Ob Kranjčevi 110. obletnici rojstva je Občina Velika Polana skupaj s partnerji pripravila obsežen program obeleževanj, ki so se začela z odprtjem knjižnice v polanski šoli.

Osrednji dogodki se odvijajo septembra, in sicer Miškova »bratva« in osrednja dogodka obeleževanja, simpozij z eminentnimi književniki in obema pisateljevima sinovoma ter slavnostna akademija na domačiji. 

Ob odprtju knjižnice je bil predstavljen tudi program in aktivnosti, s katerimi bo obeleženo Miškovo leto. 

Učenci Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana so v projektu Turizmu pomaga lastna glava z nalogo Pod Miškovim klobukom prejeli, kar štiri zlate medalje na državnem tekmovanju.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Lendava je razpisala literarni natečaj za učence srednjih in osnovnih šol, za kulturna društva in odrasle. Razpis je sklenila na zaključni prireditvi v dvorani Doma krajanov v Veliki Polani, ko je izšel zbornik Strici so mi povedali, podeljene pa so bile tudi nagrade najboljšim piscem.

Sledi zaključek likovnega natečaja na osnovni šoli. Oktobra bo potekal tradicionalni Pohod po Miškovi poti, leto pa bodo sklenili z izdajo še neobjavljenega Miškovega romana.
 

Poetika, poetičnost in podoba v delih Miška Kranjca

Znanstveni simpozij na temo Poetika, poetičnost in podoba v delih Miška Kranjca, ki bo v petek, je pripravil pisatelj Dušan Šarotar. Na predavanjih, ki so zastavljena od literarnih, slavističnih, umetnostnozgodovinskih do antropoloških ter spominskih tem bo sodelovalo sedem uglednih predavateljev. 

Dragica Haramija, Vladka Tucovič, Franci Just, Janez Balažic, Valentina Smej Novak, Dušan Šarotar in sina Miška Kranjca bodo predavatelji na simpoziju.

Po končanem simpoziju bo na domačiji pisatelja Miška Kranjca v Veliki Polani potekala slavnostna akademija ob 110. obletnici rojstva Miška Kranjca.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Čüdno,ka niso zvali napnjenoga Židana in vankrajivega Cerarja ter hinavskega Pahora in komedijanta Serpentinška .Tudi Horvata ni videti ,ker so ga spoznali,da je lažnivec

mdknkvd (nepreverjen)

pa zadosti je že en šerif...

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Te kurbe pojedo in popijejo za dva avtobusa migrantof,,hvala tov titu , da jih ni bilo
Veste oni v ljubljani po domače Čefurlandu še ne vedo da so generala ŠIŠKA že ujeli ,, pa zato niso upali priti
Da jim povemo,, da Šiško ni tako nevaren ko zgleda

kava (nepreverjen)

Bodimo iskreni, naš dragi Miško je bil komunist (propagandist in graditelj diktature), antisemit in antihungar, v svojih pisanjih je zaničeval Žide, Madžare, v življenju pa baje tudi Prekmurce. Glede tega zadnjega je dejstvo, da mu ni bilo živeti in ni hoditi med nami, mu je pa Prekmurje in freudovsko prekmursko otroštvo pomenilo eksistenco. Tipični dvoličnež? Ali pa samo še en dvoličnež v družbi z dvojnimi merili? Ja, v evropski literarni zgodovini ga prav zaradi tega ne najdemo nikjer, tudi slovenska literarna zgodovina se bo morala prej ali slej soočiti s tem, ga dokončno razodeti in postaviti na svoje mesto.

Zgvv (nepreverjen)

Kda je se biu mladi inkao znani, nejsmo sploj znali s kec je tej clovik.
Zdaj kak ga nega vec te vsako leto najmenje 5x o njem pisali in prirejali piknike...

...1 (nepreverjen)

mater mate edni za povedati, zatau pa ide vse skup v kurac, sran me je za takšne lidij kak ste vij ka obstajajo...že kurac od vrija politikov do samij prebivalcev te države, zatau pa je vse v kurci, nikumi nikaj ne paše, vsi se delate pametni, ste pa nule od nule, če komi ne paše ka objavlajo van sploj ne trbej gledati objave, pa se brigajte za sebe... lejpa država od geografske površine do kulture in športa ali za vse se najdejo prokleti hinavci šteri serjete vse povprej....sran vas je lejko ka nemrete enkrat gaubca zaprejti si pa dati mer...

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kdo je bil to miško kranec,, se spomnim enga miška, ki je bil blagajnik v javnem stranišču v murskoj pred davnimi leti,,,

Starejše novice