Srečko Merklin je grafični oblikovalec z več desetletnimi izkušnjami na področju grafičnega oblikovanja.

Ob 100-obletnici Prekmurja, ki jo bomo obeležili letos, pa je izrazil svoje nestrinjanje z izbiro grafične podobe dogodka. Tudi sam je bil namreč k iskanju nove vizualne podobe. Njegovo pismo objavljamo v celoti.

"Spoštovani iniciativni odbor, 

Ni moj namen ocenjevati kogar koli v tej zgodbi, me je pa marsikaj, v zvezi z vsem, okoli spodaj omenjenega tako razočaralo, zmotilo in razjezilo, da je to le logična posledica. 

V prihajajočem letu se nam namreč bliža visoka obletnica za Prekmurje. In ker sem bil s povabilom v iskanje vizualne podobe zanjo tudi sam vključen, se preprosto, ne glede na vse poznejše, v naprej pričakovane odzive, moram oglasiti. 

Vest mi enostavno ne dopušča, da določenih odločitev, v zvezi s samim jubilejem in okrog njega, ne pokomentiram in mi narekuje, da jih ne vzamem kot gotovo dejstvo. Vem sicer, da na vašo odločitev več ne bom vplival, bom pa zadovoljen v sebi, da javno povem to, kar se povedati mora. Četudi je govora »le« o grafični podobi dogodka. 

Upam si trditi, da si stoletnica dogodka zasluži veliko večjo pozornost in trud vseh nas, ki smo bili vabljeni vanjo. Grafični znak z vizualno identiteto je tisti, ki prvi posreduje konkretno informacijo, vezano na neko vsebino, ki jo predstavlja. Zato je (v našem primeru) še kako pomembno, da poleg svoje namembnosti dodaja še tisto potrebno mero resnosti, naboja in politične zrelosti več, ne pa da, nasprotno, deluje podhranjeno. S takimi in podobnimi povabili naj bi se namreč spodbujalo h kakovostnim in izvirnim stvaritvam na področju umetnosti, v tem primeru grafične, ki vključujejo razne umetniške prakse, pri čemer se kreativno in v polemičnem družbenem kontekstu navezujejo na njihovo uporabo v javnem prostoru. 

In se izognilo prav temu, kar ni poslanstvo in do česar je, po mojem mnenju, prišlo v dotičnem primeru. Podpori podpovprečnosti in »oskrbovanju” apetita po požiranju že “pre(d)pakiranih” idej in stereotipov. Čredni nagon res daje občutek varnosti, hkrati pa že v kali zatre individualnost. In prav ta enakomiselnost je osnovni pogoj za nastanek, razvoj in obstoj nihal, ki ne dovolijo razvijati drugačnosti. 

Glede na pomembnost dogodka, bi bilo za upati in verjeti, da bo poslanstvo pri vseh nas »povabljencih«, med katerimi so mimogrede bila tudi nekatera največja imena slovenskega grafičnega oblikovanja, prisotna zadostna mera zanosa, ponosa, patriotizma in še kaj. Pri nas, »domačinih«, še toliko bolj. Kar naj bi se kazalo v še močneje izraženih čustvih in večji zavzetosti do reševanja dane naloge. A tudi tokrat je upanje v strokovnost, suverenost in kredibilnost, še enkrat več, ostalo samo iluzija, še kako značilna za manjše sredine oziroma lokalne skupnosti, kjer so takšni manevri, brez posledic, lažje izvedljivi. 

Bistvo problema je namreč, da bi konkretna idejna rešitev morala biti unikatna, ustvarjena izključno za namen tega razpisa! 

Kar pa izbrana nikakor ni! Nasprotno! Podobnih vizualnih poskusov in idej, ki so bili očitna inspiracija izbranemu, je na spletu in v dnevnih objavah nešteto. Le nekaj odstotkov zavesti je kreativne, ustvarjalne, žive. Vse ostalo je priučeno. Ob pogledu na izbrano se jasno ustvarja občutek že nešteto krat videnega, kopiranega. Če že ne drugje, v skoraj vsakem oglasu za telefonske storitve. Če si računalniško pismen - kar je danes, vsaj v našem poklicu, že nujnost - se stvari z lahkoto preveri. In pričakovati bi bilo, da ste odgovorni, samooklicane avtoritete s škarjami in platnom v rokah, to tudi storili. Zato je toliko bolj nedopustno, da sta vas »prepričala« neoriginalnost in plagiatorstvo! 

Po mojem se je zgodil še en nagrajen Kobal. S srcem obrnjenim vstran? Prav vseeno je, če je potem takšen končni rezultat plod neinformiranosti “malih bogov”, resnične neukosti, udejanjanja moči ali česa tretjega. Takšni pojavi so, na žalost, že dolgo(ročno) simptomatični in enako nevarno zažrti v vse plasti družbe. 

Ne bom se spuščal v polemike, a se mi (ne)hote kljub temu postavlja ključno vprašanje kredibilnosti takšnega odnosa do (ne)ustvarjalnosti, ki je bilo, kot je razvidno, tudi tokrat samo v rokah vas, iniciativnega odbora, ne pa tudi stroke. Vsaj kolikor je meni znano, prave, strokovne komisije, ki je v takih postopkih običajna, oziroma nujna, sploh ni bilo imenovane. Tako je bilo odločanje spet prepuščeno posameznikom z neomejeno močjo in samozadostnostjo, verjetno po merilu všečnosti, znanja oziroma neznanja, ali ... Če je tak izdelek potem s strani samooklicane kompetence še izbran in potrjen kot edini odgovarjajoči, je takšno početje za marsikoga dober namig, oziroma precedens, kako se takim rečem lahko streže, hkrati pa žalitev in nož v hrbet vsemu tistemu drugemu, kar je zapriseženo iskanju izvirnih idej in inovativnosti. 

Že pri povabilu samem so me zmotile nekatere netransparentnosti. Po prvotnem podaljšanju roka za oddajo predlogov in po negativni odločitvi »komisije« (ki je ni bilo!) je sledilo drugo povabilo, ki mu je spet sledilo podaljšanje!? Ali ni morda šlo le za pridobivanje časa in nujno zagotavljanje zadostnega števila predlogov (t.i. »kontra ponudbe«), da se zadovolji zakonski regulativi? 

Razpis je bil izpeljan sicer zelo (če ne celo preveč) premišljeno, zakonsko opravičljivo, a spet z nekoliko samosvojo metodologijo ocenjevanja. Postopki in kriteriji za izbiro v podobnih primerih niso noben tabu ali iskanje tople vode. Torej, stroka (ki v tem primeru ni bila navzoča!) mora biti tista, ki po najboljših močeh stoji za svojimi zaključki in v težnji in prepričanju, da se odloča prav, svoje odločitve tudi ustrezno argumentira in zagovarja, ne pa da lovi ravnotežje. 

Bilo bi logično, da so vsi predlogi obelodanjeni in da smo o rezultatih ter argumentih vsaj mi, »ozko vpleteni« (oziroma, zakaj ne celo širša javnost?), bolj informirani, ter da nam je, post festum, omogočen vpogled v vse prispele konkurenčne rešitve. Še vedno tudi ne razumem, zakaj od odločitve do predstavitve za javnost morata preteči kar dva meseca? Da se negativno mnenje nekoliko poleže? 

Lahko samo ugibam. Če bi bilo vse tako, kot bi moralo biti, v kar naivno verjamem že od samega rojstva, naj ne bi govorili o zaroti, kakršnem koli preferiranju ali nepotizmu, ali pač?!

Ob vsem ostalem, mi tovrstnih izkušenj, tudi kot avtorju grafične podobe in soavtorju prve državne proslave Priključitve Prekmurja k Sloveniji izpred 20 let, ne manjka. Oziroma jih imam s tokratno več kot dovolj. Celo toliko, da se za podobna povabila v bodoče zahvaljujem! Ob vedenju, da stvari (še vedno) stojijo tako, kot pač stojijo, bi vloženi čas in trud v pripravo mojih dveh, po lastni oceni, avtorskih in kreativnih predlogov, raje izkoristil za kaj, veliko bolj koristnega. Ampak, kot pravi naš prekmurski narod: “Sakša šoula neka košta!” Vsakič se naučiš nekaj novega! In res sem se! Da naj kljub vsemu ostanem to, kar sem! 

S čisto vestjo in dušo, ter resnično s Prekmurjem v srcu! 

Srečko Merklin".

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
butalec (nepreverjen)

Srečko, preohlapno si "povezani", premalo si na kukel na podporna zborovanja in proslave odo ......-. in si izvijso!
Brez veze je vse brezveze!

133721221 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

zato pa pijše takše bedastoče, ker nede mafno

Sobočanec7 (nepreverjen)

Srečko, pa daj objavi svoj predlog, da bomo lahko primerjali!

Lot (nepreverjen)

Lepo je napisal, da bi morali obelodaniti vse predloge.

komisija (nepreverjen)

Što pa je bil v komisiji?? Ajd novinari ka vidimo

čarnobejli (nepreverjen)

če je to svetek vseh nas prekmurcov zakoj se te ne objave vse predloge in bi lidje preko ankete zglasovale ka ščemo. Prekmurje je naše od prekmurcov in nej od....

Pindžaš... (nepreverjen)

Dlako menjenih KOMUNISTOV, kateri so nedolžne lidij v rudnike metali.

Nekdo, ki je ljudi likvidiral in brez spominskega obeležja z bagri zakopavali..in ti bodo diktatuirali obletnico in slavnostni govorniki..

Pa kdo jim he to dopustil.

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

Za napredek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nej je biu izbran pa palamurdiva, ka je njemi mogouče najlepše je nekomu najgrše, tak ka naj se sprijazni ka je nej biu izbran.

Dugi (nepreverjen)

Pa saj v dopisu ne govori o denarju, ampak o neoriginalnosti in plagiatorstvu. Zakaj je treba it "ad hominem" z nekimi honorarji, mafniti ali nej mafniti itd.?

Lot (nepreverjen)

Dajte novinarji pobrigajte se, da se javno objavijo vse grafične podobe.

https://www.shutterstock.com/image-vector/heart-infinity-loop-butterfly…

čarni vrag (nepreverjen)

Pa so vkradnoli sendvič.

In reply to by Lot (nepreverjen)

Naprid bili (nepreverjen)

Tak je Srečko. Ni ti uspelo, ker nisi... povezan. Pa še eno "falingo" imaš, pravi rojeni Sobočanec si. Prosperirajo pa pritepenci.

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Tu imate podatke (VIR: sobotainfo 21. december 2018) "Iniciativni odbor za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je na zadnji seji pred pričetkom jubilejnega leta potrdil logotip. Na povabilo Mestne občine Murska Sobota za oblikovanje logotipa je prispelo šest predlogov. Predloge je obravnavala posebna komisija, ki je soglasno ugotovila, da izmed prispelih predlogov svojemu namenu ustreza samo eden predlog in sicer predlog, ki ga je poslal Francfranc in je s strani strokovne komisije zbral največje število točk.
" VSE OSTALE INFORMACIJE, KDO SO BILI ČLANI POSEBNE KOMISIJE, ČE JE SPLOH OBSTAJALA IMATA KUČAN IN JEVŠEK. Če bi bilo to vse tako čisto in transparentno bi se to objavilo ne pa da se skriva ZAKAJ ?
Že sam iniciativni odbor ki mu predseduje Kučan je take sestave, da je vsakomur jasno, da so se kar sami predlagali v ta odbor ker večina njih nima absolutno nobenih zaslug za priključitev pred 100 leti kar meče slabo luč na samo praznovanje. NAJ BI PRAZNOVANJE PREPUSTILI ENOSTAVNO PREKMURSKEMU LJUDSTVU, NE PA DA NAS TAKO PONIŽUJEJO, KOT DA NE BI BILI SPOSOBNI SAMI ORGANIZIRATI IN PRAZNOVATI.

100ka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Srečko, neven što si, maš pa gvüšno preveč časa..

goostt (nepreverjen)

100ka; zakaj, ker si upa drugače misliti kot ostali ?!

In reply to by 100ka (nepreverjen)

Grk1963 (nepreverjen)

Imam občutek, da bi pri tem prazniku-obletnici, vsi, ki so ali bodo sodelovali, radi zaslužili(škof, grafični oblikovalci, gostinci, glasbeniki.....). Ali je obletnica res temu namenjene? Če je, potem je ni treba!

DelavecSukic (nepreverjen)

Ropajo nas. Kučana in njegovega oprodo Šiftara nej pustiti čez Muro.

per (nepreverjen)

Ti si carinik na Muri???

In reply to by DelavecSukic (nepreverjen)

brekaš (nepreverjen)

Sicer dan Srečkoji čsta prav, samo ka, če je pa pri nas takšen sistem javnih naročil. Polovica jih je že v naprej zmenjeni. Tak pač pri nas stvari delujejo in tou nej od včeraj. Tu zdaj vsi neka obsojate politične pole ali dan si v koleno vrtati, če je nej v sakši občini tak, neglede od toga iz kere stranke je vodstvo občine. Tudi v "desnih" občinaj stvari tak funkcionejrajo. Tak ka se zdaj ne delajte pametni kak da je tou zdaj neka nouvoga, neka ka so izumili v naši občini za tej razpis in za tou obletnico. Tak je tou sigdar bilou od osamosvojitve, pa tak bou še dale. Neje tou vrejdi ali tak pač je. Po drugi strani pa pa mislin ka Srečko toga pisma nebi nikoli napiso, če bi biu on izbrani na razpisi, keri bi biu napisani za njega.

Dugi (nepreverjen)

brekaš

Ti isto neumnosti kvasiš in se brezveze spotavleš, ka bi napravo Mejrklin če bi... Popolnoma konkretno in v perspektivi piše o NEORIGINALNOSTI in PLAGIATU!

Bi končno o tem tu debatejrali in nej o ...ka bi če bi...
Seveda je način izbora in vse kolobocije (prvi razpis, podaljšanje, pa drugi razpis in spet podaljšanje vsekakor problemstičen način dela - o tem pa se naj zjasnijo "preiskovalci").

eden s prešernove (nepreverjen)

napijsano z volou in v nulo-bravo.

Drgf (nepreverjen)

Klasika. Že pri logotipu se pogejmo med sebof. Do konc leta še samo obglodane čunte od nas ostanejo.

Landini

A se res mora ob vsakem dogodku najti nekdo, ki hoče vplivati na vse? Žalostno. To je tisto. Ko si dober, znaš priznati poraz. Če si povprečnež, pa moraš iskati drugačen pristop.
“Plagiarism is the fear of a blank page.” Mokokoma Mokhonoana (tudi graphic designer)

Viktoro (nepreverjen)

Glejte, da vas na sam dan praznovanja ne pobijejo vaši rdeči po nalogu njihovega vrhovnega komandanta!

lepec (nepreverjen)

Vprašanje kako dolgo se bo slavil ta dogodek??? Država pluje v 3 PM!!!! Narod je lačen in vedno večji je pomen podgan, mrhovinarjev in šakalov!!!! Welcome to SLOVENIA - LAND OF CONFUSION.

komisija (nepreverjen)

Strokovna komisija? Kdo bi to le lahko bil, prej interesi posameznikov

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice