Klub prekmurskih študentov je med 14. in 22. septembrom gostil mednarodno mladinsko izmenjavo z naslovom »GRADIMO MOSTOVE«. Mursko Soboto in Moravske Toplice je zavzelo 20 mladih iz Slovenije, Litve in Italije.

Mladi so skozi aktivnosti spoznavali pomen medgeneracijskega sodelovanja v partnerskih državah, primerjali so stanje in raziskovali primere dobrih praks po Evropi. Skozi svoje raziskovanje pa so ugotovili, da ima Slovenija zelo dobro razvito medgeneracijsko sodelovanje in jo lahko uvrščamo v sam vrh na evropski ravni.

Udeleženci so bivali na Turistični kmetiji Flisar v Moravskih Toplicah, ki jo vodijo v medgeneracijskem sodelovanju. Skupaj z družino so prirejali različne aktivnosti, kjer je bil velik poudarek prav na medgeneracijskem sodelovanju, dobili pa so možnost spoznati kako poteka življenje na vasi in na turistični kmetiji, za katero skrbi več generacij. 

Medgeneracijsko sodelovanje

Skozi aktivnosti so spoznali medgeneracijsko sodelovanje v vseh partnerskih državah in delili dobre prakse. 
Skozi ekipne igre so utrdili svoje delo v skupini in se pri tem še zabavali. Pripravili so tudi aktivnosti za obisk Doma starejših občanov v Rakičanu. 

Stanovalce so presenetili z različnimi igrami in sprehodom do Dvorca Rakičan, kjer so skozi druženje in pogovore opazovali življenje konjev. Starejšim je dan ostal v zelo lepem spominu, saj so imeli priložnost spoznati tudi države udeleženke. Najbolj sta jih navdušila italijanski in litvanski jezik.

V sodelovanju s Hišo Sadeži družbe so mladi preživeli dan v medgeneracijskem sodelovanju, kjer so se razdelili v dve skupini.

Ena skupina je s pomočjo starejših prostovoljcev pripravila bučno juho, solato iz ajdove kaše in prekmurske »rejtaše«. Druga skupina pa je spoznavala romsko kulturo, pripravila romske in evropske zastavice ter ustvarjala verižice in zapestnice iz amuletov oziroma kamnov.

Po poskušanju pripravljene hrane in kratkem odmoru so udeleženci uredili ograjo zeliščnega vrta in poslikali hodnik, da bo bolj privlačen in barvit za vse prostovoljce.

Mladi so se prav tako naučili pripraviti zdrave prigrizke s pomočjo učiteljice biologije in kemije. Skupaj so pripravili različne vrste čajev iz zelišč in zeliščne namaze. Skozi medgeneracijsko sodelovanje so mladi pridobivali nove izkušnje in razvijali svoje osebne kompetence.

Jezikovno sporazumevanje sploh ni predstavljalo nobene ovire, čeprav je bil uradni jezik mladinske izmenjave angleščina. Mladi in starejši so uspeli najti dober način komuniciranja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice