Tokrat je pri Marjanu Dori gostoval Ivan Lorenčič, ravnatelj druge gimnazije v Mariboru.

Pogovor sta začela s tem, da je Lorenčiča zelo zaznamovala izkušnja iz Združenih držav Amerike.

"Ja, ameriška izkušnja je bila res izjemna. To je bilo leta 1970, ko so bile razlike med takratno Jugoslavijo in ZDA velike. Že ta prehod, ko prideš iz ene države v ZDA, ti najprej dva oziroma tri dni obrne glavo v eno drugo smer. Sploh zame, ki sem prišel iz dežele. Mi doma nismo imeli avta, niti telefona in ti prideš v Ameriko".

V času, ko se je odpravil v ZDA, je bil dijak šole, kjer je zdaj ravnatelj. Izbrali so tri dijake, za katere so menili, da si zaslužijo to pot v ZDA.

"Prvo, kar te fascinira je to, da prideš pred šolo, kjer je parkirni prostor za šesto ali sedemsto avtov, ker se vsi otroci vozijo v šolo z avti. Tam namreč vozijo že s šestnajstimi leti".

Kot je še povedal, je v ZDA veliko dirigirane demokracije. Dodal pa je še nekaj.

"Ameriške šole so financirane iz davka na nepremičnine. Zdaj, če si v socialno šibkem okolju, bodo tam šole slabše. Elita, to je pet do šest odstotkov, pa se šola v zasebnih šolah".

Beseda je nato nanesla na drugo Gimnazijo v Mariboru. Prva Gimnazija v Mariboru je veljala za imenitno, druga pa ji je predstavljala konkurenco.

"Na drugo gimnazijo so se vpisovali otroci iz socialno šibkejših družin. Učitelji pa so vedeli, da imajo ti otroci izjemen potencial in so zanje oziroma za nas naredili dosti. Zato so potem tudi ti otroci poskrbeli, da je šola kaj hitro postala imenitna".

Zato, ker nihče ni hotel biti

Lorenčič je prvič postal ravnatelj že pri svojih tridesetih letih, in sicer leta 1982.

"Prvič sem postal ravnatelj leta 1982, ko sem bil star trideset let. Zakaj? Zato, ker noben ni hotel postati ravnatelj šole. Celi Maribor je iskal ravnatelja, pa ga ni našel".

Dotaknila pa sta se tudi dela profesorjev, ki poučujejo na mednarodni maturi in morajo obvladati angleško. Kako jih dobiti in plačati za takšno delo?

"Ja, ti učitelji so za 20 oziroma 25 odstotkov bolje plačani. Je pa spet res, da kljub temu, da so bolje plačani, se vsak za to ne odloči. Najbolj me boli, da Prekmurje nima oddelka mednarodne mature. Ta regija bi ta oddelek morala imeti".

Govora pa je bilo tudi o odnosu med šolo in starši, pri čemer je Lorenčič izpostavil nekaj drugega. 

"Jaz nisem psiholog, niti pedagog, toda po mojem mnenju je potrebno samo nekaj kmečke pameti. Mora se vedeti, kdo je kdo. Zelo pogosto starši povejo, da so s svojimi otroki prijatelji. S svojim otrokom ne morete biti prijatelji, niste prijatelji. Odnosi med prijatelji so povsem nekaj drugega, kot odnosi med starši in otroci. Starši morajo postavljati meje in otroka vzgajati z vrednotami in ob tem upoštevati, da je najstnik in da vam bo vmes nasprotoval".

Več pa v priloženem videoposnetku.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NE "mednarodne" (nepreverjen)

Ostanimo v Sloveniji!

per (nepreverjen)

Samo prej moramo ukiniti rodovniške in klientelistične privilegije potem se bo lahko ostalo tudi v Sloveniji, dokler bo društvo v celoti odobravalo tako stanje bodo mladi, ki so bolj tankočutni od sarejših privilegirancov odločali za odhod na bolj poštene in bolj normalne šolske izobraževalne sisteme?

In reply to by NE "mednarodne" (nepreverjen)

per (nepreverjen)

So se že javili privilegiranci v obliki minusov?

In reply to by per (nepreverjen)

Starejše novice