Fotografija je simbolična
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je razkrila nove naložbe v okviru predšolskega izobraževanja otrok.

Na sedežu Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi so pred dnevi predstavili nove naložbe v izgradnjo in prenovo objektov ter površin v okviru programov za izobraževanje predšolskih otrok.  
 

Na pobudo župana Občine Lendava Janeza Magyara, ki je z vlado Republike Madžarske tudi pričel pogovore na to temo, je nato Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnosti s podporo madžarske vlade zagotovila sredstva v višini 516.000 evrov za izgradnjo in prenovo, bo občina Lendava prenovila staro šolo v Čentibi in tam ustanovila tri dodatne oddelke javnega zavoda Vrtec Lendava.

Dodatne prostore bo dobila tudi enota Vrtca Lendava v Gaberju. Nove površine bodo pridobili z zazidavo terase. Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je s podporo madžarske vlade občini Lendava, ki je ustanoviteljica vrtca, zagotovila skoraj 100.000 evrov

Ob vseh dvojezičnih vrtcih v Pomurju bodo uredili športne in igralne površine v vrednosti 135.000 evrov. Športne steze in igralne površine bodo med drugim namenjene izvajanju spretnostnih iger in vadbi usklajevanja gibov ter varnega padanja.

Pomembno priznanje

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in poslanec državnega zbora Ferenc Horváth je javnost seznanil z novico, da sta bili ob dnevu madžarske kulture hetiška moška in ženska ljudska noša z narodnostno mešanega območja Prekmurja uvrščeni v tako imenovano Zakladnico madžarskih narodnih vrednot.

Strokovna sodelavka Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, Enikő Balaskó je povedala, da je hetiška moška in ženska ljudska noša postala prva prekmurska madžarska narodna vrednota, ki je z uvrstitvijo v Zakladnico madžarskih narodnih vrednot pridobila naziv »izjemna narodna vrednota.

Kaj je Hetiš?

Hetiš je zgodovinska pokrajina, v kateri je do prve svetovne vojne živela madžarska etnična skupina, ki je ohranila svojo arhaično kulturo v Prekodonavju. Hetiš pa je kot etnografska pokrajina del pokrajine reke Ledave. 

Značilnosti noše so bogata okrašenost belega platna, natančno in umetnostno vezenje ter ročno tkanje trakov oziroma pasov za zavezovanje srajc, hlač in kril. Viden je tudi vpliv sosednjega hrvaškega in slovenskega prebivalstva. 

Danes so hetiške vasi z večinskim madžarskim prebivalstvom v okolici Lendave, pet hetiških vasi pa leži v sosednji Madžarski.

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

opet hujykanje naroda?
koga briga!

bedni dedo (nepreverjen)

Kje ti vidiš hujskanje? Itak bodo tukaj čez nekaj desetletij v večini Albanci.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

mađar (nepreverjen)

ja, volitve prihajajo, treba mađare jebat, ka bi komunisti proti Janši volili

In reply to by realnooo (nepreverjen)

gost81 (nepreverjen)

vse lepo in prav, ampak kaj imajo madžari od tega, verjetno njim je naš "velecenjeni" predsednik vlade kaj obljubil v zameno. Sicer pa v roku parih let bo Lendava počasi kot vse kaže prišla pod madžarsko, saj kar na veliko vlagajo v objekte v lendavski občini, izvajalci so pa tudi v večini madžari.

Prek-murec (nepreverjen)

Nekse skode glih nede, ce nemo vec meli lendave.

In reply to by gost81 (nepreverjen)

Slovenka_1991 (nepreverjen)

Ne želimo vašega denarja. Ne želimo nič od vas.
Držimo se tega, dragi Slovenci: Drugega nočemo, svojega ne damo!!

hun 1600 (nepreverjen)

Ne seri s to komunistično propagando! Lendava je 1100 let bila Madžarska, če Hune pa Avare računamo, pa 1600. Madžari bi tudi lahko rekli: tujega nočemo, svojega ne damo. Pa bi po tvoji logiki Lendavo vzeli nazaj. In še: če tujega nočete, zakaj ste pa potem vzeli Lendavo in okolico z madžarskimi vasmi? Pred letom 1919 so te vasi bile 90% madžarske, to je nikdar nej bila ne Slovenija, ne Jugoslavija, ne Štajerska. 20 tisoč Madžarov je tu živelo, danes 2-3 tisoč. Takoj po leti 1919 je Slovenija tu naselila na tisoče kolonistov, da bi asimilirala Madžare. V glavnom je to uspelo, te pa se zaj ti buniš nekaj... čuti

In reply to by Slovenka_1991 (nepreverjen)

hhhggcb (nepreverjen)

Pozabo si dodati ka je madzarska enako naredila s porabjon. Zeznoli so tisti ka so ziveli pred nami. Ge osebno bi takoj zamenjo enih par prekmurskih vasi v okolici Lendave s tistimi v Porabji.

In reply to by hun 1600 (nepreverjen)

Prek-murec (nepreverjen)

Hm, no ja…. slovani smo na teh podrocjih ziveli pred prihodom hunov in avarov, zato mamo predkupno pravico. In ziveli in ostali smo tu celi cas. Huni so se nan vrinoli kak ene vrste okupatori. Vse okoli njih slovani oni pa na srejdi. Si znao ka madarscina vsebuje 20% besed slovanskoga izvora? Torej so prevzeli jezik staroselcov. Madari majo samo 40% resno madzarskih besed v svojon jeziki. Gda so se sem privlekli niti posteno nejso znali gucati. In oni bi naj zdaj meli nekse pravice za nase ozemlje? Tejbe tudi orban placuje ka siris taksne informacije?

In reply to by hun 1600 (nepreverjen)

historian (nepreverjen)

Motiš se na cejloj fronti. Slovane so na Balkan in na območje današnje Slovenije naselili Avari, 100 let po Hunaj. Torej se Huni niso vrinoli nikam, ker v obdobji Hunov Slovanov južno od Alp nega. Pa tudi sicer so Slovani bili bolj poljedelci in sužnji, kak vojaki. Izjeme so bila plemena Sorbov (Srbi), in Kroatov (Hrvati), šteri so imeli plemstvo. Slovan v latinščini (od tan pa v angleščini: slave) pomeni suženj, oz. poljedelec-suženj, zato je tudi v madžarščini večina poljedelskih izrazov iz slovanščine, za živinorejo npr. pa že nej. Rimljani so kupovali Slovane kot sužnje za delo na njivaj, prodajali so jih Skiti. Slovani so bili poljedelski sužnji germanskim plemenom, isto tak Obron, pa kasneje Vogron. Tou je zgodovinska in arheološka istina, neka drugoga pa je nacionalistična propaganda nekaterih današnjih držav, pa iskanje svojih neobstoječih kraljev, vojskovodij, bitk, plemičev, pečatov, zlatnikov, srebrnikov...

In reply to by Prek-murec (nepreverjen)

lulu123 (nepreverjen)

bravo za napisano

In reply to by historian (nepreverjen)

Neven... (nepreverjen)

Resnica ene boli... Ampak žau tak je bil potek zgodovine

In reply to by hun 1600 (nepreverjen)

Slovenka_1991 (nepreverjen)

Imam pa rada Madzarske tiče

In reply to by Slovenka_1991 (nepreverjen)

bosi (nepreverjen)

Ne vijdin tu logike. Oni vse socialistično, davlejo pa pejneze v naše vrtce, nogometne klube, gradijo zgradbe, kupujejo deleže v podjetjih, prevzemajo podjetja. Zakaj???
Znan - odgovorili te, da bo Prekmurje spet Madžarsko. To ni relevanten odgovor. ZA to je potrebno marsikaj drugega, nej samo to ka ti daš pejneze.

Bosančeros (nepreverjen)

Koji jezik da učim slovenščino ili mađarščino ako hoću da živim u Murskoj Soboti?

65rr (nepreverjen)

Kosovarski

In reply to by Bosančeros (nepreverjen)

Miki mali (nepreverjen)

Bosančeros, uči, uči mađarski,uskoro če ti treba,ako misliš živit v Soboti.

In reply to by Bosančeros (nepreverjen)

Slovenka_1991 (nepreverjen)

Madžari imajo dolge in trde

In reply to by Miki mali (nepreverjen)

lalika (nepreverjen)

Janez Pozeba igra vlogo domoljuba medtem ,ko bo razprodal celo Slovenijo Madžarom.
Glavno da jim uspeva narod skregat med sabo in lahko delajo kaj hočejo.

Tuio (nepreverjen)

Ne seri. Ljubljana je srbska Kranj albanski, velenje srbsko/albansko, celje isto in ti sedaj vidis madzare. Nehaj jemati te substance, ker imas privide ali pa se izpisi iz politicne stranke ker ti megli um.

In reply to by lalika (nepreverjen)

Prek-murec (nepreverjen)

Ocitni iste substance jemleta ka oba negi nekse prikazni vidita.

In reply to by Tuio (nepreverjen)

nešče12 (nepreverjen)

Non stop tučete po mađaraj, njuvi pejnezi pa van dišijo.

Prek-murec (nepreverjen)

Disijo samo jansi in ostalin podrepnikon. Ostali od toga nemamo nikaj.

In reply to by nešče12 (nepreverjen)

Ajme (nepreverjen)

Prekmurje-republika!

KikiRiki2022 (nepreverjen)

Bosančeros vrni se v Bosno to ti je najlažje

lendavčan1 (nepreverjen)

Pranje umazanih sanj in želj drugače bi predtem uredili za svoje reveže da bi bolj dostojno živeli to se vidi po celi Madžarski zelo žalostna podoba.

Kuki (nepreverjen)

Pa lendavo naj majo. Nisce jih nade pogresal mislen goodbye. 😂😂 slovar v pa madzarski vcit. Cuj slovenka 91 oz madzar prosim najdi si madzarko od slovenk pa velik krog naredi, pa ne jebe kurcic ampak novcic..pa lejko mas tij tri meterskoga ... 🤭

mađar (nepreverjen)

Ma jebem jaz sakši drugi dan, Mađarko sa kurcem, Slovenko sa novcem...

Carni vrag (nepreverjen)

Ti ki si smrdljivi komunajzer

In reply to by mađar (nepreverjen)

Lidija zelenica (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice