Posledice epidemije koronavirusa čutijo tudi živali, tako tiste, ki so doma, kot tiste, ki na svoj dom čakajo v zavetiščih.

Zavetišče Mala Hiša deluje že od leta 2007 in je prvo in edino zavetišče za zapuščene ter izgubljene živali v Pomurju. Na trenutno epidemijo koronavirusa pa niso imuna niti zavetišča, saj so tudi slednja zaprla svoja vrata, kar pomeni, da bodo tudi živali v Lukačevcih morale še nekaj časa počakati, da dobijo nov dom.

Posvojitve in sprehodi niso možni

Na nove lastnike čaka v zavetišču Mala Hiša trenutno enajst psov in osem mačk. Zavetišče kljub koronavirusu normalno deluje in za živali je še naprej dobro poskrbljeno, zmeraj sta v zavetišču prisotna dva zaposlena, ki skrbita, da živali dobivajo hrano in si psi razgibajo svoje tačke na sprehodu. Skratka vse, kar je potrebno, da je njihovo začasno bivanje v zavetišču, kar se da prijetno. Sprejemajo tudi nove živali, le obiski zunanjih obiskovalcev, ki bi posvojili žival, niso možni. 

"V tem obdobju ni možno tudi sprehajanje, torej ljudje ne morejo priti in se odpraviti s psom na sprehod. Držimo se tega, da čim bolj omejimo stike," pojasnjuje direktor Zavetišča Mala Hiša Marjan Ivan Kerčmar.

 Prostorske stiske v zavetišču nimajo in tako prezasedeni v tem trenutku niso, ampak to se lahko hitro spremeni, kot pravi direktor, je težko napovedati, kakšno bo stanje v naslednjih dneh. 
 

Klicev za pomoč društva je manj

To obdobje je ravno pravšnje, da se lahko s svojimi ljubljenčki še dodatno zbližate, poskrbeti pa je potrebno tudi za njihovo varnost, pravijo v Društvu za zaščito živali Pomurja. Kot morebitno težavo vidijo predvsem nevarnost, da pride do obolenja za novim koronavirusom pri večjem številu lastnikov živali, ki zato ne bi bili več zmožni za njih skrbeti.

"Lahko pride do tega in bodo ljudje rabili pomoč pri oskrbi njihovih živali, ko bodo zboleli. Tu morajo prvi priskočiti na pomoč sorodniki, ampak smo seveda tudi mi pripravljeni pomagati, kolikor bomo lahko," razlaga Trezika Cvetko iz Društva za zaščito živali Pomurja. 

Število klicev, ki jih v društvu prejmejo, se je v zadnjem času precej zmanjšalo, pravi Cvetkova, ki upa, da to ne pomeni, da problemi z živalmi so, ampak se jim zdaj ljudje ne posvečajo, temveč, da problemi dejansko ne obstajajo. Poziva tudi k vsakodnevnim sprehodom s psi, ampak upoštevajoč varno razdaljo.

Živali ob praznih hotelih postajajo lačne

Predsednica pomurskega društva za zaščito živali je spomnila na še eno težavo prostoživečih živali in pri tem izpostavila predvsem tiste, ki so se zadrževale v bližini hotelskih kompleksov, ki zdaj samevajo. Tam so jih namreč zaposleni in tudi gostje velikokrat nahranili, zdaj pa to več ni mogoče. "Pozvala bi tiste, ki so tam v bližini doma, da malo pogledajo, če se potepajo kakšne mačke in jim nastavijo brikete," naproša Cvetkova.

Ivan Kerčmar še dodaja, da je v tem obdobju potrebno še posebej čuvati svoje živali, da ne zaidejo, ali pobegnejo od svojih domov.

"Nerodno je namreč iskati živali v teh časih, zato previdnost ni odveč," poudarja direktor Zavetišča Mala Hiša, saj bo na tak način tistih, ki bi potrebovali zavetišče, občutno manj. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gasparini (nepreverjen)

Če so zavetiščem potrebne kakršnekoli donacije, naj prosim to objavijo.

Se mi zdi, da v izrednih časih vedno prve nastradajo živali, saj edine ne morejo opozoriti na svojo stisko.

olga (nepreverjen)

V lubljani pa je pred leti razsajal pasji virus
imenovan tudi dildo virus

Starejše novice