Včeraj smo končno le dočakali vest, da bo Pomurje po dolgih mesecih prizadevanj dobilo protitočno obrambo. Ironično je še isti dan znova udarila toča in ljudem so znova na pomoč priskočili Avstrijci.

Letalsko obrambo pred točo bo severovzhodu države od 22. junija zagotavljal Letalski center Maribor – če se le ne bo zapletlo pri zaključku postopka javne izbire izvajalca.

A toča je od začetka pogovorov o zagotavljanju tovrstne zaščite pri nas klestila že večkrat in povzročila precejšnjo škodo. Zaradi dolgega čakanja je, razumljivo, bilo veliko nezadovoljstva.

Medtem ko smo čakali, da se oblasti dogovorijo, pa so ob hudih neurjih za našo varnost po pričevanjih prebivalcev kdaj poskrbeli tudi naši severni sosedje, ki so s protitočnimi letali preletavali posamezne pomurske kraje.

To se je zgodilo tudi ob včerajšnjem neurju, ko smo v nebu nad regijo lahko opazili dve avstrijski letali.

Letali sta včeraj za kratek čas zavili tudi nad del Pomurja.

Dolgo čakanje

Spomnimo, da so se z namenom vzpostavitve obrambe pred točo že na začetku lanskega decembra sestali predstavniki občin in ministrstva za kmetijstvo, a se nič ni premaknilo.

“7. decembra je bil sestanek občin in ministrstva za kmetijstvo o vzpostaviti obrambe proti toči. Ugotovljeno je bilo da je potreben sklep Vlade RS in skupno javno naročilo. Vlada RS je sklep (sklep ima dve strani) sprejela komaj 26. aprila letos. Javno naročilo pa je bilo objavljeno komaj sredi maja 2018. Tako, da bo še verjetno preteklo dva tedna, da se bo letos začela izvajati obramba proti toči. Se pravi več kot 6 mesecev od sestanka v decembru 2017,” je po neurju v začetku meseca zapisal Tišinski župan Franc Horvat. 

V Pomurju je vseh 27 občin že pred tremi leti soglasno podprlo zamisel o letalski obrambi, za kar nekaj vroče krvi pa je poskrbela nepripravljenost petih občin prispevati dodaten denar.

Tudi pristop z zbiranjem prostovoljnih prispevkov občin je takrat naletel na neodobravanje, saj so župani menili, da bi država morala postaviti kriterije za plačilo glede na število prebivalcev in velikost občin.

Prebivalci 71 slovenskih občin v prihodnje mirnejši

Po poročanju STA pa so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi pooblastil 57 občin in denarja ministrstva zdaj končno uspeli zagotoviti dovolj sredstev.

Z izvajalcem bi pogodbo lahko podpisali z iztekom zakonsko predpisanega roka objave obvestila za prostovoljno transparentnost, ki se izteče 21. junija.

Letala naj bi tako pred točo varovala skupno 71 občin na 3776 kvadratnih kilometrih površin. Pokrivala bodo namreč vseh 27 pomurskih in 41 podravskih občin, ob tem pa še občini Slovenske Konjice in Zreče ter občino Podvelka.

Upajmo torej, da bomo vsaj v prihodnje za domače ljudi lahko poskrbeli sami. 

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Žalostno je, da na tem portalu vsak dan večkrat pišete o vremenu in o toči ! Kaj nimate drugih ? Me zanima kaj boste takrat pisali ko bo kljub tej obrambi letela toča.

Loco (nepreverjen)

Prosim, če se lahko zraven člankov napišejo tudi avtorji. Ker to je čisto zavajanje..

Rab bi znal što piše takšne stvari...

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

To sem sam že večkrat zahteval, a pod to urednico mislim, da ne bo uspelo. Na vseh portalih, ki jih spremljam, so pod članki napisani avtorji člankov, le ta portal je izjema. Ni čudno, če je zaposleni večni študent! Je že veliko člankov bilo čisto zavajanje. Kvaliteta tega portala pada iz dneva v dan. V nekaterih pogledih je že dohitel Slovenske novice in Reporter. Višek je pa njihovo " demokratično " brisanje nekaterih komentarjev in blokiranje komentiranja po njihovi " objektivni " presoji. Pijančka tujca pustijo s komentarji za norišnico, čisto normalen komentar ti pa zbrišejo.

In reply to by Loco (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Resnično zavajanje javnosti vredno kazenske ovadbe, par 100 metrov se preleteli naše ozemlje in že skrbijo za nas.
Res se je potrebno vprašati zakaj in s katerim namenom se ljudje zavajajo.

bb11 (nepreverjen)

v bistve je leto prek sobote, ka san ge tuj vido. In ja jebiga, avstrijci so baukše do nas kak slovenija.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kak si ga ti vido ? Jaz sem v Pušči doma, cel den sem v nejbo gledo pa ga nisan vidu. Mogovče je pa Orbanov bil.

In reply to by bb11 (nepreverjen)

................ (nepreverjen)

Kakšnih par 100m?
Černelavce, Veščico, MS in tako naprej je preletelo vsaj dvakrat....

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Vsak polet je sneman, priloženi so posnetki poleta kateri lepo dokazujejo zavajanje. Če pa ti vidiš letalo iz Murske Sobote pa to še ne pomeni da je to letalo V Murski Soboti ampak je letalo lahko precej bolj odaljeno kot pa si misliš

................ (nepreverjen)

Če jaz letalo vidim nad svojo glavo živim pa v Černelavcih je koliko oddaljeno !?

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kaj, če je Podlunšek bil s svojim. Si ti videl, da je avstrijski ? Ti je registrsko dol vrgo ? Lahko si pa preveč piva spil pa si narobe videl. Tam pri vas majo v eni gostilni močno pivo. Hitro deluje.

In reply to by ................ (nepreverjen)

orhideja92

Odvisno od visine leta

In reply to by ................ (nepreverjen)

orhideja92

Odvisno od visine leta

In reply to by ................ (nepreverjen)

orhideja92

Pajo ne seri

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

Halambek (nepreverjen)

Ja in što pravi ka je to letalo bilo Avstrijsko.Kelko krat lejčejo letala po prekmurji pa so nej Avstrijska.Vij eni ste zdaj z našega rekreativnoga letalca napravili takoj Avstrijskoga raztiralca toče.Bravo eni pa mate domišlijo.

Hrošč (nepreverjen)

In kakšno vezo ima , kakšne barve je "maček" važno je , da zna ujeti miši.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice