Pred jutrišnjim dnevom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poteka v Puconcih osrednja slovesnost. Govornik je bil predsednik Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota in podpredsednik Zveze društev generala Maistra Marjan Farič.

Na dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se spominjamo dogodkov, ko so prekmurski Slovenci plebiscitarno podprli združitev z matičnim narodom, saj so velesile po koncu prve svetovne vojne na pariški mirovni konferenci soglašale s tem, da ta del ozemlja pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Smo obsojeni na drugorazrednost?

V svojem nagovoru je slavnostni govornik Marjan Farič vprašal, če je Prekmurje res obsojeno na drugorazrednost? Za večino Slovencev se namreč Slovenija konča nekje za Mariborom.

Na prireditvi tudi Pahor in Židan

Na proslavi je vsem Prekmurcem čestital predsednik države Borut Pahor in nekaj besed namenil arbitraži:

"Slovenija in Hrvaška nista le dve sosednji državi, ampak sosednji državi v Evropski uniji. Meja je določena, zdaj je samo vprašanje kakšen dogovor bo sklenjen ob uveljavitvi arbitražnega sporazuma.".

Prireditve pa se je udeležil tudi minister Dejan Židan. V kulturnem programu so pretežno nastopili izvajalci iz občin Puconci, Cankova in Tišina, prepoznavni Prekmurci pa bodo v nagovorih spregovorili o sebi, Prekmurju in svoji državi. Sicer pa naj je proslava izzvenela kot sporočilo državi, naj ne pozablja na svet tam daleč čez Muro.

17. avgust pomemben za Prekmurje

Jugoslovanska vojska je tako oblast v Prekmurju prevzela 12. avgusta leta 1919 in jo 17. avgusta prepustila civilni oblasti. Prav ta dan je prevladal pri odločitvi, kateri datum naj postane praznik, saj so se takrat Prekmurci zbrali na množičnem zborovanju v Beltincih. Od leta 2006 ta dan zaznamujemo kot državni praznik.

Po sklepu vlade so državne proslave ob tem prazniku organizirane vsako peto leto, vmesne pa pripravijo prekmurske občine same. Letošnjo so sicer pripravile občine Puconci, Cankova in Tišina skupaj s Prekmurskim društvom generala Maistra.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zavedni (nepreverjen)

Prečkanje,, poslanci ni vas sram,, Slovenec.
Simšič ugotavlja, da si poslanci brez davka izplačuje jo dodatke,, ti

In reply to by Miro V. (nepreverjen)

kanžor

Žalostno da so komaj zdaj ugotovili ,da smo drugorazredni narod .Sedaj ko se bližajo volitve jim Prekmurci spet silite v riti posrane in jih volite ter jim pomagajte do bajnih plač .Sramota ker se ne znamo postaviti za sebe

krmača (nepreverjen)

Ali veste zakaj ste se odcepili od krone ?
Naredite svojo republiko , neki srbski pevec poje "SA DRUGE STRANE ŠENGENSKOG KAVEZA" JA ŽAL TAKO JE , A ŠE VEDNO SI V ZAPORU !

In reply to by kanžor

- (nepreverjen)

Farič pa Maister ? :) ha, ha, ha... Novi županski kandidat SD po Jevške?

Zavedni (nepreverjen)

Sramota Jevška, pri peddesetih šel v penzijo delavci pri šestdesetih za njega delajo,, kako upa pred narod.

In reply to by - (nepreverjen)

- (nepreverjen)

Kelko znan je Farič povsem ista zgodba. Policaj v zelo zgodnji penziji... Od kejc li SD takšne kadre gemle? Ka en takšen anonimus guči na državni proslavi! Ga je trbej promovejrate, več kak očitno. Jevšek za poslanca, Farič za župana. Narode pa še dale odavati meglo o "iskanju duše mesta vračanju nasmeška na lica občanov" :)

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

Članek je napisan enkrat v pretekliku, potem spet v prihodnjiku ipd.... a nimate lektorjev?

krmača (nepreverjen)

Ne nimajo , zakaj ? Saj pisci sploh ne vejo kaj pišejo !

In reply to by Mojamoja (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

General Maister je za Prekmurje nej napravo nika pametnoga, zatou ne ven, zakoj more biti v prvon plani??? Aja promocija posameznikov? Volitve do pokazale, kak smo Sobočanci zadovoljni.

----------- (nepreverjen)

Majmuni, sami majmuni..... pa s ten mislin na zgornje komentatore, ka nede sučajno kakšnoga nesporazuma.

zaveden prekmurec (nepreverjen)

ne morem, da ne bi dodal komentarja, pa čeprav vem da bo dobil tako + kot -.
torej kje naj sploh začnem - pri proslavi - grajam državni protokol ali pa lokalne organizatorje, da so naredili neko "spačenko" ali "malo mešano na žaru". verjamem, da so mislili dobro, ampak taka proslava se lahko naredi po mojem z istimi sredstvi veliko boljše. po fotografijah sodeč, obiskovalcev ni bilo kaj dosti... no vsaj stoli so bili zapolnjeni, saj so nekateri morali priti po službenih obveznostih na dogodek. pa boste sedaj rekli, saj je čas dopustov, itd... poglejte si posnetek proslave za isti dogodek ki je bil v Beltincih. Ni primerjave....
govor - "Prekmurci drugorazredni narod" - da res smo, ampak smo kaj storili za to, da to ne bi bili? dajmo se vprašati sami sebe,kaj sem pa jaz naredil za Prekmurje. Sedim samo doma in čakam kaj se bo zgodilo? komentiram iz domačega fotelja? vsaka zadeva, ki se zgodi, ali se bo zgodila se najprej iz določenih krogov pokritizira, popljuva. Naj spomnim rondo pri Zvezdi, Sočna Vilica, PanExpo, Vinarium, Vulkanija, Lušt, Radenska, novi center na mestu družbene prehrane,... itd.
Ja, boste sedaj rekli, vse je politično, vse je povezano, vse je z podkupninami - se strinjam do neke mere. Ali pa ste se za te projekte recimo vprašali, kaj so dobrega naredili za prekrasno pokrajino ob Muri? Koliko delovnih mest je bilo potrebno, da so se objekti sploh zgradili, koliko truda je bilo sploh potrebno vložiti v posamezne projekte, da so sploh zaživeli do teme mere kjer so? Da so tudi sedaj zagotovljena delovna mesta... menim, da je potrebno vsako zgodbo/projekt gledati in pogledati iz večih strani. Morda je potrebno zgodbo včasih prebrati od konca proti začetku? Je kdo to že naredil... Priporočam - pridete do povsem drugih pogledov.
Prekmurci - vem, da nam ni lahko, ampak če se ne bomo sami skup vzeli in včasih prestopili meje lastnih vrtov, potem nam žal ni pomoči. Potem bomo za vedno ostali "drugorazredni narod"... pa sami veste, da to nismo, in da si tega ne zaslužimo, kajti preveč žuljev, odrekanj, ne nazadnje žrtev je bilo v preteklosti, da smo tu kjer smo.
Kot zaveden Prekmurec, si želim, da postanemo enakovredni državljani Slovenije, da bomo lahko enkrat v prihodnosti s ponosom in častjo povedali JAZ SEM PREKMUREC, in nas ne bodo ob tem gledali po strani.
Čas je za spremembe pri nas samih, v naših glavah, v naši družbi.
Pa vse dobro še enkrat in lepo dragi Prekmurci ob našem prazniku.

Nisem robot (nepreverjen)

Prekmurci smo odrinjeni na rob, ker se obnašamo kot razvajena deca. Nezrelo in patološko. Večina komentarjev na ten portali to potrjuje. Nega teme, ka nebi vse frustracije planile na dan in ne bi popljuvali vsega. Nejsmo sposobni kančka pozitivnoga pristopa pa razumevanja. Zato pa smo takši “reveži”, ker sproti razrušimo vse kar nastaja.

Vesel praznik!

Pax (nepreverjen)

Odlično napisano!

In reply to by Nisem robot (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

Zaveden prekmurec....saj si kar dobro napisal. Ja Prekmurci bi morali misliti s svojo glavo, se v tem našem prostoru povezovati, ne pa iz centra države uvažati ideje, ki v tem prostoru nimajo nobenega smisla in še samo zmanjšujejo našo uspešnost. Ne bom danes o tem, ob naslednji priložnosti pa sigurno. Torej PREKMURCI bodimo gospodarji na svoji zemlji. Saj zmoremo in znamo.

Stapi (nepreverjen)

Zaveden prekmurec....res odlično zapisano. Vse si trufo!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice