Gosti, ki si zaželijo lovskih užitkov v Pomurju, prihajajo tako iz domačih logov kot Avstrije, Italije, Nemčije in Rusije. Cena lova: odvisna od vaših želja in ambicij.

Za lov se dogovorite po telefonu ali elektronski pošti, pri tem pa določite vrsto in število divjadi ter časovni termin, v katerem želite loviti. Zavod za gozdove Slovenija preko dveh Lovišč posebnega namena (LPN) v Pomurju upravlja z loviščema Fazan v Beltincih in Kompas v Peskovcih, za razliko od lovskih družin pa lov preko Zavoda poteka v spremstvu zaposlenega revirnega lovca in ne samostojno.

Gosti so zadovoljni, zato se vračajo
Skozi leto lovišči posebnega namena v Pomurju obišče cca. 300 lovskih gostov, od tega približno polovica iz Slovenije, ostalo pa iz Avstrije, Italije, Nemčije, včasih tudi Rusije in drugod, ocenjuje Branko Vajndorfer iz LPN Peskovci. Kot dodaja, se za lov v Sloveniju odločajo, ker je lov pri nas konkurenčno primerljiv z lovom v sosednjih državah. "Zelo dosti lovskih gostov se rado vrača lovišče LPN, očitno predvsem iz razloga, ker so bili v preteklosti z izvedbo lova zadovoljni," pravi Vajndorfer.

Meni lova obsežen
V Pomurju lahko lovite srne, jelene, divje prašiče, damjake, fazane, poljske jerebice, race mlakarice, poljskega zajca, lisico, jazbeca, kuno belico (oz. zlatico), nutrija, rakunastega psa, pižmovko, sivo vrano, šojo in srako ter tudi navadnega polha. Vse ostale živalske vrste so v Sloveniji zavarovane. Največ povpraševanja je po besedah Vajndorferja prav lov na srnjad, še največ zanimanja je za odrasle srnjake, pa tudi za fazane in divje prašiče.

Za srnjaka 700 evrov, za jelena tudi do dva tisočaka
Cena lova v loviščih je določena s sprejetim cenikom Zavoda za gozdove Slovenije, cene pa so podobne cenam turističnega lova v lovskih družinah. Koliko boste plačali, je odvisno od vrste divjadi, pri parkljasti divjadi (srnjak, jelen, divji prašič) tudi od moči rogovja oz. čekanov, ki jo ima uplenjena žival in ki se meri v mednarodnih merilih (t.i. C.I.C. točke). Tako vas ustreljen srnjak stane (90-95 C.I.C točk): 691 evrov, za merjasca (do 100 C.I.C točk) boste plačali 763 evra, za jelena (160-170 C.I.C točk) pa celo več kot 2000 evrov. Omejitev, koliko živali lahko postreli posameznik, ni.

Če ste žival ubili, še ni vaša last
Z uplenjeno divjadjo razpolaga in jo prodaja upravljavec lovišča, torej lovska družina ali lovišče posebnega namena. Praviloma uplenjena žival postane last nekoga šele s plačilom (razen malih zveri, vran, srak in šoj), cene pa so tudi tukaj različne. Kot pojasnjujejo na LPN, je cena mesa divjadi oz. divjačine odvisna od njene teže. Kot pravijo, lovci zelo redko odkupijo odraslo divjad, pogosto pa zaradi boljše kakovosti divjačine odkupijo mlajše kategorije divjadi, starosti enega leta. Cene se gibljejo od 7,4 evra na kilogram mesa jelena in srne, medtem ko je divji prašič cenejši in stane 3,10 evra na kilogram.

Zavrnejo le redke
Enako kot v lovišču lovskih družin, morate za lov biti polnoletni, zaželjeno pa je tudi, da imate opravljen lovski izpit in veljavno lovsko izkaznico. V primeru, da lovskega izpita nimate, vas na lov posebej pripravijo. Kot nam pojasni Vajndorfer, priprava na lov vsebuje osnove varnega rokovanja z lovskim orožjem in strelski preizkus na strelišču. Takšnim lovskim gostom je v loviščih posebnega pomena tudi zagotovljeno stalno strokovno spremstvo. Prijavitelja za lov le redko zavrnejo, kot pravijo na Zavodu, se to zgodi v primeru, ko so z njim že imeli slabe izkušnje (recimo neplačilo lova) ali pa če gre za osebo, ki je problematična z vidika javnega reda in miru, kaže znake vidne agresivnosti, morda pod vplivom psihoaktivnih snovi, alkoholizma.

Varnost je pomembna
Poznamo posamični lov z dvema lovcema ter skupinski lov, pri katerem od tri do 15 lovcev spremlja vsaj en revirni lovec. Pri skupinskem lovu sodelujejo tudi gonjači in je predpisana uporaba preizkušenih lovskih psov. Na lovu je zaradi varnosti nujna uporaba signalnih oblačil oz. trakov. Varnost je na prvem mestu, opozarja naš sogovornik: "Vsak lov mora potekati organizirano, najpomembnejša zahteva pri opravljanju lova pa je varnost vseh, to je tako lovcev kot tudi drugih - ljudi, domačih živali, zavarovanih vrst, ki bi takrat utegnili biti v bližini izvajanja lova."

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sukič

Bruh...

saused (nepreverjen)

moj saused je pa mesar bil negda. v mesnici je na den smekno 300 svinj ka ste te vij merne dujše kujpili v baute. pa je tude samo človek kak vij vsi. edino neven ce na sobotasinfo.com pijše takše gluposti kak vi

divjejabolko

Se strinjam s Sukičem. Nekoč smo ljudje lovili za hrano, danes za zabavo. Isto velja za ribiče. Preluknjajo usta rib samo zaradi tega, da se potem z njimi postavljajo pred objektivi ...

Kdaj pa bodo organizirali turizem lova na ljudi?
Baje to delajo že v nekaterih državah ...
Večinoma so premožnejši tisti, ki držijo puško v roki.

stojan

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo,
bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo! (Tolstoj).

popi

Daj ne komentirajte bedarij, če nimate pojma. Vsako leto se naredi plan oz. se izračuna kakšne količine so za odstrel, da nebi prišlo do razpasenosti vrste, tako daa to za mene ni zabava ampak naravovarstveno delo... zdaj če pa polek plačaš ka si trofejo domov odneseš pa je to tvoja briga.

stojan... in dokler bodo ljudje mislili da tudi rastline ne čutijo, ker nimajo oči,ušes in ust da se derejo, bodo rastline mislile da ljudje ne mislijo...

Hašiš

Vij trije pametnjakoviče, je keri lovec od vas?

Vsako leto se določe kelko divjadi je za odstrel, taka to se strejla tisto ka more bite streljeno. In če lejko nešče ma zadovoljstvo od toga nešče pa profit ges tu ne vijden problema! Nekak ne vrvlen ka bi kera lovska družina dovolila ka bi se vse spostrejlalo na njihovon rejone v enon lete.

Glede ribičije pa je kar dosta ribičov keri uporabljajo športne trnke (tiste brez kontra halka na trnke) kere ribo poškuduje minimalno oziroma ji ne napravijo trajne poškodbe!

Taka malo genite vkraj od računalnikov v naravo in med lidij ka te zvedli kaj pa se kaj navčile. Ali pa vsaj doj z Sobotainfo!

Hašiš

@popi si me prehijto v ton čase ka san ges tipko. Sicer pa vijdeš ka je dosta takšneh tu gor ka vse ka od narave vijdejo je vo nad okno!

Cucurbita Pepo

fajn bi še bilo, če bi lovci strelali samo divjad, nej pa ka se strejlajo med seuf pa pse pa vse živo. Ka se človek boji v šumo iti.

yyyeb

eno je divjad za odstrel ali za hrano. nekaj popolnoma drugega je lovski turizem. pri tem se pa gre samo za trofejo. društvo zasluži in spet kupi nove tarče,in spet, in spet.to je lovski turizem in nima nobene veze z odstrelom..nikoli mi ne bo jasno zakaj bi človek užival v čem takem. me zanima kak bi keri od vas počutil z ribiškim trnkom brez zalusti v gobcu.

Mraz

Skratka, NE jedrskim elektrarnam, hidroelektrarnam, termoelektrarnam, bioplinarnam, frackingu, lovskemu turizmu, predelovalnici gum (so vlagatelji šli pač v eno od bolj zaostalih držav, kot je npr. Avstrija), obnovi bežigrajskega stadiona (ker sta 2 ara zelenice sredi mesta pomembnejša od stadiona nacionalnega pomena), pa tudi odpadlo Noč čarovnic pri Gradu lahko pridamo tej družbi - rak ran slovenske družbe.

Mraz

Aja, še NE vetrnim elektrarnam sem pozabil.

KLIPAN

Ubijanje za zabavo je kretenizem najnižje vrste!
Lovstvo je ubijanje za zabavo in nobeden normalen človek ne more ubijati za zabavo.
Lovci pa itak niso normalni, ampak so poden od podna človeške rase.

Spy

yyyeb in KLIPAN - podpis. Lepo napisano.

V ton primeri se ide zgolj za potešitev strasti po ubijanju, krvi... V glavnon ide se za trofejo kero si odneseš domov in si potem ponosen ka si pokončal eno žival brez potrebe, kera je nej bila nikomi v napoto in bi leko mirno živela. Po možnosti seveda trofejo velke živali (recimo kakšni jelen). Kda si žival buje za namen prehrane, je še nekak sprejemljivo. Ubijanje za zabavo je pa sramota človeške vrste.

''Vsako leto se naredi plan oz. se izračuna kakšne količine so za odstrel, da nebi prišlo do razpasenosti vrste, tako daa to za mene ni zabava ampak naravovarstveno delo... ''

popi, baje je Kitajcov že okole 1,4 milijarde. Izračunaj količine za odstrel. Paradoks nej?
Lovci so od boga poslana bitja, kera so zadužena za uravnavanje ravnovesja živalskih vrst v naravi. NOT!

''Glede ribičije pa je kar dosta ribičov keri uporabljajo športne trnke (tiste brez kontra halka na trnke) kere ribo poškuduje minimalno oziroma ji ne napravijo trajne poškodbe!''

Po isti logiki bi ge leko tebe minimalno premlato, glij telko ka nebi mel trajnih poškodb, in bi bilo vse ok nej? :D
No ka nede pomote. Neman te namena, niti ne zeme to kak grožnjo. Davlen ti samo primer ka boš razmo zakoj je to vseeno SPORNO, tudi če gučimo o minimalnih poškodbaj :)

Vipko
tinka78

popi, ravno to je težava človeštva. Mislimo, da smo mi tisti, ki moramo določati pravila in neko ravnovesje ustvarjati, a vbistvu je za to tu narava. Ravno te dni nam daje lekcijo o tem, da nismo vsemogočni.

Svet je bil pred človekom in bo po človeku.

dončec

To absolutno ni estetično, če množično lovimo živali, a po mojem ta lovski turizem ne pomeni "čezmernosti." Vendar to tudi ni dobro, če se ogromno pomnoži živalsto. Ne samo zaradi kmetijske škode, temveč zaradi prometnih nesreč

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice