V okviru pilotnega projekta z naslovom "Evropskim volitvam naproti: Evropski državljani, pogovorimo se!", v ŠIC centru Ljutomeru pravkar poteka razprava o pristojnostih EU in njenem vplivu na naša življenja.

Gre za prvega treh dogodkov, ki jih v transnacionalnem partnerstvu pripravlja Informacijska točka Europe Direct Pomurje skupaj z Informacijsko točko Europe Direct Čakovec in Informacijsko točko Europe Direct Steiermark.

Po današnji razpravi v Ljutomeru sledita še prireditvi na Hrvaškem in v Avstriji, pri čemer vsak dogodek predstavlja nadgradnjo preteklega. Na vseh treh dogodkih bodo prisotni isti udeleženci, katerih jedro predstavljajo mladi iz omenjenih držav. Naše barve pa zastopajo prav dijaki Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

V delavnicah razpravljali o vplivu in priložnostih EU

V dopoldanskih urah je sodelujoče sprejel Dejan Bogdan iz informacijske točke Europe Direct, nato pa so se lotili delavnic o EU. V treh skupinah so se posvetili pogovoru o dveh pomembnih vprašanjih – zakaj in kako EU vpliva na naša vsakdanja življenja ter kje so znotraj EU priložnosti za mlade – ter predstavili raznolika mnenja.

Na teren se je odpravila tudi naša ekipa in preverila dogajanje:

Zdaj je pred udeleženci še razprava s tremi osrednjimi gosti. Dogodek so namreč obiskali tudi Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Rima Joujou Deljkić, vodja medijskega oddelka na Predstavništvu Evropske komisije na Hrvaškem in - Marko Lovec, znanstveni sodelavec na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. 

Zbrane bosta v šolskih prostorih uvodoma nagovorila županja občine Ljutomer Olga Karba in ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Zvonko Kustec.

Obeta se razprava o pristojnostih EU in njenem vplivu na naša življenja. Spregovorili bodo torej o demokratični legitimnosti povezave ter o tem, kako močno ta vpliva na nacionalno suverenost. 

V luči evropskih volitev 2019 je namreč vse izrazitejša potreba po evropskem javnem mnenju, ki se zaveda evropskih izzivov in lahko javno izrazi stališča o prihodnosti Evrope. 

Pobudnik pilotnega projekta je sicer Generalni direktorat Evropske komisije za komuniciranje.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

smrkci (nepreverjen)

Evropska unija je nas navadne smrtnike pripeljala v veliko RIT.Evropska unija je dobra samo za vse politike,odvetnike,sodnike,delodajalce,s.p,menedžerje itd....da nas navadne smrtnike iztrebljajo in smo sužnji modernega časa in hlapci Evropski uniji.

müjra (nepreverjen)

sakšen še tak mali infrastrukturne ali kerikoli druge javni projekt se sofinancejra iz sredstev eu taka ne bluze neka na pamet.

to jamranje je že skoraj nevzdržno in najhujše je ka s takšnin načinon razmišljanja zastrupljate svojo deco...te pa se sedeš na pijače z neken iz ms ka je mojih lejt pa je tak kak če bi s sfrustrejranin penzioniston gučo...

pa kakšne besede "iztrebljajo, sužnji"...seljak sploj znaš ka te besede pomenijo?

In reply to by smrkci (nepreverjen)

eudrek (nepreverjen)

Čuj, od kod pa EU denar?
Pa še to: še nisi opazil, da je EU-administracija "odlagališče" neuporabnih kadrov doma?
Šulc bo spet šel v Bruselj - ti to kaj pove?
Aja, tij si še premladi !!!!

In reply to by müjra (nepreverjen)

Rdeča zvezda (nepreverjen)

mujra - mlečen si še, zelo mlečen in nespameten.

In reply to by müjra (nepreverjen)

Trot2 (nepreverjen)

Od kdaj je Ljutomer v Prekmurju?

štajrec (nepreverjen)

Nej je ešče, je pa blüzik, dobro je, da se prilagaja na regijsko središče !!

In reply to by Trot2 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zakaj ste moje komentarje zbrisali ? Ker sem napisal resnico ? Slabši ste od Reporterja. Kje so časi, ko je bila urednica medijev Irma ? Danes pa ................. je lahko vsak, ki ima pet minut časa in uboga.

7823672637326 (nepreverjen)

Še premalo ti jih zbrišejo!!!!!!!!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ti bi vse moje zbrisal ? Tudi, če napišem, da smo postali hlapci, da delamo 10 ur dnevno za minimalno plačo, s katero v mestu ne moremo preživeti in hodimo po hrano in oblačila na Rdeči Križ in druge dobrodelne organizacije ? To je ta " zlata " opevana EU ! Zdaj pa hitro brišite, ker se to po vašem v tej vaši super EU ja ne dogaja in imam jaz privide.

In reply to by 7823672637326 (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

To, ka te tu brišejo, še nika nej..... vrag de, kda te Tilka zradira!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tilka bo še en čas počakala.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Starejše novice