Pomurje je ena izmed dveh slovenskih regij, ki je še vedno brez materinskega doma. Škofijska Karitas Murska Sobota si prizadeva, da bo država podprla ustanovitev doma v naši regiji.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je namreč pred kratkim objavilo razpis za ustanovitev zadnjega materinskega doma, ki ga država še namerava sofinancirati, murskosoboški Karitas pa se z idejo o njegovi ustanovitvi ukvarja že dalj časa.

Pomurske občine bodo prispevale 44 tisoč evrov

Generalni tajnik škofijske Karitas Murska Sobota Jožef Kociper in njen predsednik, župnik Jože Hozjan sta na petkovi seji sveta pomurske razvojne regije dobila večinsko moralno podporo pomurskih županov in direktorjev Centrov za socialno delo pri prizadevanjih Karitasa za ustanovitev materinskega doma v Pomurju.

Ustanovitev materinskega doma bo v okviru 70 odstotkov finančno podprla država, ostalih 30 odstotkov pa bodo prispevale pomurske občine. »Na prebivalca to znaša 0,37 centov oz. bodo občine prispevale skupaj slabih 44 tisoč evrov,« je finančno sliko predstavil Jožef Kociper.

Del finančnih sredstev bo prispevala tudi Škofijska Karitas Murska Sobota, in sicer v okviru prenove in gradbenih del.

V domu prostora za 20 oseb

Glede prostorske umestitve materinskega doma sta trenutno v igri dve lokaciji, in sicer Sv. Jurij ob Ščavnici in Turnišče. »Trenutno še iščemo možne lokacije, torej so vse odločitve še odprte,« pojasnjuje Kociper.

Materinski dom, če ga bodo uspeli ustanoviti, bo imel prostora za dvajset oseb, v njem pa bodo štirje zaposleni, katerih plače bo sofinanciralo ministrstvo.

Matere in vse ženske iz naše regije lahko trenutno najbližje zavetje najdejo v materinskem domu v Mariboru.

Potrebe so velike

»Socialna stiska v regiji  in problematika, ki je vezana na potrebe po materinskem domu, je vse bolj pereči problem,« pojasnjujejo na CSD Murska Sobota in dodajajo, da materinski dom v Pomurju nujno potrebujemo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice