Po odločitvi Turčije, da odpre meje za tisoče migrantov, so ti že namenjeni proti Evropi in pritiskajo na meje Grčije. Poraja pa se vprašanje, ali smo pri nas pripravljeni na morebitno novo migrantsko krizo.

Iz Turčije se proti Evropi odpravlja 70 tisoč migrantov, po spletu pa dnevno krožijo posnetki bojev grških oblasti z migranti, ki si na vse pretege želijo vstopa v državo. Tudi Slovenija je del migrantske poti in naša država se je že soočala z večjo migrantsko krizo leta 2015, takrat je čez Pomurje šlo okoli 50 tisoč migrantov.

Naši sosedi medtem napovedujejo zapiranje mej, kar bi lahko bil še dodaten pritisk na Slovenijo. V zadnji migrantski krizi sta bila namestitvena centra za migrante tudi v Lendavi in Gornji Radgoni, kjer so pod določenimi pogoji pripravljeni pomagati tudi tokrat, a pričakujejo večjo pomoč od države in Evropske unije. 

Več pričakujejo od države

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko pravi, da glede nove problematike še niso bili uradno obveščeni, spremljajo pa zadeve preko medijev. Spomnimo, leta 2015 so konvoji avtobusov vozili migrante v prostore radgonskega sejmišča, ki pa je v tem obdobju zaseden z načrtovanimi sejmi. Kljub temu Rojko trdi, da bi našli rešitev, če bi bilo potrebno:

»Takrat, ko so krizne razmere, se najdejo tudi rešitve. Res pa je, da upamo, da do česa takega ne pride, da je naša država vendarle veliko bolje pripravljena, kot je bila takrat. Da bo tudi proces obvladovanja migrantov drugačen, kot je bil takrat,« pravi radgonski župan.

Bolj oster je župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki izpostavlja, da je potrebno meje varovati kljub človekoljubnosti.

»Tudi mi smo človekoljubni, ampak težko se je soočati s problemom, da pride v Razkrižje tisoč beguncev ali pa še več,« pojasnjuje Ivanušič, ki še pravi, da bo kmalu začel delovati videonadzor na vseh kritičnih točkah meje, saj so nezakoniti prehodi pri njih pogost problem.

Na zadnji seji Varnostnega sosveta Občine Razkrižje lanskega decembra so izpostavili tudi neurejenost mejnega prehoda Gibina, saj naj bi samo območje mejnega prehoda, kljub rekonstrukciji državne ceste ostalo neobnovljeno in ni v ponos slovenski državi.

Problem ekonomskih migrantov

Namestitveni center so imeli pred leti tudi v Lendavi, kjer sedaj izpostavljajo predvsem vlogo Evropske unije pri reševanju morebitne nove migrantske krize. Poveljnik civilne zaščite v Lendavi Tibor Hebar pravi, da pričakujejo boljšo organiziranost države v smislu, da doseže na evropskem nivoju koordinirano ukrepanje pri zaustavitvi migracij. Hebar zatrjuje, da bi bili pripravljeni prevzeti namestitveni center znova, ampak ne za ekonomske migrante.

»Na vsak način bo lendavska občina vedno prevzela svojo odgovornost do tistih, ki so upravičeni do socialne zaščite, ampak ne moremo enačiti tistih, ki prihajajo iz vojnih žarišč ter ekonomskih migrantov,« pojasnjuje Hebar, ki pričakuje ureditev azilne politike na ravni EU in verjame, da bo tukaj ključno vlogo odigral naš komisar Janez Lenarčič.

Tako Rojko kot Hebar pa sta izpostavila še zdravstveni vidik, saj je v tem trenutku velika grožnja tudi koronavirus, ki narekuje še dodatne previdnostne ukrepe pri preverjanju oseb, ki prihajajo k nam. 
 

V Grčijo tudi slovenski policisti, večja pooblastila za vojsko?

Zaradi zaostrovanja razmer na grško-turški meji poteka izredno zasedanje notranjih ministrov EU, Slovenija pa je v pomoč Grčiji zagotovila 35 policistov v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na mejah.

V Grčiji je že 530 pripadnikov enot evropske agencije za zunanje meje Frontex, med katerimi sta tudi dva Slovenca. Frontex pa bo dodatno zagotovil še sto strokovnjakov iz stalne sestave agencije ter potrebno opremo.

Slovenski notranji minister Boštjan Poklukar je povedal, da je odziv EU na nov migracijski val zelo hiter, Grčija pa razmere za zdaj obvladuje. Tudi situacija na naši meji bi naj bila pod nadzorom, v primeru, da bi Grčiji situacija ušla izpod nadzora, pa bo minister vladi predlagal aktiviranje člena 37A zakona o obrambi, ki vojski zagotavlja dodatna pooblastila, poročajo na STA.

 Slovenska vojska sicer že zdaj deluje v podporo policiji na južni meji.
 

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gibina (nepreverjen)

Mitraljez na mejo, pa kdor ilegalno prečka - ratatatatata. Par jih bo nastradalo, a potem se nas bodo izogibali v velikem loku.

karl marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

S to izjavo si storil kaznivo dejanje po 297. členi kazenskega zakonika Republike Slovenije. Vložil sem prijavo in pričakuj obisk kriminalistov.

In reply to by Gibina (nepreverjen)

vilmoš (nepreverjen)

te si jih pa domov pelaj migrante

In reply to by karl marx (nepreverjen)

Dudul Odranski (nepreverjen)

Ja pa ja de. Idiot.... Če si tou napravu te je trbej skouz roke spistiti. Pa ti Lenina izbiti iz glave.

In reply to by karl marx (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Pa pošlji policijo še k meni.Se čisto strinjam z GIBINO.

In reply to by karl marx (nepreverjen)

Vanjek (nepreverjen)

Ka mamo biti pripravljeni, ka motajo okoli teh centrov? Pa nesterni scejo fejst zasluziti! Meja se lahko precka samo z veljavnimi dokumenti, ce to velja za nas naj tudi za te migrante,

Vanjek (nepreverjen)

Da de se nam vsem posvetilo ka je vse busines, z temi migranti dobro sluzijo. Tou me spomni na brecanje par ljudi da se je enjala pouvati cukrna, nisce pa je nej povedal da so jo skropili z najhujsimi skropivi, ka so sli v podtalnico, ce bi komi od teh “ clovekoljubov” bilo za to da se izboljsa svet bi bilo vse inacig

RATATATATA NA MEJO (nepreverjen)

V prekmurju smo na migrante nej pripravljeni nikak. Sicer pa kdo misli da bo zdaj ta ograjica, pa kamere in druge pizdarije, ustavila množičen prihod migrantov, se krepko moti. Ko ji pride pred mejo 10.000 je edina rešitev mitraljeze na mejo pa naj izvolijo, nezakonit prestop meje je prekršek. Ko bo to resno začelo delovati migrantov več ne bo, samo prej je potrebno pozapreti vse nevladnike in ostale domače izdajalce, da ne bodo jokali za temi migranti.

karl marx (nepreverjen)

S to izjavo si tudi ti storil kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije. Vložil sem prijavo na policijo, ki bo v postopku izsledila tvoj i.p. zato pričakuj obisk kriminalistov.

In reply to by RATATATATA NA MEJO (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Jebi se! Si sigurno kakšni migrantoljubec.

In reply to by karl marx (nepreverjen)

Da_Re (nepreverjen)

Ne vem zakaj morajo migranti po takšni kruti poti, na kateri ogrožajo sebe, svoje otroke in po malem vse na tej poti. Če so v kateri državi dobrodošli jim naj državne "mame" in "ateki" teh držav pošljejo letala in si jih naj direktno pripeljejo....ne razumem ...ne razumem....ene države tam spodaj bodo postale prazne. Ti ljudje pa s sabo nosijo vso bedo na račun življenjskih navad , brez namena, da bi se tukaj spremenili-razen svetlih izjem. Kaj ti pomaga , če se preseliš, pri sebi pa nočeš spremeniti ničesar in vso bedo iz katere si pobegnil na novo začneš uprizarjati drugje na račun zlorabljenih svoboščin in človekovih pravic.Hmmmm.....

Vanjek (nepreverjen)

Se strinjan, naj sl je vsak sto tak navija za njih domov pela, pa on skrbi na svoje stroske za njih,al pa Jin dati delo , pa kak pravin, tu se nisterni, prevajlci, vsi kao” neplacani” prostovoljci ze veselijo evrckov, boli njih za to ka se zgodili z temi ljudmi na zahodu,

In reply to by Da_Re (nepreverjen)

its the end of… (nepreverjen)

Migranti, koronavirus, Janša, nova24tv ... štirje jezdeci apokalipse. Resno se bliža konec sveta.

psit00 (nepreverjen)

skrij se v klet in počakaj dokler ne pride še meteorit. Bo bolšje za vse, ki berejo tvoje komentarje.

In reply to by its the end of… (nepreverjen)

its the end of… (nepreverjen)

Jezoš no, ti moreš biti redno zategnjeni v toj tvojoj čednoj glavi. Se tij gda smiješ ali vedno samo bebasto gledaš gda što kakšen vic povej?
Pa meteror je prišo par dni nazaj.... niti tou nas nešče vničiti. :)

In reply to by psit00 (nepreverjen)

Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

A ima še kak smisel da države imajo svoje meje?
Imamo vojsko, zakaj ne varujejo naše meje?
Tu se lepo vidi da so politiki obične pičkice(prodane duše) njihov smrdljivi vodja pa je psihopat šoroš!
Politikom se jebe za vas ali za meje, njim je samo to ppmembno kako narod zajebat in na njijov račun obogatet...!

Desnicar (nepreverjen)

Pravilno! Naj samo pridejo... Lendava je itak puna madzarov pa medjimurcov.... Prekmurci pa tak volite si janso... Zdaj pa dobite 10000 jezero muslimanov. Komunisti vas motijo, zato pa de v soboti na trgi zmage moseja stala

smrkci (nepreverjen)

Migrante ne ustavi nit ena sila,ker če sem, sam migrant me ne ustavi nihče edino smrt.In mi ne pamet solit da so Slovenčki pripravljeni,ker smo v evropski uniji naj manj pripravljeni na vse dogodke.

hja33 (nepreverjen)

Ka Sobotainfo sponzorejra SDS ka trbej saki den strašiti lidij z migranti in koronavirusom?

karl marx (nepreverjen)

Vijdiš, ka se na sobotainfo že v rit vličejo nouvoj "ablasti.".

In reply to by hja33 (nepreverjen)

JJ2020 (nepreverjen)

Humanost nam manjka

židanevolje00 (nepreverjen)

ne, stari, ravno obratno. Humanost manjka ilegalnim kvazi migrantom moškega spola.

In reply to by JJ2020 (nepreverjen)

Pond (nepreverjen)

Ti to svojo humanost izkazuj da bos gledal po tv za kaksne mizerne place nasi delavci delajo pa kak jih izkoriscajo, si da zdigno glas da si vido ka delajo tem delavcom iz bosne? Pa so tuj muslimani, pa ka ne pozabin na mizerne penzije, dosta toga se se najde, ka se ti pametno pa koristno vidi da ti ljudje zapuscajo svoje drzave ki tudi zaradi tega propadajo?

asasa (nepreverjen)

Te pa vsi drugi pridejo, samo nej Sirijci, kje je vojna. Kriminalci hodijo sem, ki ne morejo normalno prečkat meje ali iti na letalo. Levica pa mastno služi. Žalostno, da jih niti en levak nima doma.

Desnicar (nepreverjen)

Levica sluzi? Bo kar da vsi lepo skupaj... sploh pa desnica podpira kapital pa male place za katere slovenci vec ne zelijo delati.... Zato pa bi radi delodajalci uvazali tujo delovno silo, da bi cimvec zasluzili... Desni jim pa drzijo roko pri tem...

In reply to by asasa (nepreverjen)

dudek (nepreverjen)

Mi ne želimo migrantov v Lendavo, pa tudi, če niso ekonomski migranti. Nimam pa nič proti, če bo kerega vzel sam na dom!!!!!!!!!!

Murasi (nepreverjen)

Dobite lepo migrante ka do van fuzbal spilali v novi akademiji

In reply to by dudek (nepreverjen)

filozof (nepreverjen)

Oprosti Hebar, ti ne boš odločal če bomo sprejeli migrante ali ne, ampak narod. Vse zelene meje treba zapreti
Tisti, ki so trgovsko povezani z prehodom mej, ustrezno pregledati in odločiti , če jih lahko spustimo skozi državo. Tako , gospodarstvo ne bo trpelo na obeh straneh. Ostali pa naj malo potrpijo , dokler se ne pokaže prava slika okuženosti, ali nam grozi, ali je v porastu, ali smo ji kos. Nobena previdnost ni odveč.
Zadnje čase prihajajo vedno v večjem številu iz Irana, kjer je stanje zelo kritično, ki se že napadlno obnašajo in so lahko tudi prenašalci virusa.

micikaaa (nepreverjen)

Migracije in podnebne spremembe preprečiti je misija nemogoče......

Pillle (nepreverjen)

Dokler vojska nima dovoljenja za streljanje, jo je nesmiselno pošiljati na mejo!
Sprehajajo se lahko doma.

kanžor

Mrtvo stražo kot je bila v JLA in minska polja

Mir v regiji (nepreverjen)

Pa ta idiot Rojko je res golazen brez primere. On bi se vedno to vlačil v Radgono, sram ga naj je, da sploh hodi po Radgoni. Ta človek res ni za nič. Kako so naredili ko so bili tu. Metali so vse vstran, komunala pa za njimi čistila. Vse bi mogli počisti za sabo, golazen nevzgojena

Mir v regiji (nepreverjen)

Pa ta idiot Rojko je res golazen brez primere. On bi se vedno to vlačil v Radgono, sram ga naj je, da sploh hodi po Radgoni. Ta človek res ni za nič. Kako so naredili ko so bili tu. Metali so vse vstran, komunala pa za njimi čistila. Vse bi mogli počisti za sabo, golazen nevzgojena

Mir v regiji (nepreverjen)

Malo me je zaneslo oprostite ampak težko to gledam. Oproščam se vsem

Gurman34 (nepreverjen)

Prijavili so te za komentar. Pricakuj, da bos placal odskodnino

In reply to by Mir v regiji (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice