Pred natanko petdesetimi leti je Neil Armstrong prvič stopil na Luno.

Posadka Apolla 11 je na raketi Saturn 5 v vesolje poletela 16. julija 1969 iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi. V Lunino orbito so se utirili tri dni po vzletu.

20. julija 1969 oziroma 21. julija po srednjeevropskem času sta ameriška astronavta Neil Armstrong in Edwin Buzz Aldrin v posebnem modulu Orel kot prva človeka stopila na Zemljin naravni satelit. Prvi je nanjo stopil Armstrong in izrekel slavne besede: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.«

Približno dvajset minut zatem se mu je pridružil še Aldrin, ki je ob tem predvajal pesem Franka Sinatre Fly Me to the Moon. Na Luninem površju sta zapičila ameriško zastavo, opravila različne meritve ter zbrala skupaj kar 21 kilogramov lunarnega kamenja in prahu, ki sta ga odnesla z Lune.

Posadko je poleg Armstronga in Aldrina sestavljal še Michael Collins, ki je, medtem ko sta Armstrong in Aldrin hodila po Luni, krožil v plovilu okoli Meseca. Na pogosto vprašanje, ali se je počutil osamljenega, odgovarja, da se je počutil dobro.

Na Zemljo se je misija vrnila 24. julija. Po pristanku v Tihem oceanu so jih za tri tedne poslali v karanteno, 13. avgusta pa so se prvič pojavili v javnosti in bili nemudoma sprejeti kot narodni junaki.

Preko televizijskih zaslonov jih je spremljal cel svet

Dogodek, za katerega je večina vse do takrat menila, da sploh ni možen, so milijoni ljudi po vsem svetu, tudi v Sloveniji, spremljali prek televizijskih zaslonov.

Pomen tega dogodka je bil po mnenju rektorja novogoriške univerze in vodje tamkajšnjega Centra za astrofiziko in kozmologijo Danila Zavrtanika, ki je dogajanje spremljal v živo, izjemen ne le za znanost in tehnologijo, temveč za vsa področja družbe, poroča STA.

»V vse segmente družbe je prišla zavest, da je človeštvo sposobno zapustiti Zemljo in izstopiti na Luni ali celo na kakšnem drugem planetu.«

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Res je, on je stopil na luno katera pa je bila improvizirana v studiu hollywooda...
Najbole me pa fasciniralo ko so telefonejrali z predsednikom amerike...
Verjetno preden so prispeli na "luno" so morali ponucati ogromno kablov ka so dobili vezo z zemljo...
Ubogi ljudje zal se danes ogromno sranja verjamejo ka jim tv prikazuje...

Karl Marx (nepreverjen)

Težki paranoik. Iidi k doktorji.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Karl max, ti se verjames v doctore?
Bolan shizofrenik...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Težki paranoik. Idi k doktori.

In reply to by Putin (nepreverjen)

JUPITER!! (nepreverjen)

Mi pa na Jupiter ....

Eden pać (nepreverjen)

jaz tudi mislim da so to sranje posneli nekje v puščavi
Poglejte kako zastava vihra,,, pa pravijo da ni zraka
Naj oni svojim lažejo meni ne bodo naplahtali

black panter

samo budale z opranimi možgani verjamejo, da niso bili na luni

Putin (nepreverjen)

Black panter, tisti barem imajo mozgane...

In reply to by black panter

black panter

ne seri,teorije zarote so si zmislili antiameričani,levičarski seronje,ljubitelji rusov,kitajcov,severno korejcov se pravi komunajzari.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Packo12345 (nepreverjen)

Malo morgen , ne pa na Luni , mogoče v puščavi v Nevadi , joj joj komedije .

Gost8 (nepreverjen)

Skrbi me stanje pameti v Prekmurji. Eti je pet, šest komentatotov šteri ne vörvlejo, ka je Apolo 11 bil na Luni. Zanimijvo, verjetno so vsi tej verniki, pa odijo v cerkev. Se pravi ka vörvlejo, ka je en stari bradati možicelj šteri se je nikdar nej naroudo pa nikdar nej mrou, devici Mariji napravo dejte brez spolnoga odnosa, tou dejte je pa s trejmi ribami nahraanilo 50.00 lidij, z dotikon je ozdravo slejpe pa glüjpe, gda so ga pa bujli pa na krijž zabili, te je pa od mrtvih stano, pa brez lunarnoga modula odišo v nebejsa štera so še enih miljardo krat dale kak Luna.

Hmmmm (nepreverjen)

Več kak resničen komentar. Lidgej so najbole glasni, majo nevenkakšne teorije zarote pa argumente, a na drugi strani nevejo, kak se s poti in časa hitrost v zračuna... Te dodajmo še stvari s chemtraili ali pa ravno Zemlo, pa še in še...

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

Popolnoma se strinjam s teboj

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Praznik 12345 (nepreverjen)

Američanom ni za verjeti, holiwood

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Gost8 , in ti si sigurno krmilil modul ob pristanku na Luni in Hmmmm pa ti je iz hitrosti in časa izračunal pot , vau kakšniva dva loleka in kaj sta vidva tako epohalnega naredila v življenju , da vsem ostalim tako vehementno solita pamet , nič predpostavljam , ampak za vaju očitno drži pregovor , da , ko mlad poludi tome život u sreči i veselju prolazi .

Eden pać (nepreverjen)

ti si tele

In reply to by Znebimo se polžev (nepreverjen)

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Eden pać , puši k .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice