepreverjen)

Ja vedno več je tega hudobnega duha...se tudi v komentarjih vidi. Vsak naj pometa pred svojim pragom in ne dela drugemo to, kar noče, da gdor dela njemu...ampak zgleda, da je to že pretežko. Zato je svarilo na mestu ampak doseže nažalost samo ljudi, ki niso slepi...

Sestraslava (nepreverjen)

Marija je bila magjarica zato treba vejro oznanjati v magjarskem jeziki

krščen matiček (nepreverjen)

ješ slovenski kruh, guči slovensko !!

In reply to by Sestraslava (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Te govori slovensko ne pa nekso bau bau

In reply to by krščen matiček (nepreverjen)

losh (nepreverjen)

To je nej vredno objave teh 5 ludi ka je na sliki. V Turnischih je bilo pravo dogajanje.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice