Če ne bosta poravnala okoli štiri tisočake obveznosti, ju bo sodni izvršitelj v teh mrzlih in deževnih dneh deložiral.

Deževni in turobni so oktobrski dnevi za 50-letno Ano Kolbl in njenega partnerja 58-letnega Mirana Kača iz središča Veržeja. Pravzaprav jima nikoli ni bilo postlano z rožicami, kljub temu se nezaposleni gimnazijski maturant in snažilka v Domu Lokavec, dvanajst let skupaj nekako prebijata skozi življenje. V zadnjih dveh letih pa so črni oblaki nad njima vedno bolj temni.

Če ne bosta poravnala terjatev Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, ju bo sodni izvršitelj, na podlagi odločitve sodišča, skupaj z nekaj njune revščine, poslal na mraz in dež.

Štiri tisočake dolga

»Z enim dohodkom je nemogoče plačevati vseh obveznosti tekoče, zato je nastal dolg v znesku čez 4000 evrov. Zadevo smo skušali rešiti na vseh koncih in krajih, žal pa ni šlo. Tako so nama sedaj zadnje upanje, da ne pristaneva na cesti bralci in sploh ljudje dobre volje. Hudo mi je, da moram prositi, a kaj ko drugače ne gre,« s solznimi očmi razlaga Miran, ki dodaja, da bi bilo lažje, če bi tudi sam imel kakršnokoli redno službo.

Po uradnih statističnih podatkih v Sloveniji vsak sedmi državljan živi pod pragom revščine. Žal pa je ta številka še bolj toliko bolj žalostna, kajti mnogi, ki komajda shajajo svojo bedo, slednje skrivajo. In med njimi sta do nedavnega bila tudi naša sogovornika.

Sama dolgov več ne zmoreta obvladovati

Ana, ki ima težave z epilepsijo in je trenutno v bolniškem staležu, ne ve, kaj se bo zgodilo z njima. Deložacije se bojita, zato upata na pomoč ljudi. Ana, ki že ima 30 let delovne dobe, zasluži okoli 480 evrov na mesec. S tem denarjem pokrije le 250 evrov stanarino in ostale stroške, o hrani pa lahko samo sanjata. Tako je nemogoče normalno živeti. V dveh letih so se zato nabrali dolgovi, ki jih zdaj sama ne moreta več obvladati.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Enjajte s takimi clanki. Vedno napisete samo osnovo! Ka pa deca nika ne dobijo? Ka pa mauz nika ne dobij? Socialne transfere pa zanemarite!
LJUDJE NE NASEDAJTE TAKSNIM CLANKOM KER V OZADJI JE ZGODBA LAHKO CISTA DRUGACNA. ljudje vec nimajo ponosa in se za vsaki k.... dajejo v medije in prosijacijo!!!

Gost (nepreverjen)

Se strinjam z komentarjem,ker je preveč takšnih zgodb,rajši pišite kak naj kradeta pa lažeta pa goljufata ka je tao zakon v Sloveniji pa ne vem ne dobita subvencij pa nepovratnih sredstev pa državo okoli ne prinašata pa ne plačuvlita davkov saj tao nej trbej samo eno vaj opozarjam stopita na pravo stran te neta več prosjačila pa tudi nede takšnih komentarjev kak je prejšnji?

ZZ7 (nepreverjen)

Keri hoče delati, bo službo definitivno našel.

Vipko
buldog

Ljudje še nekak podarijo obleko, drva ali nekaj, kar sami več ne potrebujejo ali pa imajo neki presežek. Denarja jima nihče ne bo dal, to je sigurno. In še to: 4000 evrov dolga ni malo in tak dolg nastaja skozi daljše obdobje. Ukrepati bi morala že veliko prej, na kakršenkoli način. Ko pride sodni izvršitelj, je prepozno.

gerard (nepreverjen)

Što pa kda de pa tej tajkune terjo pa rubo ka so miljone spokradnole nej pa srmaka vo s kuče za par sto evrov banda sakramenska.Naj be prišo TITO ka be napravo red pa tej kapitaliste oziroma parazite prepravo te be nas pa rejsan samo miljon ostalo

gost.... (nepreverjen)

Tu je cist drugacna zgodba .. bil je hmajok ..ki koli je kaj dela je nic ne dela ..pa se to kar je dela je hteja meti nwn kak placano ..kar se tice dece .. en ze dolgo ni pri njima .. ta drugi pa je sel v nemcijo ..zakaj ? Vse kar je blo za placat je placal ta drugi sin ..stari pa ga doma izsiljeval .. doma pa je takega gospoda igral .. zato mediji spet napihujejo v tej zgodbi ..

Amalka (nepreverjen)

Po sliki sodeč sta ta dva "siromaka" dovolj močna, da opravljata kakšna sezonska dela, če že gimnezijski maturant ne dobi česa boljšega..... Jabolka pobirati ni tako težko delo in se da nekaj zaslužiti. Vsak od nas se dandanes težko prebija skozi življenje in podpirati nekoga drugega, ki bi se prav tako lahko vsaj malo potrudil se mi ne zdi na mestu. Potem takem se lahko vsak drugi prekmurec da v časopis in prosi, da mu bedaki odplačajo pufe. S takimi prejemki, kot jih imata onadva živi vsaj pol Prekmurja. Meni se reveži smilijo, ne smilijo pa se mi takšni, ki čakajo da se nekdo drug ubada z njihovimi problemi. Zatorej dragi gospod, bolj zdrav od mene si videti, pa si probaj najti kakšno delo, da boš zaslužil vsaj za hrano, pa tudi če bo to vreča krompirja ali gajba jabolk, pa bo ostal kak euro za pokrivanje dolgov. Kolikor jaz vem se da skoraj povsod dogovoriti za kakšno obrono odplačilo ali pa odpis obresti. Ampak treba se je potruditi in pokazati svojo dobro voljo in resnost. Počasi me začnejo taki članki presedati.......

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

V takšnih in podobnih primerih bi mogla intervenirati država, da bi začasno zamrznila postopek izselitve,dokler se v določenem času ne bi našla neka primerna rešitev.
Drugače je premalo podrobno napisanega o primeru da bi lahko še kaj dodal.
Sem pa že večkrat pisal na forumih ,da bi država mogla sprejeti zakon, s kerim bi preprečila, da posameznik ne bi smel zastaviti hiše ali stanovanja v katerem živi kot hipoteko pri odobritvi kredita, tako bi preprečilo marsikatero tragedijo.
Mislim da hipoteka v tem primeru ni bila problem.

julčka (nepreverjen)

sem srečala tega gospoda in gospo v ljutomerski trgovini,..in sem si ju res zapomnila, zelo neprijazna sta,..bila je kolona in nista imela časa čakati,..

gost213855 (nepreverjen)

@prekmurje zbudi se

Država ne rabi intervenirat. Ob začetku kopičenja položnic se lahko marsikaj reši in kak dolg tudi začasno prestavi. Osebno sem imel skoraj 3000 dolga (po lastni krivdi) in sem v situaciji ko nisem imel denarja zaprosil za odlog plačila za 1 leto in nato še za 1 leto. Šele 3. leto sem prišel v boljšo situacijo ter šele nato obročno odplačal dolg. 250 eur najemnine ni tako malo. Za podoben denar se v središču MS dobi stanovanje za tričlansko družino in verjamem, da bi se z nekaj truda lahko ta vsota primerno znižala.

Ni vedno vse kriva država in ni vedno vse kriva politika ker čakat na druge je nesmiselno. Upam, da zgoraj omenjena najdeta pot iz krize, ki se pojavi pri praktično vsakomur, ne zgolj pri njima, sam osebno bi pa višek denarja, če bi ga imel, raje nakazal komu resno bolnemu, ki potrebuje drago zdravljenje v tujini ali pa kakemu otroku, ki rabi denar za šolske potrebščine ipd.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

gost213855, nikjer jaz ne trdim da je tukaj država kriva, sam tudi mislim ka je v večini primerov , kjer ljudje pridejo v dolžniške težave krivda pri njih samih.
Sam pa trdim da ima država mehanizme, če pa jih nima, pa jih lahko sprejme s katerimi takšne in podobne primere pomaga rešiti oz. sanirati.
Država mora braniti pravičnost in minimalne soc. pravice. Pravica do lastnega doma je pri nas vsaj mislim minimalna pravica, ki se ne sme vzeti nobenemu posamezniku, čeprav bi si mogoče kak posameznik tudi zaslužil,da mu vzamejo tudi lastni dom , zaradi nespametnih dejanj v preteklosti.
KAJ JE PREAVIČNO IN KAJ NE - O TEM BI LAKO DEBATIRALI DNEVE IN DNEVE IN VERJETNO NE BI PRIŠLI DO KONCA.
JAZ BI SE VPRAŠAL TAKOLE A JE TO PRAVIČNO,če nek tajkun napravi MILIJONSKE DOLGOVE in s tem uniči nekaj podjetij in posameznikov , potem razglasi osebni stečaj, da mu tako nebo treba vračati svojih dolgov, za nagrado pa mu država omogoči še BREZPLAČNO PRAVNO POMOČ, do katere ima pravico po zakonu, plačajo pa jo vsi davkoplačevalci.
Toliko o pravičnosti in gledanju na pravičnost iz raznih zornih kotov.

gast77

kot je napisal gost(162.158.88.147).osebno tudi poznam ta dva.gospa je res delala.tip pa je totalna lenoba.za nikakšno delo mu ni nikdar bilo.prazniti steklenice in delati nemir.to najbolj obvlada.njeni sin ki je živel pri njiju je rajši šel v nemčijo kot pa da bo podpiral tega lenuha.od 800€ plače ki jo je dobil je moral temu parazitu dat skoraj 500€ za najemnino in ne vem kake stroške.ta pa je potem lenaril in užival na polne.sin pa si je sposojal denar za bencin in druge stroške.
najlažje se je dat v medije in jamrat.in bo tudi dobil nekaj denarja,saj se večini ljudi to smili in pošljejo denar.če bi poznali resnico,sigurno nebi tej lenobi nakazovali denarja.
lep dan

g (nepreverjen)

Ne vem ozadja družine, vem pa da je danes marsikomu težko z takimi dohodki. So pa med komentiranjem nekateri veliki pametnjakoviči. Pri vsakodnevnih stečajih, zaposlitvah za določen čas nima niti mladina bodočnosti ne pa da bi starejši dobili službe. Pa mi naj nekdo pove za eno podjetje, ki delavce zaposluje za nedoločen čas ali pa vsaj dolgoročno. Če država podpira in hrani begunce in jih zastonj prevaža, potem si naši državljani tisti, ki nimajo niti za hrano tudi zaslužijo pomoč države.

Gizmič

Poznam jih in tako kot je nekdo že napisal gre za gospoda, ki mu delo smrdi, živel bi na račun drugih, za dosego cilja (denarja) je pripravljen groziti (tudi lastna izkušnja), zelo aroganten in neprijeten tip. Rad darujem pomoči potrebnim in to tudi redno delam ampak ta pa je en tistih ko mu ne bi daroval niti centa. Naj se enkrat v življenju spravi delat in naj ne živi na račun žene in otrok. Svojo agresivnost naj raje usmeri v delo! priporočam, da prej preverite zgodbe preden jih objavite.

joško (nepreverjen)

Ljudje ne hodite več na banko po denar, ker samo gledajo kak vam denar poberejo. Lopove država ščiti?

Traktorist

Kaj sta vam storila ta dva reveža, da ju tako napadate ? Se bojite resnice, da je v naši državi še veliko, veliko revežev, ki od svojih zaslužkov niti položnic ne morejo plačati ? Se bojite resnice, da je naša država kot socialna država padla na izpitu ? Ne morete si predstavljati, kaj pomeni človeku vzeti dom, in ga poslati na cesto. Skoraj sem prepričan, da te komentarje pišete ljudje, ki imate polno rit vsega in nimate občutka za sočloveka. V drugih državah napredne Evrope so glede deložacij bolj človeški ! Tajkuni so povzročili za milijone evrov škode, uničili podjetja in delovna mesta, denar poskrili in na koncu šli v osebni stečaj I NIKOME NIŠTA, navadnega človeka pa za par tisoč evrov dolga izgnali iz stanovanja in ga poslali na cesto. LJUDJE, ZAMISLITE SE MALO IN NE BODITE TAKO ŠKODOŽELJNI, DA DRUGEMU ŽELITE SLABO, NAMESTO, DA BI MU POMAGALI. Ne pomislite, da se tudi vam lahko zaradi raznih in raznih okoliščin lahko zgodi, da pridete tja, kjer sta ona dva sedaj. NE ŽELI DRUGEMU SLABO !

Alfonzo (nepreverjen)

Vesel sem da vidim tega možaka po 25 letih, v Celju smo nekaj let skupaj popivali. Takrat ni nikjer delal. Vesel sem, da vidim da je nekdo še vedno živ od naše druščine, saj so drugi vsi pomrli od pijače. Miran, nedaj se!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice