Kulturno in izobraževalno društvo KELIH je že tretje leto zapored pripravilo turistično-gastronomsko prireditev Prleška gibanica.

V Križevcih pri Ljutomeru se je včeraj odvila prireditev Prleška gibanica 2016. Privabila je številne obiskovalce od blizu in daleč. Stojnice so se šibile od vseh prleških dobrot, ki so jih ponudniki ponudili. Sicer pa je prireditev presegla prvi dve v več pogledih. Na stojnicah je bilo kar 23 ponudnikov, na likovni natečaj je prispelo 60 izdelkov v dveh kategorijah, na izbor za najbolj všečno vino k prleški gibanici je bilo prijavljenih 15 vin, skejtanja se je udeležilo več nadebudnih športnikov, najmlajši so navdušeno rolali. Mladi Pomurci so poskrbeli za vse, ki so jih ves dan srbele pete.

Veliko zanimanje za pripravo prleške gibanice

Veliko zanimanja so poželi praktični prikazi priprave prleške gibanice, ki so jih pripravili Sara Zamuda, Eva Dragović in Marica Žuman ter kafetarici Majda Vrbnjak in Lidija Koroša, ki društvu aktivno pomagata pri promociji prleške gibanice. Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer je poskrbel za odličen glasbeni vložek, prava paša za oči pa so bili gospoda iz Hrastovca z Agato in Friderikom na čelu.

Rekordno število ocenjenih prleških gibanic

Največ besed, ugibanj, navdušenja in odličnih okusov je vsekakor poželo ocenjevanje prleških gibanic, ki ga je Kulturno in izobraževalno društvo KELIH pripravilo v okviru prireditve že tretje leto zapored. Tudi rekordno število ocenjenih prleških gibanic, kar 27 jih je bilo, dokazuje, da se je v minulem leto opravilo veliko dobre promocije. Številne kulinarične delavnice, podpora medijev in promocija prleške gibanice društva KELIH na pomembnih večjih dogodkih (Salon Jeruzalem, VinDel, AGRA, Vinska pot v rovih…) so pripomogli, da se je število tekmovalnih vzorcev skoraj podvojilo. Tudi zato je bila razstava vseh ocenjenih prleških gibanic izjemna.

Kdo speče najboljši prleško gibanico?

Najboljšo prleško gibanico v kategoriji tržni ponudniki so spekli v Gostilni Zorko, tik za njimi sta se uvrstili prleški gibanici iz Hiše dobrot Semler. In Zdravilišča Radenci. Med ljubitelji prleške gibanice je slavila Katja Koroša, drugo in tretje mesto je pripadlo Sari Zamuda in Gospodinjam iz Banovec. Absolutna zmagovalka Katja Koroša je prejela najvišjo oceno na tekmovanju in tako dobila še lončeno skledo za peko prleške gibanice. Strokovno komisijo so sestavljali Elvira Štumpf, Frančka Lebarič in Branko Slavinec. Vsi so enotnega mnenja, da so se tekmovalci izjemno potrudili in da je, sodeč po številu vzorcev, prleška gibanica resnično živa.

Najbolj všečno vino k prleški gibanici iz kleti P&F Jeruzalem

Najbolj všečno vino k prleški gibanici je izbrala komisija v sestavi mag. Branko Belec, Zvonko Šela in Borut Godec. Izbor je bil že v ponedeljek pred okroglo mizo, med petnajstimi vini pa je slavil Ljutomerčan traminec 2015 iz kleti P&F Jeruzalem. Nagrado je podelila Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler, zbrane je nagovorila tudi Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič.

Najboljše likovne izdelke v kategoriji do 15 let so ustvarili Lucija Novak, Jaka Slavič in Lina Salaj, med starejšimi od 15 let pa je slavila Medeja Kuhanec.

Župan Občine Križevci, Branko Belec, je v pozdravnem nagovoru poudaril, da v teh dneh občina slavi svojo polnoletnost in da je Prleška gibanica 2016 ena izmed številnih odličnih prireditev prazniku v čast. Hkrati si organizatorji omenjene prireditve prizadevajo, da z izjemno bogatim kulturnim, tekmovalnim in zabavnim programom vsako leto znova navdušijo obiskovalce, ki prihajajo ne le iz domačih vasi, ampak tudi od drugod.

Res je, Prleška gibanica 2016 je bila okusna, sončna, vesela, nasmejana, kulturna, športna, tekmovalna, zabavna in plesna!

Tjaša Kos

Foto: Tamara Flegerič

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

ČESTITKE MILIJONKRAT !!!!!!!!! IN KJE JE TU MURSKA SOBOTA ??????????????????

Gost (nepreverjen)

Kje pa so obiskovalci?

Gost (nepreverjen)

Ocenjevanje križevske gibanice, ne pa prleške!

Starejše novice