Skromna, umirjena in vedno dobro razpoložena Pomurka svojo pozitivno energijo prenaša tudi na druge ljudi.

Včeraj je Mladinski svet Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2016, na kateri so razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2016. 

Priznanje pa je letos romalo tudi v roke Pomurke Dunje Gorenc.

Prostovoljce gostil predsednik države

Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju gostil predsednik RS Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 237 prijav. 

Podelili so naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo in dve priznanji za posebne dosežke v prostovoljstvu. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije, krovno združenje mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju, izvedel že petnajstič zapovrstjo.

Prostovoljka polna pozitivne energije

Dunja Gorenc iz Ljutomera je v starostni skupini nad 30 let naziv Naj prostovoljka prejela na predlog Mladinskega centra Prlekije – združenja NVO.

Facebook (VGC Pomurja - enota Ljutomer; Mladinski svet Ljutomer)

Dunja svoje prostovoljno delo izvaja na različnih področjih: od dela v mladinskem centru do kulture. Dunja je skromna, umirjena, vedno dobro razpoložena in polna pozitivne energije, ki jo uspešno prenaša tudi na okolico in med ljudi.

Prostovoljstvo goji že iz mladosti, z izjemo let, ko jo je na posteljo priklenila huda bolezen, kar pa ji je po uspešnem zdravljenju vlilo dodatno energijo in voljo za delo na različnih področjih. Poprijeti zna za vsa opravila: od organizacije, predavanja, nastopanja, do čiščenja. 

Hrbtenica slovenske solidarnosti

Priznanja so sicer podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ministrica za izobraževanje znanost in šport Maja Makovec Brenčič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

''Prostovoljstvo in solidarnost sta v dednem zapisu naše družbe in nas samih. O pomembnosti prostovoljstva za našo družbo govori tudi dejstvo, da prostovoljske organizacije in prostovoljci prepogosto vskočijo, kjer država zataji.  To sicer priča o visoki kvaliteti naših prostovoljcev in organizacij, ni pa to namen prostovoljstva. Prostovoljstvo lahko aktivnosti, ki jih zagotavlja država, dopolnjuje, nadgrajuje in popestri, ne pa nadomesti.

Za mlade je prostovoljsko delo še posebej pomembno, saj si z njim nabirajo izkušnje za nadaljnje življenje in delo. S pomočjo prostovoljnega dela lahko postanejo bolj samostojni, odgovorni in aktivni državljani ter, nenazadnje, pridobivajo nove izkušnje, znanja, prijatelje.

Kdor želi spremeniti svet na boljše, mora začeti pri sebe. In kaj je bolj plemenitega in boljšega kot spreminjati svet skozi prostovoljstvo?

V čast mi je, da sem deležen tega vzdušja in da vam smem čestitati za vaš prispevek h kvaliteti življenja pri nas, pa tudi k razvoju in promociji prostovoljstva samega," je na zaključni prireditvi Prostovoljec leta 2016 dejal Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, krovne nacionalne mladinske organizacije.

Ob tem pa je dodal, da so prostovoljke in prostovoljci hrbtenica slovenske solidarnosti.

Naslovna fotografija: Matej Pušnik

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice