Delavci Magne se bodo v začetku prihodnjega leta ponovno vrnili za tekoče trakove lakirnice v Hočah. Magna je sicer letos odkupila slabih deset hektarjev zemljišč, na katerih načrtuje gradnjo dodatnih proizvodnih zmogljivosti.

Konec prejšnjega tedna so zaposleni prejeli obvestilo o ponovnem zagonu lakirnice v začetku naslednjega leta.

Da bo v začetku naslednjega leta spet stekla proizvodnja v lakirnici graške družbe Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica pri Mariboru, so po včerajšnjem sestanku tudi uradno oznanili v podjetju. 

Spomnimo. V hoški Magni proizvodnja stoji že od začetka izbruha epidemije. Slovenska Magna je sicer lani na tujih trgih ustvarila 5,6 milijona evrov prihodkov od prodaje in skoraj 14 milijonov evrov drugih poslovnih prihodkov, je razvidno iz letnega poročila podjetja. Kljub težavam z epidemijo so do konca leta ustvarili 1,3 milijona evrov dobička. Marca so zaustavili proizvodnjo. 

Vodstvo podjetja je takrat okoli 200 zaposlenim ponudilo začasne alternativne možnosti. Do julija je bila večina zaposlenih na čakanju ali je delala skrajšan delovni čas in izkoristila državne subvencije. Kasneje se jih je približno 160 vozilo na delo v Gradec.

Ponovni zagon proizvodnje zaradi »pozitivnih razmer na avtomobilskih trgih

Kot pravijo v podjetju, so se za ponoven zagon približno leto in pol po zamrtju proizvodnje odločili zaradi pozitivnih splošnih razmer na trgu.

Kot je za STA povedal direktor slovenske tovarne David Adam, načrtujejo, da bodo v Hoče vrnili vse zaposlene, ki so začasno delali v tovarni v Gradcu. 

Zagon proizvodnje je predviden v prvi četrtini prihodnjega leta. Kot so povedali v podjetju, so o nameni že obvestili državo. Magna se je namreč ob prihodu v Slovenijo zavezala k izpolnitvi nekaterih ciljev glede števila zaposlenih in drugih pogodbenih obveznosti. 

Načrte je vmes upočasnil izbruh pandemije, kot pravijo, se z investitorji glede morebitnega podaljšanja rokov še pogovarjajo.

Magna je sicer z državo ob investiciji v Hočah sklenila pogodbo o dobrih 18 milijonov evrov visoki spodbudi. V zameno za to bi morala Magna do novembra 2022 zaposliti okoli 400, v desetih letih pa tisoč ljudi.

Podjetje v Hočah načrtuje širitev proizvodnje

Kot je za STA povedal Adam ni ta trenutek nič novega glede načrtov za razvoj druge faze Magnine tovarne. 

Letos je Magna od hoške občine odkupila slabih deset hektarjev zemljišč, čakajo še na zaključek postopka za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Javna razgrnitev v postopku izdaje soglasja se je že pred časom zaključila, interes za vstop v postopek za izdajo soglasja je izkazala le ena nevladna organizacija.

Kot so za Mariborinfo takrat pojasnili na Agenciji Republike Slovenije za okolje, gre za nevladno organizacijo Zveza ekoloških gibanj Slovenije. Ta je podala tudi pripombe.

Predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič je za Mariborinfo povedal, so sodelovali že v prvi fazi, zato zdaj zahtevajo, da se uredijo nerealizirane obljube investitorja glede ravnanja s kemikalijami in izcednimi industrijskimi vodami. 

Na Magni pojasnjujejo, da potekajo pogovori o ureditvi kapacitet spornega kanalizacijskega omrežja.

Z novimi objekti do 540 vozil na dan

Hoška Magna želi na novo pridobljenem zemljišču zgraditi dva nova glavna objekta, ki bosta namenjena proizvodnji karoserij in sestavljalnici vozil. 

Z obstoječo lakirnico bo vzpostavljena celovita proizvodnja avtomobilov, kar je osrednji cilj njihove poslovne strategije vstopa v Slovenijo. Z novima objektoma bodo lahko v Magni sestavljali 540 enot oziroma vozil na dan, kar pomeni 158.220 vozil letno. 

Proizvodnja bo pri tem potekala v treh izmenah po sedem in pol ur na dan, šest dni na teden, torej od ponedeljka do sobote.

V podporo omenjenima objektoma bo Magna zgradila še spremljevalne objekte, kot so na primer prostori za zaposlene, dodatni energetski center, servisni objekt za potrebe vzdrževanja tovarne in testne objekte, med drugim testno stezo ter testni poligon.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
HojSS PRESS (nepreverjen)

Hvala Bogu !!!!

Vsaj ena pozitivna novica !!!!!!

Starejše novice