Foto: Lendavadanes.si
Lendavska občina je ob svetovnem dnevu okolja v sporočilu za javnost občane in občanke obvestila, da ne bo dovolila nedovoljenih praks pri delovanju bioplinarne v Lendavi.

Spomnimo, pred nekaj tedni je v lendavski občini ponovno razburjal neznosen smrad, do katerega je prišlo ob odvozu odpadkov iz razvpite bioplinarne, ki ima tudi novega, skrivnostnega lastnika, saj je nepremičnine v stečajnem postopku kupilo podjetje Egytec Energy. Odpadke so takrat vozili celo na okoliške njive in posredovati je moral celo župan Janez Magyar ter vse pristojne službe, vključno z inšpekcijo in policijo.

V pogovoru za Sobotainfo je že takrat lendavski župan dejal, da so v občinskem svetu sprejeli sklep, ki občino zavezuje, da ne bo dovolila izigravanja zakonov in predpisov pri delovanju bioplinarne. 

Ob današnjem svetovnem dnevu okolju, pa so na občini Lendava to zagotovili občanom in občankam tudi v sporočilu za javnost, ki ga prilagamo v nadaljevanju.

"Občina Lendava je svoje občanke in občane obvešča, da na prvo mesto postavlja njihovo zdravje in življenje v prijetnem, predvsem pa varnem bivalnem okolju. S pristojnimi institucijami bomo zato naredili vse, da do zlorab v delovanju bioplinarne v Lendavi ne bo prišlo. Ne danes, ne v prihodnje. Zagotavljamo, da bomo, v kolikor bo lastnik naše zaupanje zlorabil, odgovorno osebo kazensko ovadili in se poslužili vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da bo naše sporočilo jasno razumljeno.

5. junij je svetovni dan okolja in čas, ko se spomnimo, da je narava tista, ki omogoča življenje. Hrana, zrak, voda in podnebje so pomembni dejavniki za preživetje človeka in ohranjanje biotske raznovrstnosti ob 46. svetovnem dnevu okolja izpostavlja tudi Organizacija združenih narodov. "

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čikapajo (nepreverjen)

Aja, Magyar ne bo tolerira zlorab. Heheheh, pa kaj si on misli. Sploh ne bo vedel, kaj se dogaja v bioplinarni.

A bo šel tja in prst držal gor, da ne bo ven smrdelo????

Itak župani za 90% podjetij ne vedo, kaj se tam dogaja in kaj vse uhaja v zrak, ki ne vidimo in ne vohamo.

Župani so male ribe, kaj se tega tiče.

Jahh (nepreverjen)

...KAR se tega tiče, ne pa KAJ se tega tiče. Jao Lendavčani pa vaša slovenščina.
Na žalost pa res župan in laiki ne morejo direktno preprečevati izigravanja. Lahko so tudi izpusti strupov brez vonja in barve in še 1000 načinov kako prikriti onesnaževanje ali drugačne malverzacije. Pomaga samo strokovna inšpekcija, pa inšpektorji, ki ne pogledajo vstran takoj ko mu direktor špricer plača.

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

A2A (nepreverjen)

Pravilno si napisal...pred nosom jim je Lek, pa se nič ne bunijo....začnite tam s tablicami mahati pa civilno iniciativo izigravati!

In reply to by Jahh (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

No da vas popravim. Lastnik kmetijskih zemljišč je bil zaveden z lažnimi podatki da majo vsa dovoljenja za fermentor 4 in da lahko se vozi na njive. Ko je prišlo do tega da je lastnik izvedel je ustavil dobavo gnojsnice na njivo. Policija ni ukrepala,ker pac ni mela zakaj.

pametnjakovic (nepreverjen)

kako smo pametni...

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Kll.. (nepreverjen)

Ni bio, ampak navadna usrana plinarna. Spremenite to v članku. BIO pomeni nekaj drugega.

goostt (nepreverjen)

ponovnih zlorab bioplinarne ne bo tolerirala, !
prvotne je tolerirala zaradi ustrezne žepnine ?

saeed20 (nepreverjen)

Starejše novice