Hiša družine Breglec, ki ji je grozil rubež, ob pomoči regije končno v lasti matere in hčere.

Pred meseci je Pomurje pretresla zgodba družine Breglec iz borne hiše v Gornjem Lakošu. Tam v neznosnih razmerah živita enaindvajsetletna Betina in njena mati Terez, ki se na stranišču otepata podgan. 

Z začetkom leta je nad njima visel še rubež in prav lahko bi ostali brez vsega. Toda tudi ob pomoči bralcev, ki jih je njuna stiska ganila, se stvari zdaj končno obračajo na bolje.

Živita v razpadajoči hiši

Spomnimo, da sta Betina in Terez pred šestimi leti zaradi infarkta izgubili očeta in moža. Po očetovi smrti sta ostali sami v hiši, katere delna lastnika sta bila ob preminulem še stric in teta, ki pa je svoj delež prodala sosedi. 

Ker imata obe zdravstvene težave, kljub močni želji ne dobita zaposlitve in primorani sta živeti v obupnih razmerah.

V hiši je nevarno spati, saj morata, ko piha veter, podpreti okno v kuhinji, da se ne bi podrlo, enako je pri vratih, stropu in stenah, ki razpadajo. V hiši ni ne vode ne kopalnice, niti stranišča nimata. To se nahaja zunaj, kjer pa ju napadajo podgane. 

»Najhuje je zvečer in ponoči, ko si morava obuti visoke gumijaste škornje, da naju ne pogrizejo,« je pred meseci povedala Betina.

Zapretil še rubež

Njun položaj pa se je nato še poslabšal z odločbo sodišča, ki jima je naložilo plačilo stricu in sosedi v višini štiri tisoč sedemsto evrov, če želita ostati v hiši. 

Kot prejemnici skromne socialne pomoči tolikšnega zneska seveda nista premogli in kaj kmalu bi se lahko znašli na cesti. Toda na srečo v Pomurju ne manjka ljudi, pripravljenih pomagati.

Pomurje priskočilo na pomoč

Po objavi zgodbe družine Breglec v medijih se je odzvala vrsta organizacij in ustanov ter sočutni bralci, ki so mami in hčeri pomagali do nekoliko svetlejše prihodnosti. 

Občina Lendava, tamkajšnji Rdeči križ, Lions klub in CSD so se lotili zbiranja potrebnih sredstev, pomagali pa ste tudi bralci našega medija in Slovenskih novic. Prizadevanja so naposled obrodila sadove in hiša je zdaj že v celoti vknjižena na Betino in Terez.

Z urejenim lastništvom hiše je rešen največji problem in tako je tudi lažje razmišljati o nadaljnjih korakih, meni Betina. 

Njunih skrbi s pridobljenimi sredstvi še ni konec, saj bo treba postoriti še marsikaj, a dobrodelnost ljudi jima je znova vlila upanje, mati in hči pa zdaj z večjim optimizmom zreta v prihodnost.

Za dostojno življenje

Sredstva bosta namenili predvsem za ureditev hiše, da bi si tako zagotovili dostojno življenje.

»Če zanemarimo fasado, ki bi tudi bila več kot nujna, morava urediti še veliko zadev. Predvsem morava dobiti nov dimnik, kajti ta je v zelo slabem stanju: lahko se kar podre na naju. Enkrat je že začelo goreti, a sva na srečo zadevo rešili. Seveda morava zamenjati tudi streho, podstrešje in strop, saj naju lahko zasuje. Tudi okna in vrata bi bilo treba zamenjati, kajti že ob nekoliko močnejšem vetru morava podpirati okno v kuhinji, da ne bi padlo v hišo. Radi bi uredili tudi pod po vsej hiši. Podjetje Eko park iz Lendave naj bi uredilo vodo, obljubili so tudi ureditev kanalizacije, upava, da nama bo Varis podaril kopalnico, tako da vse kaže na bolje,” razlagata mati in hči.

Na Centrih za socialno delo Lendava in Murska Sobota so medtem odločeni pomagati, zato bodo še naprej spremljali dogajanje in naredili vse v svoji moči. Pri območnem združenju RKS v Lendavi pa naj bi ob pomoči sponzorjev in donatorjev skušali urediti še kopalnico, vodovod in vse drugo, potrebno za normalne življenjske pogoje.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

lauraas (nepreverjen)

Lepo, migrantom pa takoj ko pride nadstandardno stanovanje, najemnine ne more plačevat (saj ne ve in noče nič delat) in se nabere dolg in mu rubež ne bo zarubil tega nadstandardnega stanovanja in bo lepo naprej na naše stroške nadstandardno živel!!! Bravo Slovenija, glej kako si dobra (do črnih)!

kanžor

lauraas........ oj ne pijši tak prek tistih "revežov" ka do te takoj gnjavili za sovražni govor in nestrpnost in za to ka jih nemaš rad .Znaš ka pri nas so vse bolj cenjeni lopovi in migrantje,ki so ostali brezi tistega ka niso imeli

In reply to by lauraas (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Vidva zgoraj, fuj! Zaudarjata!!!

In reply to by lauraas (nepreverjen)

kanžor

Kelko imaš doma beguncev ka se tü sliniš ?

In reply to by Pax (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Zakaj pa takim revežem ne dajo avtomatsko nadstandadnega stanovanja, namesto da jih ven mečejo iz svojega ubogega domeka?

Starejše novice