Za direktorski stolček murskosoboškega zdravstvenega doma se potegujeta dva kandidata.

Mestni svetnik Miran Forjanič si želi na čelo Zdravstvenega doma Murska Sobota in je edini konkurent aktualni direktorici Edith Žižek Sapač, ki se za mandat poteguje tretjič. 

Svet zavoda Zdravstvenega doma bo mestnemu svetu v imenovanje predlagal enega od njiju, ni pa nujno, da predlog občinska kadrovska komisija tudi potrdi. V kolikor bo svoje niti v rokah držala politika, ima Forjanič kot aktualni občinski svetnik, glede na sestavo komisije večje možnosti za izvolitev. 

Svet zavoda šteje sedem članov, od teh tri predstavnike zaposlenih, predstavnika ZZZS in tri predstavnike ustanovitelja. Slednje imenujejo župani. 

Kdo je Miran Forjanič?

Lastnik zasebnega zobnega laboratorija v Murski Soboti se je pred dvema letoma že potegoval za mesto direktorja, takrat Splošne bolnišnice Murska Sobota, a je bil takrat za svet zavoda in ministrstvo prepričljivejši Bojan Korošec. Forjanič, nekdanji vidni član mestnega SDS in diplomant 14. Akademije dr. Jožeta Pučnika je v občinski svet prvič kandidiral leta 2006 na listi SDS.

V aktualnem mandatu je bil Forjanič izvoljen v mestni svet na svoji listi v Černelavcih, kjer je tudi predsednik krajevne skupnosti. 56-letni Forjanič je diplomiral na zdravstveni fakulteti v Ljubljani, študij pa nadaljeval na Fakulteti za komercialne in poslovne vede Celje. Velja za prijatelja dolgoletnega direktorja zavarovalnice Triglav in v nekaterih krogih še zmeraj vplivnega Rudija Cipota. 

Svetnik in direktor - pravilo, ne izjema

Da občinski svetniki in njihovi svojci radi poskrbijo za svojo kariero v javnih podjetjih in zavodih, v soboški občini ni redkost. Tako za kulturo, šport in turizem na ZKTŠ skrbi občinska svetnica SD Brigita Perhavec. V rakičanskem gradu ima v RIS-u glavno besedo nekdanji občinski svetnik SMC Robert Celec. Za mlade v MIKK-u skrbi prav tako nekdanja svetnica Levice Aleša Kovač. Za starejše pa kot direktor Doma starejših Rakičan skrbi kar podžupan in občinski svetnik SD Zoran Hoblaj. Vsi svetniki so službe v javnih zavodih brez posebnih težav dobili in mandate tudi podaljšali. 

Sta funkciji nezdružljivi? Ne, vendar pa ... 

Na Komisiji za preprečevanje korupcije v primeru združljivosti funkcij občinskega svetnika ter direktorja zdravstvenega doma pravijo:

"Upoštevajoč navedene zakonske določbe po mnenju komisije član občinskega sveta kot nepoklicni funkcionar ne opravlja neposrednega nadzora nad delom javnega zavoda, katerega ustanoviteljica je občina, iz česar izhaja, da je član občinskega sveta občine lahko direktor javnega zavoda." A vendarle opozorijo "na nasprotje interesov pri članu občinskega sveta, ki bo hkrati nastopal kot direktor javnega zavoda. (...) Po 37. členu ZIntPK mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne. Svoje funkcije ali službe ne sme izrabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes. Po 38. členu ZIntPK mora uradna oseba, ko ugotovi nasprotje interesov ali možnost, da bi do njega prišlo, o tem takoj obvestiti svojega predstojnika (v tem primeru župan, ki vodi sejo občinskega sveta oziroma predsedujoči na seji), ob tem pa mora prenehati z delom v zadevi, v kateri je prišlo do nasprotja interesov. (...) Druga možnost za izognitev nasprotju interesov je samoizločitev uradne osebe iz dela oziroma obravnave zadeve (ali dejavnosti), v kateri je do nasprotja prišlo."

Kako posluje Zdravstveni dom Murska Sobota

V letu 2010 je bil soboški zdravstveni dom rekorder v izgubi med vsemi zdravstvenimi domovi v Sloveniji, tedanji dolgoletni direktor Jože Felkar je pridelal kar za 800 tisočakov izgube ali pravilneje presežka odhodkov nad prihodki. V lanskem letu pa je po javnodostopnih podatkih imel zdravstveni dom 321 zaposlenih in posluje pozitivno z 277 tisočaki presežka prihodkov nad odhodki. V letošnjem letu zdravstveni dom gradi prizidek prostorov za specialistične obravnave, stavbo pa so tudi energetsko sanirali.

S spleta

Komentarji (19)

princeska Ana (nepreverjen)

Ambiciozno.

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nič ne piše o njegovi izobrazbi, kaj je po poklicu ????????????????????????

Bindi (nepreverjen)

Piše, samo prečitali trbej.

In reply to by tuncika

Gost MS (nepreverjen)

hahaha lepo vas prosim

zuba (nepreverjen)

je on še vedno v SDS, ale je tudi on, kak kakšen graščak, zašnofau svojo prijliko, što zna?

Bonge (nepreverjen)

Bistveno bi moglo bite če je poštene, sposoben ali pa nesposoben , nej pa če je pri sd ali sds .

In reply to by zuba (nepreverjen)

Gost MS (nepreverjen)

če si pri enih ali drugih, si očitno nesposoben, če se moraš politike oklepati da lahko preživiš

In reply to by Bonge (nepreverjen)

Pici 33 (nepreverjen)

Ja ka pa še nebi on zdaj probal. Če je direktorica dobro poslovala naj tak ostane. Tej pa pitanje kak de gospodaril z dobičkom.

....d.. (nepreverjen)

Samo pod pogojem da odgovarja s svojim osebnim premoženjem.
Zakaj vsi rinejo za direktorja, kjer sploh ni pomembno ali dobro ali salbo posluješ, saj ne moreš v stečaj.

gospod Ford (nepreverjen)

Se mi zdi, da obstoječa direktorica čisto dobro dela, tako da ne vidim potrebe po politični menjavi.

Policisti ... (nepreverjen)

Medicinsko mafijo mora nadzorovati Policija ...

Korupcija v ZD (nepreverjen)

Če bom še dalje govorila o tem kar je direktorica delala z mano, me utišajo v hipu na psihiatriji, mi povedano. Za vedno. Z takšnimi povelji in podajanjem denarja pod mizo je lahko izplavala iz minusa, pa ne samo pri mojem primeru! ZD sprejema povelja naj me ustrahujejo na vse načine od l. 2014. Ne daje povelja samo njen soimenjak s sodišča, tudi drugi, katerim pa poveljuje prav soboško sodišče. Največji porogljivci in lenuhi, ni čudno, da vladar sosednje države sovraži izobražence. S o resnično hujši od najbolj nepismnega uličnega lopova! Uničujejo življenja skozi prizmo zakonov, ko vidijo njihovi naročniki, da osebek ni do kraja uničen, nastopi MAFIJA V BELEM.

In reply to by Policisti ... (nepreverjen)

niripsa (nepreverjen)

Če bi bil v SD bi že bil direktor. Tako pa je tudi sedaj vprašanje, kako bo. Razen če menja stranko in izbriše en S, da ostane namesto SDS samo še SD. Za vse tke in podobne funkcije je treba biti v pravi politični stranki.

Fonzi (nepreverjen)

V okviru Zdravstvenega doma so tudi zobozdravstvene ambulante. On pa ima Zobotehnični laboratorij s.p. Navzkrižje interesov??

LOTOmojster33 (nepreverjen)

Gda bom velik- bom občinski svetnik ka bom sebi, moji ženi in deci pa širšo mi pokolenji zriktal službo.Zmes pa še na privat šoli kupim magisterij, doktorat pa nobelovo nagrado. Izkušnje so važne? Niti malo... voziti MOPED pa LETALONOSILKO, to je ista stvar, oboje ma volan.

Ka ščen prafti - to ka občinski svetniki ne bi smeli biti direktori občinskih firm pa zavodov, naj se odločijo ka do. Že vačik novinarji ite malo po javnih zavodih preverit što koga kama kadruje pa zakoj. Šole, vrtci, ešče dom za upokojence. Bolnica pa itak KRIMINALKA, če se jih policajge pa tužibabe nebi bojali bi tej že Šroti pa Bavčari družbo delali.

Objavite sezname kadrovanj odkar je Jevšek prišo, ka se bogijte? Za štihca časov je nikaj bokše nej bilo.....

Neje fer do ostalih, to pa se vidi v ton ka se lidje več niti ne prijavlajo na službe ker znajo ka je fse vnaprej zgučano........

Tau me mauti ka Jevšek tu ne napravi reda, po drugi strani pa po Lekarnaj lomasti.

Zakaj jih ne … (nepreverjen)

Zakaj se ne začne postavljati red na tak način, naj nekdo na smrt bolan začne!

In reply to by LOTOmojster33 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Včera je biu dober film, šteri je gučo od poštenja. Dotečas ka je biu guč je bilou v redi, da pa je te poštenjak skoro edini v varaši grato župan te je pa gratala nevola. Nevolo so delali fsi, zatou ka si sakši po sfoje tumači poštenje. Samo dotečas ka mene pistite na meri naj de fse pošteno-ludske lejko mene pa nej. Film je biu taljanski, dober je v ton smisli da delaš primerjavo med nami pa Taljani. Nikaj smo mi Slovenci Pa tuj Prekmurci či ščete nej nači. Ludske trbej jebati , domače pistiti ali nači či si z iste politične linije te si že 100 procentov poštenjak. Of levak, komunjara ali desnjak domobranec pa tou nikak nemre biti. Pa ka zdaj tou brezveze nakladan itak ste me nej razmili. Pa bon tak napiso . Fsi smo mi isti-TISTI ISTI, ISTI , ISTI si gledamo samo PEJNEZ.

In reply to by LOTOmojster33 (nepreverjen)

AA43 (nepreverjen)

Nekateri,ki vsevpoprek nakladate in pisete....je zalostno,ce ne veste o cem se gre,da sploh kaj komentirate!!!! "Da se ni storilo nic,da je vse isto,da je to in ono"-povzemam iz komentarjev,ki so napisani.
Prejsnja vladanja v Z .domu so spravila javni zavod do dna in tocno se imensko ve,kdo so bili krivci!!!!
Odkar je nastopilo novo vodstvo,ki je se zdaj,pa je Z.dom lahko vzor ne samo v Pomurju,ampak marsikje v Sloveniji. Po vsem,kar se je ze naredilo in prav tako po zaposlitvah. In to verjetno vejo vsi!! SAMO TAKO NAPREJ!!!!!!!
Za proti kandidata pa tako vemo,kam pes taco moli......se je ze prevec dobro pokazalo,ko so ga vrivali v bolnisnico.....
G.direktorica,le se tako naprej..vzor ste in boste se mnogim.

Direktorica mo… (nepreverjen)

Čeprav mi nikoli ni odgovorila na e- mail, prav tako ne na priporočeno pismo z povratnico. Verjetno ne odgovarja neumnim, ker nima časa za take. Spraševala sem jo zakaj mi ZD pošilja vse veje zdravstva. Ko nisem po njihovem mnenju odprla so pridobili št. mobilnega tel. Kako to, lahko samo ugibam in so me lovili vsepovsod. Bil 26 september, ko os. dr. napisal prisilni hospital. Pred tem so 2 x hodili na dom z intervencijo. Naj bi vse to želel CSD - bivša pravnica, ker njej in njenemu pajdašu z ...odvzemam z pritožbami : službo! Nato nastopili z izvedenskim mnenjem specialista, kateri me ni videl 3 leta. Gospo direktor sem prosila za razgovor, že tajnica me zavrnila, hotela sem vedeti zakaj ima vsak dostop do moje zdrav. mape, jaz sama pa ne. Zastopnik pac. pravic mi pogovorno nakazoval na mojo umsko omejenost in, da ima pravico tudi on zavrniti takšne primere. Ti pa so v okviru CSD-ja, saj rekel, da se on že ne bo vtikal v delo sociale. Spoštovani prijateljsko skorumpirani (vzdržala se bom pravega naziva za vas)!!!! CSD NI Z MANO MARTINO ŠKAFAR NIKOLI IMEL POSTOPKA! STE GA PA IMELI, VENDAR BREZ MOJE PRISOTNOSTI, VSI PRIJATELJI IN ZNANCI SOBOŠKIH INSTANC. KAJ Z MANO STORITI JE ŠE VEDNO AKTUALNO. TO BO VERJETNO NAREDIL VAŠ NASLEDNIK, ZATO VI NEODLOČNA SPOŠTOVANA DIREKTOR ŠE OSTANITE, LE TAKO OSTANEM TUDI JAZ. ZA SILO ŽIVA. VSI KATERI MISLIJO, DA SEM SOCIALNI PROBLEM, NAJ VEDO, DA SO ONI VELIK PROBLEM. OD CSD-JA, TOREJ DRŽAVE, NISEM NIKOLI VLEKLA NE SOC. PODPORE, NITI VARSTVENEGA DOD. IN NIKOLI NI BILO TAM NOBENE SPIS. DOKUMENTACIJE. VSE IMATE DRUGJE, SAMO NE TAM KJER SO DOKAZI, SAJ BI MORALI TO DOKAZATI Z ZAK. ČLENI. NAVSEZADNJE PA IMAM JAZ DOKAZ KAKŠNA ZDRAVILA JE PREDPISALA SPECIALISTKA. V 5 URAH BI BILA MRTVA, ČE BI JIH SEVEDA VZELA. VSE OBENEM, KOT JE BIL UKAZ.

In reply to by AA43 (nepreverjen)

Starejše novice