V primerjavi z lanskim letom, se je letos na pomurske srednje šole vpisalo kar 18,7 odstotkov manj dijakov. Največji upad vpisanih mladih beležijo na Biotehniški šoli Rakičan, več dijakov letov v programu avtoserviser.

V pomurske srednje šole se je letos vpisalo 824 bodočih dijakov, kar je za 18,7 odstotkov manj od lani. Vpis se ni zmanjšal zaradi razlik v nataliteti obeh generacij, saj je bila rodnost v generaciji, ki se letos vpisuje v srednje šole (letnik 1997), samo za 3,3 odstotke manjša od lanske (letnik 1996).

Najmanj ugoden vpis za Biotehniško šolo Rakičan

Če upoštevamo podatek, da je letos za 18,7 odstotkov manj vpisov v pomurske srednje šole, kot jih je bilo leto prej, so največji upad vpisa doživeli Biotehniška šola Rakičan (45,5 odstotkov manj vpisa v primerjavi z lanskim vpisom), Srednja šola za gostinstvo in turizem (33,3 odstotkov manj vpisa kot lani), Dvojezična srednja šola Lendava (26,3 odstotkov manj vpisa kot lani) in presenetljivo Gimnazija Murska Sobota (23,4 odstotkov manj vpisa kot lani).

Vpis se je še najbolje izšel za Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer

V primerjavi z lanskim vpisom je letošnji vpis najbolj ugoden za Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer (samo 11,5 odstotkov manj vpisanih kot lani), Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota (13,9 odstotkov manj vpisanih kot lani), Ekonomsko šolo Murska Sobota (14,3 odstotkov manj vpisanih kot lani) in presenetljivo Srednjo poklicno in tehniško šolo Murska Sobota (14,8 manj vpisanih dijakov kot lani).

So programi, ki so z letošnjim vpisom v srednje šole doživeli hud upad vpisa

Programi, ki so z letošnjim vpisom v primerjavi z vpisom v prejšnje šolsko leto doživeli največji padec, so: pomoč v biotehniki in oskrbi (77 odstotkov manj vpisanih), pečar – polagalec keramičnih podov (75 odstotkov manj vpisanih), mehatronik – operater (67 odstotkov manj vpisanih), prodajalec (57 odstotkov manj vpisanih), elektrikar (57 odstotkov manj vpisanih) in gospodar na podeželju (53 odstotkov manj vpisanih).

Letos več vpisanih v program avtoserviser

Programi, ki so doživeli porast vpisa, pa so: avtoserviser (18 odstotkov več vpisa kot lani), gimnazija Lendava (16 odstotkov več vpisanih kot lani) in logistični tehnik (9,5 odstotkov več vpisanih kot lani).

Vpis (delež vpisov) v gimnazije se je spet povečal

Za gimnazijske programe se je letos odločilo 36,3 odstotkov od vpisanih, medtem ko se je lani za iste programe odločalo 34,4 odstotkov vpisanih.

 

Leon Zelko

 http://morfejork.wordpress.com/

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
someone18

Kako se ni zmanjšal vpis zaradi razlik v nataliteti?
Letos je bilo 190 manj vpisov od prejšnjega leta. Torej 190 manj dijakov.
Razlika otrok v obeh letih je pa 623. Torej 623 otrok je manj rojenih od prejšnjega leta.
Kako potem nataliteta ni kriva? Včasih je potrebno pogledati tudi številke in ne samo primerjati % jabolk in hrušk.
Če malo obrnemo se je leto poprej vpisalo 5,3 % vseh živorojenih otrok, letos pa 4,5 vseh živorojenih otrok. Ampak to so pa spet pomaranče in limone.

Jan Vlaj

Kaj pa naredijo šole za promocijo svojega vpisa? Večina NIČ. Izjema mogoče Ekonomska šola pa Ljutomer ...

someone18

Še nekaj. Poleg tega je računanje % kjer imaš množico manjšo od sto "neprimerljivo in zavajujoče". Odstotki se računajo in primerjajo pri množici nad sto. Saj že ime pove odstotek - sto. Ena oseba predstavlja preveč visok odstotek pri tako majhni množici.

Eko

Problem je v lanskih podatkih. Če se ne motim so primerjani podatki, kjer se primerja stanje prijav v aprilu in lanske končne podatke? Namreč lansko stanje prijav v tem obdobju (april) je bilo malo čez 900, kar pomeni, da je padec prijav bistveno manjši in je normalen. Tudi če se pogleda spremembe posamenih šol v istem obdobju boste videli, da je zadeva drugačna. Namreč stanje ˝prve˝ prijave (aprila) in kočnega vpisa v septembru situacijo bistveno obrne (zaradi prenosa prijav, prepisa na druge šole, ponovnega vpisa..itd). Tako, da je nemogoče primerjati podatke v različnih obdobjih. Vsaj nerealno je...Naredite primerjavo podatkov v istih obdobjih.

Apachi

@Jan Vlaj:
Malo se pozanimaj o "tržnicah poklicev", ki so jo letos organizirale OŠ Stročja vas, OŠ I M. Sobota, Dvojezična OŠ v Lendavi, OŠ Gornji Petrovci, OŠ Kuzma, itd.... vsepovsod je bila večina šol, vse od ekonomske do medicinske in tudi dijaški domovi... ki so predstavljali svoje programe in so se bodoči dijaki nato lažje odločali o usmeritvah, ter kam oditi na informativni dan.

Ne nekaj na pamet pisati.

Vipko
tinka78

Pa saj ne piše na pamet. Poglej si malo kako se šole predstavljajo javnosti. Na ljutomerski gimnaziji snemajo neke filme, oddaje, pripravljajo igre, izvajajo izmenjave in tako naprej. Ekonomska šola ima en kup prireditev, naredili so svoj muzikal, ravno tako so uspešni na tekmovanjih in to znajo plasirati v javnost. Glede ostalih šol ni kaj dosti slišati. Razen o gimnaziji Murska Sobota, pa še tam na račun nekdanje ravnateljice in razvratne knjižničarke.

blindluck88

Gimnazija MS pač ne nuca promocije. Ostale šole pa se pač morejo truditi ka opozorijo na sebej.

Ledava

najboljša promocija šole so dobri profesorji , ki pomagajo učencem tudi izven šole , ki niso brezobrazni v učilnicah , ki jih ne žalijo , ki ne delijo nezadostne po občutku ampak po znanju , da profesor nima 10 - 16 nezadostnih ocen v razredu , profesor mora biti v prvi vrsti človeški in to je najboljša promocija -- druga stvar je pa ta , da ni otrok , ki bi hodili v šolo !!

Starejše novice