Obiskali smo priprave mladih iz Gančanov na današnjo rekrutacijo.

Mladi iz Beltincev in okoliških vasi so že včeraj pričeli s pripravami na današnjo tradicionalno rekrutacijo. Ta izvira iz leta 2003, ko je bilo ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka. Tako so se tudi »lejtniki« '97, kot si pravijo, iz Gančanov samoiniciativno zbrali in po stari tradiciji z gabrovimi listi iz bližnjega gozda, pisanimi trakovi in cvetjem okrasili svoje vozove, s katerimi se bodo danes odpravili na povorko. Med krašenjem, seveda, ne manjka smeha, petja in dobre volje, kot lahko vidite v posnetku.

»Dekleta smo pletle cvetje in pisane trakove, s katerimi smo krasili prikolico, fantje pa so poskrbeli za listje. Vsi že komaj čakamo, o tem se pogovarjamo že več let pred tem, pripravljati pa se začnemo že po novem letu,« nam je ob tem zaupala ena izmed »lejtnic« '97 Nuša Bakan.

Rekrutacija je danes mnogo več  kot le seznanitev mladih z vojaško dolžnostjo. S pomočjo občin, enot Slovenske vojske, krajevnih skupnosti in s pripravljenostjo mladih je postala tradicionalen in domoljuben dogodek, katerega namen je obujati nekdanji običaj svečanega prihoda na nabor.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
xD (nepreverjen)

Što je tomi harmoniko v roke dal? :DD

Starejše novice