Spomladanska suša in pozeba za Pomurje.

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je objavila podatke podnebnih značilnosti letošnjega marca. Prejšnji mesec je bil do Pomurja vremensko tako neprizanesljiv kakor uvod v april. 

V začetku tega tedna sta nas presenetila sneg in nizke temperature. Sadno drevje, ki se je zaradi toplega vremena v marcu že dodobra razcvetelo, je ponekod povsem pozeblo. Marčevske temperature so se po podatkih ARSO gibale v povprečju, to pa je omogočilo spomladanski izgled flore v Pomurju.

 

Eden najbolj suhih marcev zadnjih 60 let

Poleg nenadnega zasuka v temperaturi zraka je žitnica Slovenije marca dobila izjemno malo dežja. Najbolj na udaru je bilo Goričko, kjer je padlo le za 15 odstotkov običajne marčevske količine padavin. Tudi drugod po državi je bilo podobno, letošnji marec je bil eden najbolj suhih od leta 1961.

S soncem obsijani

Smo pa vsaj imeli veliko sončnih dni. Letošnji marec je bil eden izmed najbolj sončnih v zadnjih desetletjih. Med letoma 1981 in 2010 je bila večina države izjemno osončena, najbolj sta izstopala severozahodni in skrajni severni del države.

To tisočletje smo imeli več toplih kakor hladnih marcev. Natančneje jih je bilo 15 s pozitivnim in šest z negativnim temperaturnim odklonom od povprečja. Dežja je bilo manj, saj je večina marcev od leta 2000 (13) imela negativne padavinske odklone. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mrnjafko (nepreverjen)

Marec, pa z malo dežja. A, bejži no?! Čüdo svetsko. Verjetno se njemi po staro pravi sušec, ker je bil skozi zgodovino moker. Ali kak?!

rotschild (nepreverjen)

Vedno je bole mrzlo!!!

Starejše novice