Geoenergo v svoji pritožbi ni uspel. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč pritrdilo Agenciji za okolje, kar pomeni, da bo za hidravlično stimuliranje vrtin potrebno pridobiti okoljevarstveno dovoljenje.

Agencija za okolje je družbi Geoenergo pred časom izdala okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oziroma rafinerijo v Petišovcih. To pa seveda ne pomeni, da bodo obrat za čiščenje plina tudi postavili. 

Dovoljenje potrebno iz večih razlogov

Kot smo pisali v začetku aprila je razlog za to tičal v dovoljenju za hidravlično stimulacijo vrtin. Temu postopku namreč ni kazalo dobro in zdaj je prišla tudi potrditev tega. Kot namreč poroča Delo, je Ministrstvo za okolje in prostor z odločbo zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Arso. 

Na ta način je odločilo, da bo za hidravlično lomljenje, imenovano fracking, potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in posledično pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Kot še poroča Delo, se je Ministrstvo za okolje in prostor za to odločilo na podlagi strokovnega mnenja in lokacije posega ter zaradi oddaljenosti nameravanega posega od posameznih vodotokov. 

Ob tem so upoštevali tudi to, da podzemne vode, podtalnica in kmetijska zemljišča na tem območju nimajo dobrih regeneracijskih sposobnosti. Na ministrstvu so prav tako upoštevali načelo previdnosti, zato so pritrdili Arso. Posledično bo Geoenergo za hidravlično lomljenje moral pridobiti okoljevarstveno dovoljenje.

Spomnimo...

Britanski Ascent Resources želi v sodelovanju z Geoenergom v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati plin. Partnerja sta pred časom sicer pridobila okoljevarstveno dovoljenje za rafinerijo za čiščenje surovega plina. Ta bi nadomestila staro napravo, ki je manj učinkovita.

Toda postavitev nove rafinerije sama po sebi ne pomeni nič, v kolikor se ne poveča količina črpanja plina. V podjetju Ascent Resources sicer že vseskozi trdijo, da pri načrtovani hidravlični stimulaciji ne gre za nevaren fracking, temveč za nenevaren postopek, ki naj ne bi onesnaževal okolja. Po njihovem mnenju bi projekt Sloveniji lahko prinesel velike energetske in ekonomske koristi

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
heh... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

nej plin nej elektrarne,... ka bi pa te radi ? aja klimo na elektriko pa električne avtomobile bi pa meli ...
mudrija "zeleni"

brenkovičov (nepreverjen)

Tou lejko samo totalen primitivni bebček izjavi.

In reply to by heh... (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Radi bi, da se odstraniš iz obličja Zemlje

In reply to by heh... (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Spet morajo plačati, da bojo naredili študije, ki ne vplivajo na okolje in bo šlo dalje. slovenski plin v tuje žepe. Mogoče se še kakšna politična struja priključi na denarni tok, da bo ziher šlo črpanje. Koristi bojo lahko imeli samo tisti, ki jim dovolijo črpanje. Če je drugje prepovedano naj bo prepovedano tudi v sloveniji.

Putin (nepreverjen)

STOP FRACKING IN SLOVENIA, BASTARDS!!!

Starejše novice