V mednarodnem programu sodelovanja osnovnih šol so ERASMUS+ izvedli v Občini Cankova in v pobrateni Občini Ɫączna s Poljske.

Projekt Erasmus+ z naslovom »S kreativnostjo do novih znanj – Using creative ways to gain new knowlege« je nastal na pobudo občine Cankova (Slovenija) in Ɫączna (Poljska), ki sta pobrateni občini. Kraj Ɫączna se nahaja v regiji ŚWIĘTKORZYSKIE, ki je po velikosti podobna Sloveniji.

»Cilj projekta je bil, da se mladim iz obeh depriviligiranih občin skozi spoznavanje drugih kultur, krajev, vrstnikov, zgodovinskih, družbenih in drugih značilnosti omogoči dodatne možnosti za osebnostno rast,« je povedal Vid Ismajlovič, ki je ves čas sodeloval v pripravi in izvajanju programa.

V okviru projekta dve mobilnosti

Prva je potekala v mesecu maju na Cankovi, ko so učenci iz Poljske spoznali slovensko kulturo, si ogledali nekaj pomurskih znamenitosti, se skupaj z učenci Osnovne šole Cankova odpravili tudi v Ljubljano ter skupaj spekli ajdove palačinke ter jabolčni in skutin zavitek. Zadnji dan obiska, pred odhodom, ko je bila izvedena še jezikovna delavnice, so sklenili še, da se bodo osnovnošolci iz Cankove podali na šestdnevni obisk v mesecu septembru, in sicer v kraj Ɫączna na Poljskem.

Na Poljsko je z vlakom odpotovalo 10 učencev in 4 spremljevalci. Sama pot pa se je zaradi nenapovedane spremembe voznega reda poljskih železnic in slabega znanja angleščine Poljakov nekoliko podaljšala, hkrati pa jim omogočila, da so državo še bolje spoznali.

Druga mobilnost projekta, ki je potekala v Ɫączni (Poljska) je sovpadala s praznovanjem dneva šole, katere so se udeležili slovenski rokometni reprezentanti, ki igrajo pri evropskem prvaku Vive Kielece: Uroš Zorman, Dean Bombač in Blaž Janc. Njihova prisotnost je dala prireditvi še posebno vrednost, saj so lahko mladi spoznali svoje idole in z njimi izmenjali nekaj besed. V času druge mobilnosti so udeleženci obiskali najrazličnejše kraje in znamenitosti: rudnika silicija v ZAGÓRZE, mesta BODZENTYN, srednjeveškega gradu HUTA SZKLANA, muzeja GOŁOBORZE, jame PARADISE, jame pračloveka, centra LEONARDA DA VINCI v PODZAMCZE, gradu CHĘCINY, mesta KIELCE, mesta SANDOMIREZ, plovbe po reki WISŁA, bizone v KUROZWĘKI in izvedli različne delavnice s področja moderne tehnologije, naravoslovja, kulture in športa.
 

»Obe mobilnosti bosta nedvomno ostali v spominu vsem udeležencem, ki smo sodelovali pri pripravi in izvedbi projekta. Tekom projekta so učenci pridobili nova znanja, izkušnje in so osebnostno zrasli,« je zaključil Ismajlovič.

Jasmina Muhič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice