Poletje se počasi poslavlja, ARSO pa je objavil podatke, iz katerih je razvidno, da je bilo letošnje poletje drugo najtoplejše po letu 1961. Topleje je bilo le leta 2003.

Letošnje meteorološko poletje, ki zajema mesece junij, julij in avgust, je bilo v Sloveniji po predhodnih, delnih in še ne povsem preverjenih podatkih nadpovprečno toplo in suho ter nadpovprečno osončeno, poroča STA.

Sezonski odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981-2010 je na državni ravni znašal 2,5 stopinje Celzija, zato je letošnje poletje drugo najtoplejše od leta 1961 oziroma odkar merimo vremenske spremenljivke.

Toplejše je bilo le poletje 2003 z odklonom 3,1 stopinje Celzija. Letošnje poletje je po temperaturah prehitelo poletje 2017, ki je imelo odklon 2,3 stopinje, še poroča STA.

Nadpovprečno topli so bili vsi trije meseci poletja, največji odklon na ravni države pa je bil junija in je znašal skoraj rekordnih 4,2 stopinje Celzija, kar je le za odtenek manj od doslej še vedno najtoplejšega junija iz leta 2003.

Podpovprečna količina padavin

Značilnost minulega meteorološkega poletja je tudi, da je bila količina padavin podpovprečna, osončenost pa nadpovprečna. Na ravni države je količina padavin dosegala okoli 84 odstotkov dolgoletnega povprečja, najbolj suh pa je bil zahodni del države, kjer je ponekod padlo le za od 40 do 60 odstotkov dolgoletnega povprečja padavin.

Zelo suh mesec letošnjega poletja je bil junij, ko je na ravni države padlo le 50 odstotkov povprečne količine padavin. Julij je bil nadpovprečno namočen, avgust pa ponovno podpovprečno.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

LJUDI MOJI, ARSO LAŽE !!!!!!!
SAMO OVCE VERJAMEJO SE V ARSO KATERA JE POLITICNO VODENA BANDA!!!

Tokrat (nepreverjen)

Nisem vedel da je globalno segrevanje bilo na višku v 60 letih prejšnjega stoletja.

Hmmmmm (nepreverjen)

Veš, majster, je mala razlika med enin odklonon oziroma ekstremno vrednostjo in spremembo povprečne vrednosti prek malo dukšoga obdobja. Pogledni si prve tri strani ene knjige o statistiki in de ti to tan notri pisalo... In žalostno, ka gnesden še gejo lidgej, šteri kljub vsen faktoron, statistiki in dokazon tajijo segrevanje Zemlje...

In reply to by Tokrat (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hmmmmm..... nej si več tak "in" s tvojim segrevanjem Zemlje ("global warming") ! Zdaj se imenuje "climate change" !!! In "climate change" je 100% točno, v vsakem primeru, hahahaha. Še pred industrijsko revolucijo so bila topla obdobja in mrzla obdobja!!

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Resno? (nepreverjen)

Ker vidim ka si čisti poosebljeni ratio mi prosim, navedi meteorološko opazovalnico na Zemlji kjer se je povprečna temperatura v zadnjih 30. letih znižala. Samo to. Ko boš to naredil, se tvoji besedni telovadbi globoko priklonim.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Resno? Vidiš, točno tako deluje statistika. Igraš se z pogoji, spremenljivkami,... in z lahkoto dobiš "želen rezultat". Tako tudi ti meni zdaj definiraš, da naj poiščem podatke za zadnjih 30 let, kjer se je temperatura znižala, ne zvišala. Pa še tukaj imaš majhno težavo: od 1998 do 2012 je nastopila "pavza" pri segrevanju. Vsi, in prav VSI modeli, ki so predvidevali karkoli v zvezi s temperaturami, so ZATAJILI. Trenutno je pa res, da se temperature dvigajo, NIKAKOR pa ne alarmantno dvigajo. Po najverjetnejši teoriji pa se bo tole obrnilo, ker prihaja obdobje manjše aktivnosti Sonca.
Problem vidim v tem, da se je v celotno zadevo vrinila POLITIKA. Ki z znanostjo nima prav dosti veze. In politiki LAŽEJO, vsi po vrsti, od prvega do zadnjega, za DENAR. So pa najbolj glasni. In so tudi proizvedli alarmantno idejo, "konsenz 97% znanstvenikov". In že to je samo po sebi bedarija: znanost ni konsenz, ampak dejstvo, ki je dokazljivo. Nekoč je tudi veljal "konsenz", da je Zemlja ravna. Pa se je pojavil EDEN človek, ki je dokazal, da temu ni tako!

In reply to by Resno? (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Pavza pri zviševanju še vseeno pomeni višje temperature kak pred 35 leti, ali? Ufff, s to trditvijo, ka je znanost dokazljivo dejstvo, bi bil ges malo previden.V znanosti se lejko najde način, šteri je še boukši oziroma davle boukše rezultate kak prejšnji. Če je statistika notri še telko bole. Ker, če daš v model dviganja temperature recimo polinom 1. stopnje, mogoče paše za tistih dosedanjih 15 let, te pa se po dodatnih 5 letaj v bistvi pokaže, ka bi bil polinom 3.stopnje boukši. Torej to pomeni, ka je tisti, šteri je v aproksimacijo davo polinom 1.stopnje debil, šteri se nevej iti znanosti? Ali pa tisti, šteri je raziskuvo eno zadevo in najšo boukšo rešitev kak predhodnik. Je bil predhodnik debil? Daj no, človek, verjetno si nikdar nej delo v kakršnonkoli raziskovanji in nevejš, kak se tomi streže. Nikdar verjetno nej prečito nikšnoga znanstvenega dela. A najbole pameten na forumaj o statistiki in o ton, kak je vse, ka se nan guči, laž. Ker Janezek ali pa youtube ali pastran www.zemljajeravna.si pravijo načik.... A očitno vse znaš... Ti gučiš o znanosti kak o nekšni fizikalni enačbi, štero se da s petimi vrsticami dokazati in vala... Ja, kak praviš, v statistiki je možno vse definejrati. Ampak začuda napadaš nas, zagovornike klimatskih sprememb. Tistoga, šterise je pa v svojon komentari osredotočo na en ekstrem v teh 58 letaj, pa nej...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hmmmmm, preveč brihten si pa nej, kak je razvidno iz tvojoga zapisa. S kejc si potejgno Ivana Janezeka, pa ostalo sranje od zapisa, mi je pač nej jasno.
V znanosti štejejo samo DEJSTVA, ki se lahko dokažejo, nič drugega. To in edino to je bila poanta mojega zapisa. Vse ostalo je plod tvojega pristranskega uma, pa močne janšefrenije...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Zakoj Janezeka? Ker so politiki kak je on, in seveda njegove ovce, še eni redkih gnesden, šteri si zatiskajo oči pred climate changon. Pogledni na volitve v Avstriji. Še desna ljudska stranka v programe davle zaščito okolja. Edino svobodnjaki še nej. Skrajna desnica torej. Tista normalna desnica se pa z njin že ukvarja. Očitno je neka na ton, ali?

Ja, to maš prav. Toga niti nejsan nikdar tajil. Dejstva so v znanosti važna. Se pa, kar san v svojon zapisi ščel povedati, stvari lejko hitro obračajo. Pa najdeš trenutno en model, šteri bole paše v podatke, štere maš na voljo. Za pet let model ne paše. Maš boukšoga. Ali se pa podatki malo spremenijo. To pač tak je. Pa je bil prejšnji v tiston momenti pač najboukši pa edini pravilen. Tij pa zaradi ustavitve segrevanja v par letaj, štera je nej bila predvidena v določenih modelaj, začaš o neverodostojnosti in tajiš dejstva. In DEJSTVO je, ka se ozračje segreva. Ka koli si pogledneš,m tak je. Ampak tu maš vedno nekšne razlage, s šterimi to probaš izpodbijati. Pa te je statistika kriva pa pristranska... Vse je pristransko. Kak san te že enouk pravo: prvo si prešti par znanstvenih del, tematika mi je totalno vseena, ka sploj prideš v materijo in vidiš, kak znanost gnesden funkcionejra. Ker po tvojih argumentaj in po blebetanji besede dejstvo vidin, ka se ti ne senja, kak se stvaren streže. Za tebej je znanost ena enačba za recimo kemijsko ravnovesje, štera se da lepo pridno izpeljati v par vrsticaj in to je to. Ampak realnost neje sigdar zadeva, štero z eno izpeljavo lejko dokažeš. Ampak ka mo gučo nekomi, šteri v životi neje mel kontakta z znanostjo na kakršnonkoli nivoji. Verjetno je je tvoj vir znanosti youtube kanal, šteri izpodbija klimatske spremembe... Pa vrvleš v ravno zemlo, chemtraile, si proti cepljenji? Rad bi znal, ker iščen paralele. Če v vse tej stvari vrvleš, te nemo več mel za Janšista..

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hmmmmm, hahahaha, kaj ti naj odgovorim, hahahahaha...
Ad hominem napadi-nič kaj znanstveni argumenti
Janšefrenični izpadi-nič kaj znanstveni argumenti

No, zdaj pa preidem k dejstvom, ki sem jih zapisal jaz: temp.se trenutno dviguje, ne pa ALARMANTNO dviguje. VZROK je pa najverjetneje aktivnost sonca, ki je trenutno na maximumu! Zakaj se bolj strinjam s tem argumentom? Zato, ker sem že pred kakšnimi 30-imi leti bral o tem! Kjer so predvidevali točno to, kar se dogaja danes! Tak ka ti še enkrat, p o č a s i napišem: edina konstanta na Zemlji je ta, da se vedno vse spreminja. Torej, tudi klima se spreminja, konstantno! Cele celine se gibljejo in po predvidevanjih bo čez yyy zopet ena velika celina. Iz tega, kar je danes Afrika, Evropa, Azija,.... Zemlja se konstantno spreminja, geografsko, klimatsko,......, dejstvo! Nič alarmantnega!

Kar se tiče janšefreničnega izpada in blebetanja, ravne Zemlje, proti cepljenji, chemtrailsi,.... ne čutim nobene potrebe po odgovoru, ker vse našteto seveda nima nobene veze z mano. Je samo znak tvoje močne janšefrenije...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

bejle zavec (nepreverjen)

.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Joj, zdaj si pa redno ponosen, ker si me opozoril s ten climate change in global warming, ha? Čestitke, tudi Ivan Janezek je ponosen na tejbe... Ja, točno, so bijla tudi topla pa hladna obdobja. To je jasno kak bejli den. Znamo vsi, ka je bilo na primer obdobje okoli Prešerna nadpovprečno mrzlo. Je pa isto jasno kak bejli den, ka v tak hitron časi neje bilo takšnih korenitih in visikih sprememb v klimi kak v zadnjih letaj in to je znak za alarm. To nas nede glih bolelo. Bolelo pa de našo deco pa vnuke. Ges osebno san tudi nej proti vseh stvaraj, štere so kao dobre za preprečitev klimatskih sprememb. San na primer redno proti električnin avtojan, ker so za moje pojme posledica politike in lobijov. No, saj za motore z notranjin izgorevanjon neje dosta načik. Tudi vsa propaganda, predvsem zelenih v prid vsem, kar je električno, ne podpejran. Predvsem ironično mi je te dejstvo, ka so te isti lidgej proti nuklearni energiji in istočasno kak okoljevarstveniki jin tudi ne pašejo izgradnje raznih hidro- in veternih elektrarn. Ampak dobro. Zdaj je že praktično cejla politikaZA preprečitev nadaljevanja klimatskih sprememb pa za varstvo okolja. Še ljudske stranke in podobni. So očitno vsi spreglednili. Edino tisti en tistih ultra desničari, šterin je okolje vseeno, glavno, ka mamo eno termoelektrarno več pa eno firmo več in boukše gospodarstvo, še vseeno vztrajajo v svojon mnenji. To tudi marsikaj pove, nej? SSicer pa, določeni ukrepi za varstvo okolja te pa rejsan nemrejo biti slabi, četudi si ultra desničar. Recimo probati vedno večji pomen dati na javni potniški promet, menje vožnje z avtoji, proti plastiki, pucanje plastike iz svetovnoga morja, iniciative za podpejranje lokalnih produktov in proti uvozi istih produktov iz drugoga dela sveta, probati zmenšati izputs ogljikovoga dioksida itd. Ka si mislijo eni lidgej s temi dobrimi idejami, geli?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hmmmmm, preveč brihten si pa nej, kak je razvidno iz tvojoga zapisa. S kejc si potejgno Ivana Janezeka, pa ostalo sranje od zapisa, mi je pač nej jasno.
V znanosti štejejo samo DEJSTVA, ki se lahko dokažejo, nič drugega. To in edino to je bila poanta mojega zapisa. Vse ostalo je plod tvojega pristranskega uma, pa močne janšefrenije...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Prvi stavek ("preveč brihten si pa nej, kak je razvidno iz tvojoga zapisa.") san si tudi ges mislo. Pri do zdaj vsakšnon komentari od tebe v toj novici. Glavno, ka tij nejsi pristranski v tvojih zapisaj. Samo ges san. Vsi tvoji - recimo tomi, argumenti- so dejstva. Totalno nepreistranske stvarij. Hahaha, si me spravo v dobro volou pred spanjon... Pa puno uspeha vutro v službi. Sploj ne dvomin v to, ka delaš v znanosti, ker ti je materija fejst domača. Pa puna dejstev...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hahaha, potem se pa itak strinjava, če si tudi ti isto premišljeval ob mojem prvem stavku: "Hmmmmm, preveč brihten si pa nej, kak je razvidno iz tvojoga zapisa." Hihihi. No, vsaj začetek samokritičnega razmišljanja je, hihi.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Oliva (nepreverjen)

tisti na sliki sem jaz

sere keš (nepreverjen)

to pa verjamem

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice