Poplave v mestu vse pogostejši prizor. Zakaj?

Vreme Murski Soboti v minulih tednih ni prizaneslo. Močna neurja, ki so se razbesnela nad večjim delom Pomurja, so mesto zasula z obilnimi padavinami, udarila je tudi toča. Predvsem 22. junija in 2. julija smo v mestu tako bili priča velikim poplavam. 

Kot smo poročali, so se pod vodo znašle celo prometne površine. Meteorne vode so zalile Kocljevo, Slomškovo, Slovensko ter Cvetkovo ulico. Prav tako je poplavljalo kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podvoze po mestu. Žal se to še zdaleč ni zgodilo prvič; pravzaprav velike poplave ob močnih deževjih postajajo stalnica.

Se bomo z aktualnimi razmerami morali sprijazniti?

Huda neurja, ki smo jih v preteklosti spremljali pretežno le na televiziji, se v zadnjih letih vse pogosteje pojavljajo tudi pri nas. Ne gre torej zanikati, da se srečujemo z velikimi podnebnimi spremembami. Ker gre pričakovati, da bo tovrstnih pojavov v prihodnje vse več, je morda smiselno intenzivneje razmišljati v smeri prilagajanja vremenskim težavam že ob gradnji stanovanjskih objektov.

Kljub temu se ob neprijetnih prizorih poplavljenih ulic poraja vprašanje, ali bi lahko v danih razmerah storili še več. Z vprašanji smo se obrnili na Komunalo Murska Sobota ter preverili, ali težava morda tiči tudi v sami kanalizaciji in kako bi se nevšečnostim s poplavami v prihodnje lahko izognili.

Zapadlo dvakrat več vode, kot zmore sistem

V Javnem podjetju pojasnjujejo, da vzrok za nedavne poplave tiči v veliki količini padavin, zapadlih v zelo kratkem času, ki je presegla kapacitete odvajanja kanalizacijskega sistema. 

Po podatkih hidrometeorološke postaje Rakičan je v zadnjem nalivu na primer padlo 45,5 l/m2 padavin, pri čemer pa je bistven tudi sam časovni interval, saj je velika razlika, če je količina padavin enakomerno porazdeljena čez cel dan oziroma zgoščena v slabe pol ure. 

Po oceni vodstva Komunale je v omenjenem primeru šlo za dvakrat več vode, kot jo soboški sistem zmore normalno odvesti;

»Tudi nalivi s takšno intenziteto se po statistiki ARSO dogajajo na več let, tokrat pa smo imeli dva v dveh tednih,« razlagajo.

Hkrati poudarjajo, da se s podobnimi težavami in poplavnimi vodami soočajo tudi druga mesta, tako v Sloveniji kot v tujini.

Najbolj obremenjeno središče mesta in Černelavci

V Murski Soboti so po ugotovitvah pristojnih z vidika poplav ob obilnih deževjih sicer težavna predvsem območja, priklopljena na Glavni in Severni kolektor:

»Torej mestno jedro in naselje Černelavci. Še posebej so izpostavljene nižje ležeče lege in tereni.«

Pa je na dlani tudi kakšna rešitev oziroma ali gre pričakovati, da bo načrtovana prenova mestnega središč odpravila oziroma vsaj omilila tudi to težavo? 

Po besedah odgovornih je izvedba ukrepov, kot so dodatni kanali, povečanje presekov kanalov, zadrževalni bazeni ali razbremenilniki, možna, a morajo vsi ukrepi biti usklajeni, upoštevajoč Hidravlični preračun za kanalizacijski sistem. 

»Delna težava je tudi omejen pretok na Centralni čistilni napravi Murska Sobota v potok Ledava,« še dodajajo v soboški Komunali. 

Ob tem poudarjajo, da bi pravilno in usklajeno izvedeni ukrepi resda omilili stanje, vendar pa sto-odstotne varnosti preprosto ni.

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micka1 (nepreverjen)

Štihec je strokovnjak za kanalizacijo, mogoče bi lahko bil za župana, da to uredi.

bič (nepreverjen)

vej pa kda je vročinski val te nega tej nevol!

Odtok Lendavska (nepreverjen)

Zadaj na Lendavski 5 je še po 24 urah bilo jezero na asfaltu in so race gor plavale...Odtoki so tam totalno zamašeni...

luc-ifer (nepreverjen)

Ker na Lendavski preveč obremenjujejo kanalizacijo z izt....

In reply to by Odtok Lendavska (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Sobočanci ter vsi ostali ki ste priključeni na kanalizacijski sistem v M.S. Občina M.S. zaračunava odvajanje meteornih voda-vode s streh. V redu, ampak ko se pojavi dež je težava. Pomeni občina zaračunava, nima pa omogočeno odvodnjavanje v primeru večjih nalivov. Sedaj se pojavi pa vprašanje opravičenosti zaračunavanja odvodnjavanja katero je dejansko nefunkcionalno. Rešitev, 100 % odklop ter izvedba ponikovalnic je rešitev ki deluje samo v primeru da ponikovalnico imaš kje vkopati in da niso visoki vodostaji podtalnice. Pomeni rešitve ni oziroma navadimo se da ti po eni strani nekaj zaračunavajo na koncu si pa tako ali tako odvisen od samega sebe.

gesaprin (nepreverjen)

Čika rešitve so, vendar ni denarja za te namene. Soboška politika ima pač strategijo vlaganja v donosnejše projekte.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

gogaa (nepreverjen)

Ja, saj je občanan jasno, kanalizacija je poddimenzionirana za vse to ka so na njo priklopili.
Že itak se vsaka cesta v soboti prekopa, če nej za drujgo za kable za televizijo, mislin ka če mamo že razkopane ceste naj so razkopane zaradi večjih cevi kanalizacije. Kanalizacijo mamo isto kak je bila, kda je na njo bilo prikloplenih par soboških kuč...zdaj pa velka naselja na iste cevi pa drago plačana deževnica. Tak ka dragi župan, te pa lejko pejneze od novih lekarn damo za kanalizacijo ;)

Motikaa (nepreverjen)

To se dogaja v večih krajih po Prekmurju. To pa zato ker so nasi dedki vedeli kje kopati in puščati jarke, danes pa naši kvazi arhitekti in strokovnjaki nimajo pol toliko znanja. Nasi predniki so v teh krajih živeli in iskali rešitve. Strokovnjaki pa pridejo v službo, se vo vržejo, nato pa se dogaja to.

kapageznan (nepreverjen)

Ka se telko sekirate za poplave, glavno ka mamo expano... Malo potrpte - eno par let in expano de prneso telko pejnez in delovnih mest v regijo, ka de za pet ali šest lejt pejnez ko blata in potem bomo zrihtali vse odprejte probleme.... do tečas pa si bomo v soboških lekarnah nabavlali vazelin, ka bomo lažje prenašali, kak nas lokalna oblast nateguje v anusno odprtino...

teta od šerifa (nepreverjen)

brez gasilecef bi vi bili u kurcu

Srmakkkk (nepreverjen)

Ejjjjjjj dečki ka pa Pijšča ????

Kuna (nepreverjen)

Sobočanci plačujete za storitev, ki kot kaže, ni opravljena, je slabo opravljena, oziroma celo povzroča škodo.
Zakaj ne bi začeli zavračati računov zaradi istih razlogov? Vodo plačajte normalno, prav tako kanalščino. Ostalo, kar se tiče storitev odvajanja meteorne vode-zavrnite.

zrnec (nepreverjen)

Glavno je v Soboti ,ka je šerif uvedel velike zneske za padavinske vode .Ni pa mar nikomur ,če voda odteče ,ali nej saj položnice se pa kljub vsemu plačajo . Bilo kakšni nalivi so in bodo,če bi bilo narejeno odvodnjavanje dobro narejeno do poplav ulic ne bi smelo prijti

kološa (nepreverjen)

Ka imajo pristojni za pojasnjevati ? Kanalizacija z majnim premerom cevi ne more požrejti vse vode .Glavno ka mij plačamo čeke in ceno padavinskih vod .

Lol lol (nepreverjen)

Vglavno ka je expano! Drvarnica !

nešče 2 (nepreverjen)

Komunala ima vsako leto dobiček, poskrbi pa ne za to, da bi sistem, ki ga vrzdržuje delaval, kot mora. menim, da se dobiček lahko izkaže samo takrat, ko prihodki presegajo odhodke, če stvari v sistemu, ki ga nekdo vodi, vse deluje, kot mora. Sicer pa je Komunala javno podjetje in vprašanje je, čemu bi sploh javno podjetje moralo ustvarjati dobiček... (ki ni namenjem služenju javnosti)

teta od šerifa (nepreverjen)

bez kasilecof bi vi bili u kurcu

administrator (nepreverjen)

sa gasilcima pa ste še u večjem

In reply to by teta od šerifa (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

sa gasilcima pa ste še u večjem

In reply to by teta od šerifa (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zaradi nenormalno drage čistilne naprave so priklopili Černelavce, Veščico in Kupšince. Namesto, da bi padavinsko vodo iz teh vasi spelali v Lendavo jo pelajo na Čistilno napravo. Nas pa tu krmijo z bedarijami. V zadnjih 50 letaj je do takšnih poplav prišlo enkrat pred petimi leti in letos že dvakrat. Tu je še BTC, ki je zgrajen pravzaprav na poplavnem območju.

... (nepreverjen)

tudi če bi LJ lekatne bile f soboti ne bi bilo denarja, treba ustvariti delovna mesta, ne jih uničevati.

živo truplo (nepreverjen)

HALO! Planet Zemlja?! Okoule Glasbene šole, novih blokov na Cvetkovi itd ... ni niti ene "luknje" za odvodnjavanje ...

(nepreverjen)

Jih pa zato mate f cesti.

In reply to by živo truplo (nepreverjen)

Horgoš (nepreverjen)

Seveda je pa dosti pomembnejša nova soboška pateka, kot pa urejeno odvodnjavanje.

Risto Kubura (nepreverjen)

Tou, tou Pateka, Pateka, igen, igen, pa največ ricinusovega olja za šerifove sovražnike, da se bodo ukozili kot vidre!!!!

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

živo truplo (nepreverjen)

Seveda je nikak plačo komunalni prispevek za tou neobstoječe odvodnjavanje ... ali pa se njeme je šenkalo kak Štihec Emrulije?

Risto Kubura (nepreverjen)

Jebeš vodo, glavno da je EXPANO, a je tako šerif??? In glavno, da stalno naganja neke Indijance, to pa se je že naučil za časa šerifovanja Štiheca, ki je imel blodnje, preganjavico, in še marsikaj na max nivoju. Ta pa se je vse od njega navzel in si je še povrh vsega omislil oprodo Sancho Panso!!!!

Čergoli (nepreverjen)

Iz zanesljivih virov sem izvedel, da se v kratkem pripravlja dirka za svetovni pokal z vodnimi skuterji na SOBOŠKEM JEZERU!!!! Pokrovitelj pa je sam šerif z oprodo in v sodelovanju z POMURSKIMI LEKARNAMI. Glavni favorit je sam ZAJČEK NA MOTORJU!!!!!

klükec (nepreverjen)

Naj še malo kaj povejo za Črnelavce, ge so pred par mejscami prenavlali odvod meteorne vode glij zaradi stalnih poplav na Liškovoj.
"Strokovnjaki" so pod cesto pokopali za 200 000 EUR cejve, haska pa nikšnoga oz. je še hüjše - pr zadnjon nalijve so bilej pod vodov celou kleti, kere še do zdaj v živlenje nejso bilej. Ker je sakome kmete jasno, ka nemreš pelati se tej vodej na en poddimenzionejrane kolektor, pa lejko ne ven kakšne roure deneš pod cesto. Hkrati s touf vodouf v Černelavcaj pa stogij voda ne ceste tüdi v Veščici (pa verjetno tüdi ge v Kipšincaj pa Polane) - pr zadnjon nalijvi je prek pločnikof lipou tekla pr kučaj na dvorišča!
Naj se Jevšek inouk takoj po nalijvi lipou pela malo po občini, ka de vido sr... kero nišče ne rešavle. Zavolo Expanoja pa apoteke de ga volilo par na kopanjo prsesane pajacof, če bi raj porihto kanalizacijo pa ceste, bi si ga lidgej vsaj po čen pametnon zapomnili

Risto Kubura (nepreverjen)

Boli Šerifa tvoja voda, glavno da je EXPANO svetovna turistična atrakcija. Dol mu visi voda, sedaj se pripravlja na dokočni spopad z Zajčekom. Želi ga obglaviti, ali mu bo uspelo???

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice